fbpx

Gäller just nu vid valborgs- och studentfirande

TORNEDALEN: Nästa vecka är det valborgsmässoafton. Många kommuner runt om i länet har ställt in firandet. Att anordna en majbrasa är dock inte förbjudet men det är arrangemangen runt i kring som omfattas av den begränsning som regeringen har infört. 

Själva Majbrasan är inte i grunden en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, men om arrangemanget är nöjesbetonat alltså involverar tävlingar, dans, marknad och så vidare så kan firandet betraktas som en offentlig tillställning.

– Om någon talar eller sjunger i samband med majbrasan så kan firandet betraktas som en allmän sammankomst, säger Patrik Hellberg, poliskommissarie polisregion Nord informerade under Länsstyrelsens presskonferens under fredagen.

Begränsningen som regeringen har infört med max 50 deltagare gäller i samband med dessa evenemang.

– Restauranger har formellt ingen begränsning men vi ska samtidigt efterleva det här med att ha en social distansering och inte vara för nära och undvika köbildning. Smittskyddsläkaren kan besluta att stänga etablissemang som inte efterföljer rekommendationerna, säger Patrik Hellberg.

Studentfirandet, inte förbjudet

Angående studentfirande som också är i antågande så reglerar varje kommun hur delarna de ansvarar för ska regleras, alltså  ceremonin med betygsutdelning. Många andra delar runt firandet är inte en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst.

Just nu är det däremot oklart om nya regleringar kring firandet kommer att beslutas av regering och riksdag.

– Vi vet inte ännu hur regering och riksdag kommer att se på detta eller hur och om det kommer att regleras ytterligare, vid en eventuell reglering kan ytterligare uppgift komma att läggas på polisen, sade Hellberg på presskonferensen.

Även länets landshövding talade under presskonferensen.

– Vi behöver inte låta bli att fira men man måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är allvarligt läge och att kalla det stabilt är ord som vi försöker undvika, i Norrbotten har vi definitivt inte peakat vad gäller infektioner, och vi vet inte ens om vi har gjort det  i våra storstäder. Det här är ett allvarligt läge och inte minst följderna, sade Landshövding Björn O Nilsson.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF