fbpx

Nu är det läge att sätta gruvlig press på staten

Kirunas rekorddyra och nya badhus – ett bygge som tvingats fram av gruvdriften, där staten är den stora vinnaren. Foto: Örjan Pekka

En fråga till Norrbottens politiker och kommunalråd: Vad håller ni egentligen på med?

Kiruna säger nej till Talga: ”Signal till regeringen” – vi ska ha något för gruvbrytningen. Den politiska majoriteten vill stoppa planprocessen för Talga i Vittangi. ”Det här är en markering framförallt mot staten”, säger Mats Taaveniku (S).
Gruvbolaget Talga hoppas på regeringen ska ändra beslutet.
Jag har ingenstans läst eller hört att ni stöttar Mats Taaveniku och politikerna i Kiruna i deras beslut. Och de tycker jag är för bedrövligt.
Ni har f-n i mig ingen ryggrad.

Läge att sätta press
Nu har vi ju läge att sätta press på staten och dess rovdrift av Norrlands kommuner. De måste bli ett slut på att vi ska vara en koloni till förmyndare staten Sverige. Dags att få något för våra rikedomar. Har ni politiker inte förstått att Sverige klarar inte utan oss, men vi skulle klara oss gott om vi blev en egen Republik/land. Vad är ni rädda för. Eller är de eran partipolitiska piska som skrämmer er? Tycker att i denna fråga lämnar vi partipolitiken utanför och jobbar för Norrbotten och inte för någon annan.
Vi har hört att våra fredade älvar är nu igen hotade för utbyggnad..? Tror ni vi får något för det? Knappast. Hur ser Jokkmokks kommun ut med sina utbyggda vattendrag? Jokkmokk borde vara en rik blomstrande kommun. Men icke. Så vad erbjuder dessa kolonisatörerna oss? Ni får ju mycket jobb till bygden? Hallå, vi behöver ju inga fler arbeten, vi har ju jobb i överflöd. Vi vill inte ha fly-in-fly-out, de ger oss inget. Och sörlänningarna vill inte flytta hit, eller de behöver inte flytta trots att de har hög arbetslöshet.

Har skrivit förut om vindkraftsparken i Käymäjärvi, Pajala som blev stoppad, och de var ju bra. Jag skrev då till Vattenfall att får vi inget så är de bara att packa väskan och dra söderut där elen behövs.
Vi ska ha billigare el och del av vinsterna med mer. Sen Kaunis Iron i Pajala kommun, de skottar upp miljarder från backen, och lämnar ett hål efter sig den dagen de slår igen. Vad har denna gruvdrift hittills genererat kommunmedborgarna ? Ja, de har skördat en hel del liv med transport sträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Men kommunen är fattigare än någonsin förr.

Slå näven i bordet
Så ännu en gång till kommunpolitikerna i norr: Stå upp för era medborgare och börja kämpa och säg ifrån!
Slå näven i bordet och stöd nu Kiruna kommun i sitt beslut. Var inte så jäkla likgiltiga. Ni är anställda av oss så gör rätt för eran lön. Ni är utbytbara.

Quanon

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Nu är det läge att sätta gruvlig press på staten

 1. Helt rätt att neka innan staten slutar att skänka bort Sveriges naturtillgångar. Kommuner ska självklart ha ekonomisk ersättning av bolagen som bryter malmen. Australien tar skatt på varenda ton malm.

 2. Väldigt konstigt att sådana här tendenser framkommer nervigares blåbrun regering…när dom rödgröna härjade med sin verklighetsfrånvända politik jublade majoriteten i det röda Norrbotten…

 3. Insändarskribenten verkar dela SD;s verlighetsfrånvända åsikter. och delar därmed Jimmies farliga politik för vår demokrati. Ser ni inte, som röstar på SD, vart vi är på väg?!!! ok vet att SD;s får röster från personer som inte vet nått hur ett samhälle fungerar och är helt noviser inom politiken. Är misslyckade män-företagare, brottslingar, kvinnomisshandlare, skattesmitare och är svenska medborgare. (vita). Ser ni inte likheten med SD;s razi politik med Trups, Orbans? Strypa puplic service budget med 5 miljarder kr under åtta år. Vill avveckla våra expertmyndigheter. Vill avveckla alla av våra fackliga föreningar m.m. Tro mig om SD får fortsätta så är vi snart en typ ungern, turkiet, israel.

 4. När ett bygglov ges ut först till någon aktör i verksamhet skall man ge det och sedan helt enkelt stoppa aktören när den är igång. sedan ta över den.
  Så fungerar de riktiga typerna. Alltså sno verksamheten. Å sedan förstatliga den.
  Då är det rätta typer i akt

 5. Har vi inga krav alls på våra politiker?Dom kör våra kommuner i botten och pengar finns i våra naturtillgångar. Vi borde inte vara fattiga.. Vem ska vi skylla på .Jo våra folkvalda . Vi betalar dom lön men dom jobbar inte för oss.

  • Norrbottningarna verkar föredra att rösta på sörlänningar än norrbottningar i valet. Två Norrbottens mandat hamnade hos sörlänningar som inte satt sin fot i länet och företräder inte oss och jobbar inte för Norrbottens bästa!

 6. Jag håller med. Om det ska exploateras måste en större del av vinsten stanna lokalt och regionalt. Vi bor i Norrbotten och inte i norra territoriet

  • Och därmed måste vi rösta på de partier som vill jobba för regionala skattebaser!
   Och då gäller det att INTE rösta på S,M,SD,KD.

   Dessa partier vill fortsätta behandla Norrbotten som en koloni.

   Rösta för decentralisering!!

 7. Ang. Talga, kommer KD Busch att bevilja gruvan, utan tvekan. Anledningen är bl.a. att Kiruna styrs av Sossarna! Kiruna att fått mycket ”skit” från borgar håll i regeringen om badhus kostnaden, de vill inte förstå anledningen till ny bygget, säger att en kommun måste prioritera? Om höger skulle bestämma ska inte en kommun satsa på kulturhus, fotbollsplaner, ishallar, hotell etc. Hur skulle din kommun på landsbygden se ut utan dessa kommunala satsningar! Inte skulle den s.k. ”marknaden” ha satsat kapitalet!

  • Finns så mycket Ryggrads lösa politiker i Norrbotten så att man blir mörkrädd… Dom arbetar då inte för befolkningen. Nu vore de läge att gå ihop och stoppa rovdriften av vårat län och våra tillgångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka