fbpx

Det är dags att agera i Pajala kommun!

Tisdag den 9 maj startar politikerna i Pajala arbetet med kommunbudgeten 2024. Det kommer att bli en utmaning som heter duga. Den kommunala ekonomin är i fritt fall. Framtidskommunen Pajala närmar sig katastrofen. När man tittar på hur det går för utskotten just nu, visar prognoserna att Stöd- och omsorgsutskottet, som handhar äldreomsorgen, kommer att göra ett underskott mellan 20–23 miljoner kronor för 2023. Det ser man redan nu, fast det bara gått fyra månader av året. Barn- och utbildningsutskottets prognos pekar på minst 3,5 miljoner kronor i underskott för 2023. Hur det går för övriga verksamheter har vi ännu ingen vetskap om. Vi har inte fått den insynen. Vi vet i alla fall att det behövs en hel del pengar för att flygplatsen ska hålla säkerhetskraven och kunna ta emot internationellt turistflyg. Kommunledningen har inte tagit några initiativ för att komma till rätta med underskotten, varken några ökade skatteintäkter eller några minskade kostnader.

Det har inte hänt något för att möta den brist på personal som råder. Socialchef-, skolchef-, ekonomichef- och personalchefstjänsterna är inte besatta. Sommarsemestrarna inom äldreomsorgen hoppas man kunna klara genom att bland annat locka anställd personal att avstå från att ta ut hela den lagstadgade sommarsemestern. Bristen på förskollärare kvarstår.

Årets lönerörelse landade på märket 4,1% löneökningar. Arbetsmarknadens parter enades på en nivå som inte motsvarar inflationen. Löntagarna kommer att känna av reallönesänkningar. Pajala kommun har tänkt höja sina medarbetares löner med 2,78%. Regionen höjer med 5%, Kiruna kommun med 4,1% och Jokkmokk med 6,7%. Pajala kommuns beslutade lönenivå lockar definitivt inte hit nya medarbetare. Med den beslutade löneökningen i Pajala för alla de som redan bor här kommer prisökningarna att bli mycket kännbara.

Vi ser att kommunledningen inte är beredd att ta tag i situationen och fatta beslut om de nödvändiga åtgärder som situationen kräver. Kommunledningen gör ingenting. De vill behålla allt som det är idag, utan förändringar. De sitter still i båten och vägrar att förstå att havet stormar. Pajala kommun är nära sin ”tipping point”, då det kommer vara för sent att få upp skutan på rätt köl igen.

Det är dags att inse att de borgerliga partierna som Socialdemokraterna lutar sig mot, inte bidrar till att ta tag i de ekonomiska frågorna! Kristdemokraterna, Centern, Sjukvårdspartiet och Moderaterna har inte yttrat sig om ekonomin, de sitter tysta trots att de sitter i ledningen och innehar presidieposter i alla utskott och i kommunstyrelsen.

Det är dags att byta kommunledning! Det finns alternativ. Socialdemokraterna kan ta initiativ för att göra upp med andra!

Ann-Mari Mäki Larsson

Gruppledare Framtid S Pajala kommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Det är dags att agera i Pajala kommun!

 1. ”KD regerar i Pajala, är det demokrati? så blir det när en oerfaren ledning tar makten.”
  Gillar inte när man sprider falsk fakta. Inom KD är vi många som har lång erfarenhet av kommunpolitik. Vi var i ledning tillsammans med S och C en mandatperiod. Vi städade upp ett 27 miljoners underskott, skapad av S tillsammans med V mandatperioden innan. Detta underskott som nu basuneras ut är ett förmodat underskott. Så ser det ut i de flesta kommuner i landet då inga bidrag kommit från riks. Inflationen har gått ner tack vare det.
  Att sprida skit om kommunen/kommunledningen bidrar inte till inflyttning.
  Skulle bli glad ifall ”vi” tillsammans hjälps åt att stävja det förmodade underskottet. Satt många år i KUN och vi arbetade för kommunens skolors bästa tillsammans, opposition och ledning. Ann-Marie var skolchef några år på den tiden.

 2. Allt beror väl på dåligt skatteunderlag och att Pajala inte är attraktivt att flytta till. Se på den sk motorn för Pajalagruvan, det mesta av bemanningen är kortvarig med mkt bemanningsföretag. Ej heller vill ägarna satsa långvarigt på orten tex med bostäder och sponsring. Pengarna går åt ett håll. Ger detta en signal utåt att satsa på orten om inte ens ägarna vill satsa på orten, tänk efter själv, känns kortsiktigt?

 3. Det är märkligt att trådarna från framtid s och dess sympatisörer alltid blir intensivare kring veckoslutet.

 4. Mäki i framtid S framför kritik mot nuvarande styret. men jag ser inga förslag. är det skattesänkningar som kommer och ge mer pengar till skola,vård och omsorg. eller är det svammlet ”arbetslinjen” som ska ge mer skatteintäkter? höger partierna är svaret skyldigt eller är det och sälja ut LKAB till kvartalskapitalister eller sveaskog med flera lönsamma för oss skattebetalare viktiga statliga företag. .

 5. framtid s är socialdemokrater som numera delar värderingar med SD. skrämmande utveckling. förstår att dom är mycket besvikna på val utgången. men man kan inte lura alla väljare med S:et i partinamnet. istället borde partiet heta framtid SD. varför jo för inte har dom några (S) värderingar kvar.

