fbpx

Gäller just nu vid valborgs- och studentfirande

TORNEDALEN: Nästa vecka är det valborgsmässoafton. Många kommuner runt om i länet har ställt in firandet. Att anordna en majbrasa är dock inte förbjudet men det är arrangemangen runt i kring som omfattas av den begränsning som regeringen har infört. 

Själva Majbrasan är inte i grunden en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, men om arrangemanget är nöjesbetonat alltså involverar tävlingar, dans, marknad och så vidare så kan firandet betraktas som en offentlig tillställning.

– Om någon talar eller sjunger i samband med majbrasan så kan firandet betraktas som en allmän sammankomst, säger Patrik Hellberg, poliskommissarie polisregion Nord informerade under Länsstyrelsens presskonferens under fredagen.

Begränsningen som regeringen har infört med max 50 deltagare gäller i samband med dessa evenemang.

– Restauranger har formellt ingen begränsning men vi ska samtidigt efterleva det här med att ha en social distansering och inte vara för nära och undvika köbildning. Smittskyddsläkaren kan besluta att stänga etablissemang som inte efterföljer rekommendationerna, säger Patrik Hellberg.

Studentfirandet, inte förbjudet

Angående studentfirande som också är i antågande så reglerar varje kommun hur delarna de ansvarar för ska regleras, alltså  ceremonin med betygsutdelning. Många andra delar runt firandet är inte en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst.

Just nu är det däremot oklart om nya regleringar kring firandet kommer att beslutas av regering och riksdag.

– Vi vet inte ännu hur regering och riksdag kommer att se på detta eller hur och om det kommer att regleras ytterligare, vid en eventuell reglering kan ytterligare uppgift komma att läggas på polisen, sade Hellberg på presskonferensen.

Även länets landshövding talade under presskonferensen.

– Vi behöver inte låta bli att fira men man måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är allvarligt läge och att kalla det stabilt är ord som vi försöker undvika, i Norrbotten har vi definitivt inte peakat vad gäller infektioner, och vi vet inte ens om vi har gjort det  i våra storstäder. Det här är ett allvarligt läge och inte minst följderna, sade Landshövding Björn O Nilsson.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.