fbpx

Så ser nya gränsreglerna ut

Nödvändig arbetspendlig och annan nödvändig trafik fortsätter men anställda behöver intyg av arbetsgivaren om arbetets nödvändighet.

Finland lättar gradvis på begränsningar vid gränsövergång.

Från och med den 14:e maj kommer begränsningar vid den finska gränsen att lättas bland annat genom att all arbetspendling som grundar sig på ett anställningsförhållande eller uppdrag tillåts.

Till annan nödvändig trafik, som också tillåts, hör bland annat underhåll av fastighet och skydd av fastighet mot vårfloden.

Andra skäl som tillåter gränsövergång:

Nödvändiga familjeärenden som bröllop och begravning.

Andra nödvändiga och motiverade skäl. Till dessa hör personliga skäl och kulturutövning.

Distributionstrafik enligt uppdrag från företag till konsumenter.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Så ser nya gränsreglerna ut

 1. Vet inget nått om hur ett samhälle fungerar? Tänker bara på sig själva. Har ingen susning vad de innebär att öppna gränsen fullt ut. Dom fattar inte varför Finland har gjort sina begränsningar. Tror inte dom ens vet att pandemin fortgår och kommer att att hålla på i minst 1 år framgent. Det är beklämmande.

 2. Tack Stefan, du förstår hur det är. Smittade och döda är ju flera gånger (10-15) så många i norra Sverige än i norra Finland. Men här i Tornedalen är det jättedumt att skylla varandra. Sverige och Finland har ju valt ganska skilda strategier. Hoppas vi här klarar oss och kan fortsätta efter krisen som tidigare. Haparanda utan Torneå är ju ingenting, Torneå utan Haparanda lika mycket. Jag hade väntat, att hela Eu hade haft samma strategi – minst 15 – 17 länder har samma, som vi i Finland. Dom där i Bryssel har mycket att prata i framtiden.

 3. Härligt att vi får tillbaka våra finska besökare, de är varmt välkomna.
  Haparanda stad skulle inte finnas eller fungera utan Finländarna.
  Förövrigt tror jag mänskor i både Finland eller Sverige är så pass kloka att de stannar hemma vid symptom.

 4. Med andra ord, alla som har en påhittad ursäkt, från hårt coronadrabbade norra Finland. Det är nu Sverige bör stänga gränsen.

 5. Så snedvridet som det bara kan bli. Finnarna åker kors och tvärs över gränsen hur de vill (trots att smittan är betydligt mer omfattande i norra Finland än i norra Sverige. Finland hade första konstaterade smittan redan i början av januari. Långt före oss.
  Att sitta i media och påstå att smittan kommer från Sverige är bara lågt!
  Stoppa finnarna vid gränsen. Lika regler på samma spelplan!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.