  • Hittills har S, m, kd, c, sjp och SD röstat likadant i varje omröstning

 6. Om den nuvarande ledningen får fortsätta utan att göra nånting så är ett minus på 30- 40 miljoner att vänta i årsslutet! Sommaren för folk inom vården kommer att bli ett rent ut sagt katastrof! Men nu har väljarna sagt att det ska vara så i fyra år. Håll ut medborgare!

 7. Ann-Mari Mäki Larsson har jobbat som utbildningschef i Pajala kommun, hon har varit förtroendevald inom socialdemokraterna under många år. Gemensam nämnare under dessa engagemang har varit en strikt centraliseringspolitik och nedskärningstaktik utan att visa goda siffror. Kasta sten i glashus får en innebörd när man ser Larsson kritisera personalbristen, denna personalbrist var värre under Larssons egen ledning. Ann-Mari klamrar sig fast vid gammaldags klassisk centraliseringspolitik som inte har fungerat de senaste 50 åren. Det mest komiska är att hon uppmanar till att byta ut ledningen, alternativet är den ledning som Ann-Mari själv tillhör och som blev bortröstad i demokratiskt val. Ann-Mari, för att man byter kostym så är innehållet inte annorlunda, låt väljarna rösta vid nästa val och acceptera resultaten.

  • Du har ju inte helt rätt, gode herr ordförande. Under tiden Mäki Larsson var skolchef fick Pajala kommun upprepade gånger utmärkelse som landets bästa skolkommun. Dessutom visade verksamheten under M-Ls ledning solida ekonomiska resultat. Ingen skolstruktursförändring gjordes dessutom under hennes ledning. Personalbristen i skolan var heller inte den värre under åren i mitten till sena 00-talet. Faktum är, herr ordförande, att Pajala kommuns utbildningssektor sällan varit så bra som under Mäki-Larssons ledarskap. Detta är ingen åsikt utan en sanning byggd på verifierbara fakta.

   Förvräng inte sanningen, herr ordförande, för att lyfta fram det som i verkligheten är den mest konservativa synen på denna gemenskap. Det är osmakligt, även för en herre som tittar väl djupt i glaset. Kliv nu ned från din höga häst och ta i stället tag i det korrumperade Kreml, innan din ersättare blir en ny Tsar som åter igen kommer att hota väst med sin imperialistiska retorik.

   I verkligheten är Framtid S de enda som har kompetens och intelligens nog att se verkligheten. Denna kommun har inte råd att bedriva många små verksamheter. Personal finns inte, varken i skolan eller i vården. Den enda lösningen är, tyvärr, centralisering, oavsett vad diverse trångsynta medborgare tycker sig veta. Vi är helt enkelt för få!

   Tidigare har vi läst om att utbyarnas äldreboenden inte lockar personal. Nu står det också klart att vårdtagare inte väljer boenden i periferin. Vad är då meningen med att ha dessa verksamheter igång? I skolans värld är centralortens verksamheter välfyllda på både elever och personal medan klasstorlekarna i byskolorna är löjligt små. Statistik över antalet födda visar att MEJA-byarna går om Junosuando-området, trots föregående kommunlednings försök att mörka denna fakta. Hur kan man då försvara verksamhet där?

   Det är inte Framtid S som kommer skapa en kommun där endast centralorten existerar, det är brist på vettigt ledarskap från (de så kallade)S samt KD, M, C etc som slutligen kommer leda till att staten får nog och tvingar kommunen till att minska på kostymen å det värsta med hjälp av tvångsförvaltning. Då, om inte förr, kommer nog även mindre vidsynta individer förstå att erfaret, välutbildat, välinformerat och modigt ledarskap hade varit att föredra.

  • Så Boris är inne på samma linje att avvakta i fyra år till? Nu krävs det muskler och hjärna för att vända den här bussen som verkar sakna styrservo. Det värsta är den handlingsförlamning som ledningen har. Mantrat man upprepar är”andra kommuner har det också svårt”.

 8. I sista meningen är S äkta i partinamnet och inte en krumelur snyltad av ett annat parti som propagerar för nedläggningar av kommunal verksamhet utanför Pajala C. Tärendö skolnedläggning var deras senaste fördyrings projekt som demokratin stoppade. Numera har de åtminstone demokratiserats och kallar sig för ett annat parti, alltid något framsteg

  • Är så himla less på alla som vill fortsätta med denna konflikt mellan byarna. Någonstans måste förändringar ske pga dessa underskott. Kom med förslag till ert parti var besparingarna/satsningarna ska göras…för något behöver väl hända i denna kommun. Att inte göra något, är väl det sämsta man kan göra som politisk ledning. Åren går och vi väntar fortfarande på vad det finns för planer i kommunen.

 9. ”Framtids kommunen Pajala” Nja de har de väl aldrig varit . Och kommer aldrig att bli vare sig om sossarna styr eller kommunisterna och framtid S styr. Och ifall framtid S får styra så kommer bara Pajala by att existera.
  Q

 10. Toppen att Ann-Mari engagerat sig politiskt.
  Den nuvarande ledningen gömmer sig. Finns de överhuvudtaget på kommunalkontoret eller lever de fortfarande ett coronaisolerat liv hemma. Det känns som att det inte finns någon med kompetens, handlingsförmåga och självinsikt hos dem som styr. Hammarström är helt osynlig, verkar inte ens svara i mobilen. Det är fruktansvärt illa skött av en ledning som är högavlönad. Jag är så besviken och rädd för hur framtiden i Pajala blir. Snälla, sök stöd hos dem som har kunskap och vilja. Var är S på väg…kanske inte påväg någonstans, de har ju KD som stöd? KD regerar i Pajala, är det demokrati? så blir det när en oerfaren ledning tar makten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka