fbpx

Natoansökan – Sveriges sak är vår!

I och med att Turkiets parlament godkände Finlands Natoansökan är Finland de facto en medlem av försvarsalliansen, även om vissa formaliteter återstår. Därmed är det vår tur att vända på det gamla stridsropet och konstatera, att Sveriges sak är vår!

Vårt bästa sätt att främja Sveriges Nato-medlemskap är att visa att Finlands försvar och därmed försvaret av Natos östgräns behöver Sverige. Vi behöver Sveriges hjälp till att försäkra godstrafiken över Östersjön även i krissituationer, och särskilt för att garantera godstrafiken ifall Östersjön blockeras. I det senare fallet är godstrafiken via Haparanda till den isfria hamnen i Narvik särskilt viktigt.

Ett stort hinder undanröjs när elektrifieringen av Finlands järnvägsnät ända till Haparanda blir klart 2024. Under tiden måste vi planera och säkerhetsställa finansieringen av utbyggande av en dubbelräls till Narvik, helst ända från Uleåborg, samt utvidgning av hamnen i Narvik enligt behov.

Samtidigt bör vi ta tillfället i akt och utvidga samarbetet kring Bottenviksbågen. I väntan på persontrafik längs järnvägen från Uleåborg till Luleå och Umeå, bör den gamla bussförbindelsen återupptas.

Jan Kunnas

VisitANTS Fellow Uleåborgs Universitet

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Natoansökan – Sveriges sak är vår!

  1. vilket önsketänkande. vår SD regering drar ju ner på alla infrakstur investeringar och prioriterar i stället skattesänkningar på 16 miljarder till alla höginkomststagare. hoppas ni främst män i arbetsklassen börjar inse vad det är för parti ni röstar på. vilket ”svammelparti” SD är i grunden. jag skulle skämmas nu i fall jag hade röstat på detta ”stureplans” parti.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.