fbpx

Ingen morgontidning? – Media tar död på morgonmyset

Det pratas. Inom cirka tre år, sägs det, kommer papperstidningarna/morgontidningarna att försvinna. Om ryktet stämmer?

Vad tycker ni kaffedrickande frukostätande papperstidningsläsande om detta? Då blir det svårt att styra den där mysiga ”pyjamasstunden” med koppen och ostmackan samtidigt som det faller brödsmulor och droppar kaffe-sörpel i bladet. Joo, för så lär det bli. Pappersprasslet och doften från trycksvärtan ersätts med digitala ”njos”/nyheter från länet och du måste börja knappa dig fram på mobilens tidningsappar eller på datanätet. Du kommer inte lika lätt kunna klippa ut en notis med brödsaxen från kökslådan utan måste skaffa dig en skrivare och leta fram det du vill se en gång till för att ”skriva ut” artikeln eller annonsen!

Morgontidningen försvinner säger de som redan nu vet om att katastrofen närmar sig. Vi som är 75 år får ännu svårare att läsa nyheterna och de som kommer efter oss i ålderstrappan lär bli minst lika ”tokiga” på dessa indragnings-galenskaper! Så ni digitalchefer som förespråkar framtida skärmnyheter enbart för att spara och tjäna pengar – lägg av! Hur mycket billigare menar ni att det blir utan papperstidningar?

Ni är bara ute för att lura oss läsare på mer egna förtjänster, men ni är inte dom enda på lurendrejarnas väg att påstå att besparingar krävs. Hur mycket billigare blir en årsprenumeration digitalt jämfört med den ljuvliga papperstidningen? Och hur länge håller en sån ”lägre prissättning” innan ni höjer igen på grund av dyrare el och liknande konstruktionskostnader?

Chefredaktör: Redovisa gärna som insändarsvar redan nu. En uppmaning till er som vill behålla den där mysiga prasselstunden medan ni slafsar i er kaffe och mackan med korv, kaviar och ost: Ni måste börja spara de gamla morgontidningarna från den gamla goda tiden och läsa dem om och om igen. Så länge ni orkar bläddra i dem. Nu hotas jobben för tidningsutdelarna, nu hotas livslusten för alla nyfikna morgonpigga NSD/NK/ HB/PT-anhängare. Tänk på alla gamla som redan nu knappt hört talas om ordet ”digitalt”.

Nä, utan morgontidningsprasslet blir livet ett helvete å kaffet kommer att smaka skit! Jag kommer att kräva en egen morgontidning i brevlådan – om tidningsherrarna så bara ska trycka en tidning enbart för mig! Så ska jag ha det! Hjälper demonstrationer?

Jan Gustavsson, Kalix

Svar direkt: Jag vill också ha en! Papperstidningen på morgonen är bland det bästa som finns. Om förutsättningarna för att fortsätta ge ut en tidning på papper har Haparandabladets ägare och ledarskribent Örjan Pekka skrivit i två ledartexter nyligen: 2022-11-04 och 2022-11-08

Axel Andén, chefredaktör Haparandabladet

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Ingen morgontidning? – Media tar död på morgonmyset

 1. Men?
  Kontentan: den digitala dör också oavsett (se annan tråd).
  2040 finns inte ”media”.
  Då är det människorna som rapporterar – 24/7/365.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF