fbpx

Stor minskning av snussmuggling

I år har den finska tullen beslagtagit cirka 700 kilo snus. För ett år sedan var siffran 3.500 kilo.

Under perioden mellan januari och september har den finska tullen beslagtagit cirka 700 kilo snus, vilket är mycket mindre än ett år tidigare.

– I fjol avslöjade vi flera stora fall av snussmuggling, vilket givetvis syns i helhetsstatistiken. Siffrorna för januari-september visar också att ändringen mellan fjolåret och det här året är betydande. Tullens snusbeslag har minskat avsevärt under innevarande år, berättar bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen i ett pressmeddelande.

Detta tros bero på upphävning av förbudet mot import av nikotinpåsar – det så kallade vita snuset. Denna avreglering skedde i april.

– Tidsmässigt sett kan man notera att minskningen av snusbeslagen sammanträffade med avregleringen av försäljningen av nikotinpåsar, konstaterar Sinkkonen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Stor minskning av snussmuggling

 1. Att enbart titta på parametern minskat antal kilo, ger en skev bild. Vad säger att smugglarna hittat nya vägar och slinker igenom. Bättre vore om man kunde få in siffror från leverantörerna och se om volymerna minskat lika dramatiskt, för om fallet inte är så, ja då är det fortfarande ”lilla julafton” för smugglarna. Ho-ho-hoooo

 2. Snussmuggling =Bra att det upphört

  Haparanda måste vara kommunen som det röks mest i världen

  Runt hela torget står det människor överallt och röker

  • Det är dom kommunanställda som röker. Skulle vara kul att veta hur det gick med ’rökning förbjudet för kommunanställda under arbetstid’-kampanjen som kommunen lanserade för x antal år sen…fiasko i mina ögon. Inga repressalier för dom som rökte på arbetstid.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.