fbpx

Gäller just nu vid valborgs- och studentfirande

TORNEDALEN: Nästa vecka är det valborgsmässoafton. Många kommuner runt om i länet har ställt in firandet. Att anordna en majbrasa är dock inte förbjudet men det är arrangemangen runt i kring som omfattas av den begränsning som regeringen har infört. 

Själva Majbrasan är inte i grunden en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, men om arrangemanget är nöjesbetonat alltså involverar tävlingar, dans, marknad och så vidare så kan firandet betraktas som en offentlig tillställning.

– Om någon talar eller sjunger i samband med majbrasan så kan firandet betraktas som en allmän sammankomst, säger Patrik Hellberg, poliskommissarie polisregion Nord informerade under Länsstyrelsens presskonferens under fredagen.

Begränsningen som regeringen har infört med max 50 deltagare gäller i samband med dessa evenemang.

– Restauranger har formellt ingen begränsning men vi ska samtidigt efterleva det här med att ha en social distansering och inte vara för nära och undvika köbildning. Smittskyddsläkaren kan besluta att stänga etablissemang som inte efterföljer rekommendationerna, säger Patrik Hellberg.

Studentfirandet, inte förbjudet

Angående studentfirande som också är i antågande så reglerar varje kommun hur delarna de ansvarar för ska regleras, alltså  ceremonin med betygsutdelning. Många andra delar runt firandet är inte en offentlig tillställning eller en allmän sammankomst.

Just nu är det däremot oklart om nya regleringar kring firandet kommer att beslutas av regering och riksdag.

– Vi vet inte ännu hur regering och riksdag kommer att se på detta eller hur och om det kommer att regleras ytterligare, vid en eventuell reglering kan ytterligare uppgift komma att läggas på polisen, sade Hellberg på presskonferensen.

Även länets landshövding talade under presskonferensen.

– Vi behöver inte låta bli att fira men man måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är allvarligt läge och att kalla det stabilt är ord som vi försöker undvika, i Norrbotten har vi definitivt inte peakat vad gäller infektioner, och vi vet inte ens om vi har gjort det  i våra storstäder. Det här är ett allvarligt läge och inte minst följderna, sade Landshövding Björn O Nilsson.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka