Så ser nya gränsreglerna ut

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Finland lättar gradvis på begränsningar vid gränsövergång.

Från och med den 14:e maj kommer begränsningar vid den finska gränsen att lättas bland annat genom att all arbetspendling som grundar sig på ett anställningsförhållande eller uppdrag tillåts.

Till annan nödvändig trafik, som också tillåts, hör bland annat underhåll av fastighet och skydd av fastighet mot vårfloden.

Andra skäl som tillåter gränsövergång:

Nödvändiga familjeärenden som bröllop och begravning.

Andra nödvändiga och motiverade skäl. Till dessa hör personliga skäl och kulturutövning.

Distributionstrafik enligt uppdrag från företag till konsumenter.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Så ser nya gränsreglerna ut

 1. Vet inget nått om hur ett samhälle fungerar? Tänker bara på sig själva. Har ingen susning vad de innebär att öppna gränsen fullt ut. Dom fattar inte varför Finland har gjort sina begränsningar. Tror inte dom ens vet att pandemin fortgår och kommer att att hålla på i minst 1 år framgent. Det är beklämmande.

 2. Tack Stefan, du förstår hur det är. Smittade och döda är ju flera gånger (10-15) så många i norra Sverige än i norra Finland. Men här i Tornedalen är det jättedumt att skylla varandra. Sverige och Finland har ju valt ganska skilda strategier. Hoppas vi här klarar oss och kan fortsätta efter krisen som tidigare. Haparanda utan Torneå är ju ingenting, Torneå utan Haparanda lika mycket. Jag hade väntat, att hela Eu hade haft samma strategi – minst 15 – 17 länder har samma, som vi i Finland. Dom där i Bryssel har mycket att prata i framtiden.

 3. Härligt att vi får tillbaka våra finska besökare, de är varmt välkomna.
  Haparanda stad skulle inte finnas eller fungera utan Finländarna.
  Förövrigt tror jag mänskor i både Finland eller Sverige är så pass kloka att de stannar hemma vid symptom.

 4. Med andra ord, alla som har en påhittad ursäkt, från hårt coronadrabbade norra Finland. Det är nu Sverige bör stänga gränsen.

 5. Så snedvridet som det bara kan bli. Finnarna åker kors och tvärs över gränsen hur de vill (trots att smittan är betydligt mer omfattande i norra Finland än i norra Sverige. Finland hade första konstaterade smittan redan i början av januari. Långt före oss.
  Att sitta i media och påstå att smittan kommer från Sverige är bara lågt!
  Stoppa finnarna vid gränsen. Lika regler på samma spelplan!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.