fbpx

Alla Hjärtans dag – en möjlighet till omtanke för någon som är ensam

Alla Hjärtans dag närmar sig och hundratusentals svenskar kommer att visa särskild uppskattning till någon man håller kär. Men det är också ett tillfälle att visa omtanke för någon man vet är ensam. För likt alla högtider är Alla Hjärtans dag för många en smärtsam påminnelse om den ensamhet de tvingas leva i.

Ofrivillig ensamhet tär på både den psykiska och fysiska hälsan och forskning visar att det är lika skadligt som rökning. Ensamhet och isolering kan leda till långvarig nedstämdhet som i sin tur ofta resulterar i allvarliga sjukdomar. Ensamheten är också en av förklaringarna till att så många som fyra svenskar om dagen väljer att avsluta sina liv.

Vi kristdemokrater har länge belyst frågan och hävdar bestämt att den utbredda ensamheten bör betraktas som ett samhällsproblem snarare än ett individuellt problem. Äntligen har Sverige nu också för första gången en regering som på allvar prioriterar frågan.

Civilsamhällets möjligheter att bidra i arbetet kan inte nog understrykas. Det är i den lokala idrottsföreningen, trossamfundet eller trädgårdsföreningen som miljoner svenskar finner gemenskap och mening i tillvaron. Det är därför mycket välkommet att regeringen skjuter till 75 miljoner kronor kommande tre år till civilsamhällets arbete för att bryta den ofrivilliga ensamheten.

Trots alla satsningar är det dock i grunden de små initiativen och gärningarna människor emellan, som gör störst skillnad för den enskilde. Vi politiker kan aldrig ersätta ett samtal till den äldre släktingen eller en kopp kaffe med grannen. Men lagom till Alla Hjärtans dag vill jag ändå uppmana till extra omtanke och en utsträckt hand till någon du vet är ensam.

Håkan Kero

Margareta Törelid Haapaniemi

Marita Wikberg

Kristdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Alla Hjärtans dag – en möjlighet till omtanke för någon som är ensam

  1. ni kristna tycker att det finns en ensamhet för att era gudstjänster bara besöks av ca 15 till 20 personer. och det tar ni som en effekt att ensamheten ökar. och då jämför ni om man säger för 20 års sen så var besökar antalet ca 40-50 st. har ni inte tänkt på att varför går svenska folket ut ur kyrkan med ca 50000 personer varje år. varför? inte pga svammlet med ensamheten, men pga av alla lögner från ert parti som ni krista inte har tagit avstånd ifrån. alltså ni tycker det var rätt med lögner för att vinna valet med röSD i spetsen. svara mig Kero!

  2. vad håller kero och hapaniemi på med för svammel retorik. vill man att samtalen ska handa om svammel retorik för att man inte ska diskuttera om deras ledares lögner innan valet. eller tycker man det var ok att ljuga svenska folket rakt i ansiktet på alla lögner som kd framförde före valet, eller håller ni med på er ledares lögner att det var rättfärdigt? inget svar så jag bedömmer att KD:S ledning i sattajärvi tycker att man kan ljuga sig till makten. bara man får förlåtelse i kapellet i sattajärvi. har falukorvens bäst före datum gått ut?

    • Ser att den oförtröttliga kommentatorn som tidigare bl.a. kallat sig ”ejrazisd” och ”fakta” med mera (många mera alias), fortfarande kämpar på. Du har ett bra driv men behöver jobba med retoriken. Bra att kd nämner ensamhet som ett problem, vi behöver alla tänka på varandra. Ha det bra du också ”pastor riktig Uppsala” 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).