fbpx

Natoansökan – Sveriges sak är vår!

I och med att Turkiets parlament godkände Finlands Natoansökan är Finland de facto en medlem av försvarsalliansen, även om vissa formaliteter återstår. Därmed är det vår tur att vända på det gamla stridsropet och konstatera, att Sveriges sak är vår!

Vårt bästa sätt att främja Sveriges Nato-medlemskap är att visa att Finlands försvar och därmed försvaret av Natos östgräns behöver Sverige. Vi behöver Sveriges hjälp till att försäkra godstrafiken över Östersjön även i krissituationer, och särskilt för att garantera godstrafiken ifall Östersjön blockeras. I det senare fallet är godstrafiken via Haparanda till den isfria hamnen i Narvik särskilt viktigt.

Ett stort hinder undanröjs när elektrifieringen av Finlands järnvägsnät ända till Haparanda blir klart 2024. Under tiden måste vi planera och säkerhetsställa finansieringen av utbyggande av en dubbelräls till Narvik, helst ända från Uleåborg, samt utvidgning av hamnen i Narvik enligt behov.

Samtidigt bör vi ta tillfället i akt och utvidga samarbetet kring Bottenviksbågen. I väntan på persontrafik längs järnvägen från Uleåborg till Luleå och Umeå, bör den gamla bussförbindelsen återupptas.

Jan Kunnas

VisitANTS Fellow Uleåborgs Universitet

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Natoansökan – Sveriges sak är vår!

  1. vilket önsketänkande. vår SD regering drar ju ner på alla infrakstur investeringar och prioriterar i stället skattesänkningar på 16 miljarder till alla höginkomststagare. hoppas ni främst män i arbetsklassen börjar inse vad det är för parti ni röstar på. vilket ”svammelparti” SD är i grunden. jag skulle skämmas nu i fall jag hade röstat på detta ”stureplans” parti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.