fbpx

Timmerpriserna borde vara högre

För mycket prat om Sveaskog igen. Sveaskog har gjort detta i 20 år redan, planen är hugg ut, sälj till privata om det finns intresserade. Annars håller de på den fjällnära skogen och byter mot bättre mark någon annanstans i Sverige.

Här i Norrbotten finns det andra skogsbolag som köper och levererar skog till de som betalar bäst. Kanske sågverken i norra delen av östra Norrbotten borde ha börjat redan för länge sedan med inköpsverksamhet.

Det pratas om hur bra Stenvalls sköter sina sågverk. Inte skall ni tro att Stenvalls betalar mer än någon annan, hur skulle de annars kunna driva sågverken. De bedriver ingen välgörenhet. De har inte ens svenska åkare som kör virket.

Om vi nu skall krasst titta på vem som har mest anställda inom skogsnäringen i Norrbotten, kanske är det Billerud. Börja tala sanning alla i branschen.

Har själv en ansenlig mängd skog, och säljer till den som betalar bäst. Tycker att timmerpriserna borde vara högre än 1985 då jag sålde första gången, men de är ännu inte uppe i det. Och det är inte finnar som hugger hos mig.

Insändaren om Sveaskog (HB 28/2) bygger på okunskap och följer sågverkens och värmeverkens linje. De vill ha billig råvara.

Nu när räntenivån på en företagskredit är över 6 procent tycker jag att vi skogsägare borde få minst 15 procents prishöjning på våra skogsprodukter!

Medelstor skogsägare i östra Norrbotten

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Timmerpriserna borde vara högre

  1. Att vi har de bra vi som inte äger skog slipper vi gnälla om timmerprise, gör som jag sälj inte,,,

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.