fbpx

Replik: Politiken i Haparanda fungerar bra

Replik till ”Styr eller avgå” som publicerades i Haparandabladet 27 juni:
Nu har sex månader gått sedan valet resulterade i en ny politisk S-ledning i Haparanda – dock utan egen majoritet.
Maktfördelningen efter valet gav (S)+(V) 13 mandat, Alliansen (C), (M) och (Kd) 12 mandat, (Sjvp)+(SD) 6 mandat. Detta unika politiska läge har Haparanda aldrig haft förut och vi i (Sjvp) och (SD) upplever att detta ger möjligheter som gynnar Haparanda, trots att vi har ett minoritetsstyre.
Det har under dessa sex månader varit mycket bra diskussioner alla partier emellan, högt till tak, bra information från kommunalrådet till alla partier om vad som har hänt och vad som är på gång. En av många ”surdegar” som Haparanda har haft är till exempel den berömda ”gropen”, som nu äntligen är löst tack vare en bred politisk enighet.
De som anser att kommunpolitiken måste ha total majoritet för att kunna styra ”annars är det bara att avgå” är uttalanden som inte löser de politiska problemen i en liten kommun som Haparanda. Tvärtom menar vi att det är så här demokratin skall fungera med blocköverskridande samarbeten som resulterar i bra beslut för alla våra medborgare.
Under de senaste sex månaderna har flera bra beslut fattats för Haparandas bästa.
Vi önskar alla en fortsätt solig sommar!

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

41 kommentarer på “Replik: Politiken i Haparanda fungerar bra

 1. Ni som likt en gammal LP-skiva hakat upp er på censur. Vilket svar fick ni från Haparanda kommun då ni ställde era frågor om censur? Ni har ju ett diarienummer som ni kan överklaga. Jag misstänker dock att ni sitter bakom persienner i källarutrymmet och skriver om censur. Tror ni verkligen att någon kan svara på era frågor som ni verkar ta från tomma luften. Ni vågar inte skriva direkt till kommunen och den vägen få svar på era frågor som ni antagligen vet är rena nonsens. Kom upp till ljuset. Det finns ett liv ovan jord. Idag kanske det är molnigt, men solen finns bakom de mörka molnen.

  • Nickname fråga du kommunen om vilken censur som finns, när den införts och vem som fattat beslutet och när det gjorts! Sedan kan du publicera svaren här på HBwebben så alla får se!

   • ZXC. Det finns ingen censur i Haparanda kommun vågar jag påstå fastän jag inte bott i Haparanda sedan 1979-80. Hur skulle en kommun kunna censurera då det finns öppenhet och alla världens chanser att registrera in ett ärende och den vägen få fram information från ex nämnderna och på köpet så kan man överklaga nämndens beslut. Det finns ju folk som påstår att Elvis också lever och att ingen varit på månen. Ni som påstår om censur bör komma med lite fakta och bevis, i annat fall så är det lite Elvisstuk över det hela. Jag skickar en ros till alla politiker i Tornedalen. Ni kämpar på med knappa resurser och offrar mycket av er fritid för medborgarna. Jag har under åren sett att ni ibland försöker svara vissa som kommenterar. Tyvärr är det dömt att misslyckas. Det är många gånger omöjligt att föra en seriös diskussion. Det enda som händer är att ni blir attackerade med oseriösa argument som det inte går att svara på. Ni som ser censur i varje hörn har ju världens chans att blir seriösa politiker i medborgarnas tjänst. Varför tar ni inte chansen? Har er ansökan kanske blivit censurerad från högen med ansökningar?

    • Nickname, du påstår alltså att det inte finns någon censur trots att du inte har några fakta och bara gissar vilt! Dina gissningar och påståenden är värda 0! Det finns censur oavsett om du vill tro det eller inte! Kommunen lämnar inte heller ut uppgifter och handlingar! Diarienummer?! Tror du Haparanda kommun ger inkomna frågor diarienummer?! Våga vakna nu va

 2. Bland folket tycker många att politiken i Haparanda i många år fungerat dåligt, men politikerna själva tycker den fungerar bra. Ni kanske borde lyssna på väljarna? Hur var det med kommunens censur, vad vet ni om den Nina Waara m fl?

 3. Haparanda kommun saknar kunnigt folk i kommunhuset! Har ni politiker svårt att se det?

 4. KD detta s.k kristna parti. där Buschen för att nån influencer har givit sitt expert råd till partiledaren, att du ska troligen, för att ljuga säga ” jag som är troende kristen” och det har hon inte sagt tidigare. men allt beror på bristande förtroende i opinjonen 2,9 %. och hon tror att denna uttalande ska öka förtroendet. men sen bara i veckan fortsätter hon och ljuga i samband med bränslepriserna och vad det medför med vårt miljöåttagande. säger att det inte är framräknat fast det var det. tablå. men så blir det när en inkompetent minister tar på sig ett så viktigt departement. buchen trodde att det räckte med hennes skönhet och korta kjolar för att få förtroende. fakta är att det inte räckte eller räcker. när ska ”lille mannen” tordas reagera?

  • Vad är det du svamlar om? Återvänd till skolbänken och lär dig skriva innan du lägger upp på nätet.

 5. Haparanda kommuns HR-chef tycks vara en del av problemet med att uppgifter om anställningar inte lämnas ut. Han ska ha sagt till kommunens anställda att de inte ska lämna ut uppgifterna om vem kommunen anställt! Stick i stäv med lagstiftningen!! Varför politikerna inte gör något åt detta kan man verkligen undra…Haparanda är dock en stad med mycket lågt utbildad befolkning och politikerna är väl inget undantag.

 6. Kan politikerna under nuvarande och förra mandatperioden förklara hur censuren inom kommunen fungerar och vilka som varit med och fattat beslut om införandet av censur. Var kan allmänheten läsa beslutet?

 7. Arg tant, det kanske är som du säger. Det skulle kunna vara en förklaring till att de anställda inte ens vill berätta vem som anställts till olika jobb för att inte tala om vilka kvalifikationer som gjorde att de blev anställda. Kommunens organisation ser ut att präglas av en utbredd kultur av mygel! Frågan är varför politikerna inte vill ändra på det. Kanske för många av deras egna nära och kära som själva gynnas och har gynnats av detta mygel?!

 8. Hur kan man som politiker basunera att allt är bra trots att man inte ens vill kännas vid problem som folk pratar om? Varför svarar inte Haparandas politiker på frågor? Är de helt verklighetsfrånvända?! Men jag slår vad om att de inte tackat nej till en enda kopp kaffe, fikabröd eller arvode finansierade av kommunens skattebetalare!!

  • Du vet väl vilka politikerna i haparanda är?
   Du kan ju ställa frågor till dem när du ser dem på stan.
   Om du inte vet var du kan se dem så ställ dig på torget kring lunchtid så tror jag du kommer att se några av dem.
   Så gjorde jag.

 9. Politikerna själva verkar tycka allt fungerar bra men folket inte håller med. Gör Haparandas politiker något åt problem som folket pratar om eller vad händer?

  • Vi har en hög med politiker som tystar de som tänker olika och vågar avvika från majoriteten. Precis samma fenomen finns inom Haparanda kommun. Ledning och tjänstemän håller varandra bakom ryggen. Hög grad av konformitet leder inte till någon form av utveckling. I kommunhuset annonserar man tjänster för att uppfylla självaste annonseringsskyldigheten men 9 gånger av 10, är tjänsten redan utsedd till en av de sökande. På detta sätt undviker man all form av utveckling och nytänkande till våran kommun.

 10. Är det ingen som granskar inläggen som kommer in på HB? Det liknar mer och mer ”fake news” från en viss skribent.

 11. En undran: Vad har KD för värdegrund på Israels politik på rättstatens principer, där politiken ska ta över domstolars beslut. Vet att kd håller med SD-politk som för Sverige i samma riktning som Ungern, Polen med flera länder ingen och säger emot. Vad partiet vill att det Israel gör är enligt deras kristna värdegrund. Och det mest skrämmande är att Jesus föddes enl deras högerkristna tv i Jordanien. Vad säger KD? Var föddes Jesus?

 12. till rönngvist. inga svar på hans värdegrund personligt. men att han tillhör sjpv pga av att han blev utesluten från hans värdegrund parti moderaterna som han hyllar till 100 %. varför blev du utesluten och blev medlem i ett parti som beslå av dina kamrater från moderaterna, som i övertorneå. men inför varje val går ni att sjpv är ett partiopolitsikt parti fast ni är ju ett moderat höger extremt parti. de är höjden att lura väljarna sen tre val tillbaka. skrämmande. tror ni i övertorneå att omark i fullmäktige företräder ni anställdas villkor i kommunen. tvärtom de är höger moderat politik i i skuggan att tillhöra ett s.k svammel sjukvårdsparti. och en stor undran är att var finns er ”partiledare” den mäktige inom sjukpartiets politik undet 4 år. men är försvunnen inom kommunpolitiken. var finns han som har en bra ”pouhelahta.som jag trodde skulle bli vårt kommande råd? men omark i spetsen vill ha moderat extrem politik men pettersson (´gammal sosse) vill ha lite mer solidaritts politik, vilket enat parti sjpv är!!??

 13. SD Haparanda representeras av en person med hjärtat på rätt ställe. Mer säger jag inte eftersom kommentarsföringen här går ut på att smutskasta människor. Jobba mer politiskt för att driva väljarnas vilja och utför mindre struntprat om andra människor.

 14. ”lille mannen” kristersson i varje fall liten i jämförelse med justitieminister Strömmer. nu när det är pride så låtsas moderaterna med kristersson i spetsen och även lyckas vifta med en prideflagga men bara inför kamerorna när tillfälle ges. de är höjden av populistikts politik. för moderaterna delar väl KD:s värdegrund att en familj består av en man och en kvinna. eller tolkar moderaterna bilbeln på nått annat sätt? och KD har inte tordas ge nått uttalande om SD kamraternas uttalande från Söder eller jamhjopppp. de visar var kristna i sverige har sina värdegrunder. skrämmande!!!

 15. rönnqvist vill inte svara på en enkel fråga om hur han känner mentalt att intimt samarbeta med ett razi parti men jag kan väl svara då. rönnqvist är ju en riktig moderat som blev utesluten från partiet, kanske för att ha lite för extrema värdegrunder men åt SD hållet!!!???? sjvp går ut i varje val att dom är politiskt obundna, även i övertorneå. det är rena lögner som toppar alla lögner som KD gick ut med i valet. tack för ordet.

  • Till ”riktiga S varderingar”….
   Vilket kvalificerat svammel….
   Jag är moderat ända sedan gymnasiestudierna i Haparanda och studenttiden i Umeå….
   Gjorde ett avsteg med att självmant ansluta mig till Sjvp 2016 för att driva sjukvårds- och omsorgsfrågorna som idag är i fokus och alltmer viktiga…..
   Jag har i grunden den moderata ideologin som rättesnöre…Jag känner stort ansvar för att våra surt förvärvade skatter används effektivt och till rätt åtgärder.

   • Men du undviker att svara på frågor du fått som handlar om Haparanda kommun och ditt eget och ditt partis agerande! Varför vill du inte ge oss svar?

   • Anders Rönnqvist du har ännu inte svarat på frågorna om censuren inom kommunen och varför uppgifter och handlingar inte lämnas ut! Vad vet du och Sjukvårdspartiet? Hur länge har ni känt till problemen? Vad har ni gjort i dessa frågor? Vad vet Sven Tornberg och Nina Waara? Har de gjort något? Övriga partier? Eller duckar ni bara för problemen?

  • riktiga s värderingar: Man kan inte hålla på stämpla alla människor för saker och ting och hur länge som helst. Många gånger gör vederbörande sig skyldig till förtal. SD i Haparanda verkar göra ett bra arbete men mer än så kan jag inte säga om politiken i kommunen.

 16. Varför svarar kommunens politiker inte på kritiken? Har ni gjort något åt sakerna eller bryr ni er bara om era egna ”projekt”? Tycker ni att det är ok att de anställda gör som de vill istället för att följa lagarna?

 17. Om man som politiker får kännedom om problem inom kommunen men inte vill göra något åt dem så ska man inte vara politiker och inte heller lyfta arvoden!

 18. Ni klappar nöjt er själva på axeln, men har Sjukvårdspartiet informerat SD om att e-post till kommunen censureras och att allmänna handlingar och uppgifter inte lämnas ut? Det här problemen har ju funnits i flera år! Har något gjorts åt problemen? Anders Rönnqvist och Eija Stenberg i Sjukvårdspartiet ska liksom Sven Tornberg, Nina Waara och andra politiker ha fått information om detta, men ingen tycks ha gjort något för att lösa de stora problemen. Vem representerar SD i Haparanda?

  • Om allmänna handlingar inte lämnas ut så har man all rätt i världen att överklaga det beslutet (Diarieförs). Epostloggar går också att begäras ut om man misstänker att brott begåtts. Haparandaborna verkar inte ens veta så pass enkla saker. Hur jag vet? Jag jobbar dagligen med dessa frågor.

 19. Politiken fungerar bra när majoriteten i fullmäktige struntar i vad medborgarna har gett uttryck för i en folkomröstning. Så kan man väl sammanfatta vad SD och SJVP tycker i denna inlaga.
  Hoppas de som röstat på SD kommer ihåg detta svek mot väljarna, folkviljan och demokratin.

   • En klok kvinna ( Astrid L) sa en gång i tiden ”när politiker slutar lyssna på folket är det dags att byta ut dem.

     • Fritt att rösta o det kallas demokrati .När politiker tror att de är klokare än folket är vi på väg åt fel håll !

     • Ojoj, ”Andes”! Nu vet jag ju inte pga stavning om du är Anders Rönnqvist som råkat stava fel eller någon som utger sig för att vara Anders, men oavsett så är din fråga så otroligt antidemokratiskt ifrågasättande.
      Om en majoritet tycker si kan man ju inte bortse det och förklara det med att de som inte uttryckt sin åsikt tycker så.
      De som inte har uttryckt sin åsikt ska ju helt enkelt inte räknas. Tycker du alltså på allvar att de ska räknas när resultatet blir ”fel”?

 20. När det nu fungerar bra inom politiken så är det inte dags att titta på hur Kommunens alla vård och omsorgsarbetare har det ?

 21. SJVP verkar dela SD:s värdegrunder, eller varför törs inte partiet dela i text deras inställning till kompisarna i det partiet? Nä SJVP ser inte att det partiets politik nationellt med stöd av moderaterna faktiskt är ett hot mot vår demokrati. Se bara på Ungern, turkiet och tex israel. dom för politik i SD:s riktning i Sverige.

  • Riktiga S värderingar?? Varför måste SJVP dela SD politik? Det är rena snurren och svammel från din sida. Det handlar om samarbete mellan partier. Tiden är förbi när partier som S har ensam majoritet. Tack och lov för det. Samarbete demokratiskt är framgångrikt och därmed fler som läst motionerna innan de klubbad igenom.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.