fbpx

HB Ledare: Varför är det så viktigt att neka insyn?

HB LEDARE: Vi lägger våra liv i kommunens händer. Då måste vi veta vad de gör.
Det brukar ibland hävdas att den kommunala byråkratin vuxit onödigt mycket och att ”det på tidigare kanslichefens tid” räckte med en chef och några sekreterare för att sköta kommunen. Den som hävdar detta måste inse att kommunernas uppdrag har vuxit och att många uppgifter kräver betydligt större arbetsinsatser än tidigare.

När vi föds sker det i regionernas regi (tidigare landstingen) men ganska snart är det dags för förskola och skolgång som sköts eller åtminstone bekostas av kommunen. Även högre studier bedrivs under kommunens paraply, exempelvis i högskoleförbund. Fritiden möjliggörs av kommunala anläggningar.
Sedan följer vuxenlivet och nog vore det krångligt om inte vatten, avlopp och sophämtning fungerade. Det tas om hand av kommunen, inkluderat att hålla kommunens vägar i skick. Upphandlade entreprenörer finns förstås, men ansvaret är kommunens. Ska något byggas, är det kommunen som bestämmer och framåt äldre ålderns höst hamnar man troligen i kommunens omsorg.
Kommunen följer oss från vaggan till graven och tar drygt en femtedel av våra inkomster i skatt under vår livstid.
* * *
VAD SOM sker och beslutas av kommunerna är alltså avgörande får våra liv och ingripande i vår vardag. Därmed måste det finnas insyn så att kloka beslut tas och resurser används på bästa sätt. Insynen är en hörnsten i vår demokrati och viktig för att förhindra korruption. Sverige ligger i världsklass när det gäller låg frekvens av korruption. Det kan vi framförallt tacka insynen för. Den är grundlagsskyddad.
* * *
MEN INSYN är jobbigt, särskilt i Haparanda kommun som odlar en kultur av ”hemliga klubben”. Kommunen företrädare talar vackert om transparens men nekar samtidigt insyn. Jag har till och med fått mejl med krav om förhandsgranskning och att kommunen ska godkänna artiklar i HB. När vi ifrågasatt det fullständigt lagvidriga censurkravet har det kommit ”förtydliganden”.
Hemliga klubbar-kulturen är skadligt för kommunens utveckling och framtid. Det föröder förtroendet för beslutsfattandet, om beslutsunderlagen hålls i det fördolda. Jag har tidigare skrivit ledarspalter om luftslottet kring Barents Center som fick Ikea-effekten att rinna ut i sanden. Det gav Haparanda drygt tio år av stagnation, då all mörkläggning och ovisshet kring projektet från kommunens sida stoppade investeringar och utveckling i handel och näringsliv.
* * *
GENOM åren har HB ofta hamnat på kollisionskurs med kommuners företrädare om vad allmänheten har insyn i och vad som är sekretessbelagt.
Grundlagen är tydlig: Offentlighet är huvudregeln. Det gäller nästan jämt.
Dock finns undantag i den ständigt expanderande sekretesslagen som kommunala företrädare tar som världens största viktigheter. Det slingras och förhalas för att kringgå insynen.
Varför?
Senast hamnade vi på kollisionskurs vad gäller den granskning av värmeverkets affärer som beställts av kommunen. Den vill kommunen inte lämna ut och det har till och med uppfunnits egna juridiska termer för att fördröja utlämningen. Utöver det nyttjas lagtexten på ett sätt som gör att granskningen inte längre kan beskrivas som oberoende.
Det är obstruktion mot allmänhetens insyn.
Vad är det som är så farligt med att lämna ut rapporten?
Vad är det som kan skada med insyn?
Varför är våra kommunala företrädare så rädda för allmänhetens insyn?
Varför förhalas utlämningen av rapporten?
HB:s insändarsidor står öppna för svar.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

34 kommentarer på “HB Ledare: Varför är det så viktigt att neka insyn?

 1. Haparanda kommun följer ju inte lagstiftningen och då vill de inblandade tjänstemännen och politikerna förstås att så lite som möjligt kommer till allmänhetens kännedom.

 2. Det en fördel att äga en Tidning man kan tjata samma sak i varenda nummer, ta kontakt med pensionär Josefsson så kommer han och lär era reportrar hur en spade skall användas.

 3. Är inte hela haparanda kommuns chefer anställda släkt med varandra
  på ngt sätt!!
  el mafioso

 4. Det är förbluffande att så mycket mygel och mörkande kan fortgå år efter år, men tittar man på vilken kompetens stans politiker och chefer har så ser man att det inte är något högutbildat gäng det handlar om.

 5. Haparanda kommuns organisation tycks utmärka sig vad gäller mörkande och inkompetens! Det är ju varje år olika märkliga saker som kommer fram efter att media eller privatpersoner försökt gräva fram det som mörkats! Det kan ju inte vara en slump! Helt klart måste det ju finnas en inre krets som håller varandra om ryggen och gör sitt yttersta för att vi andra inte ska få veta sanningen. Behövs nytt blod i kommunhuset som rekryteras med utgångspunkt i deras kompetens! Nya politiker behövs likaså!

 6. har kollat på extrem moderaternas stämma. man nästan ryser i kroppen på deras förslag tillkommanden politik, bara se deras partiledare lille” mannen. vilket stolp skott han är. kan inte visa ens sina känslor. bara inför pressen. låtsas kripa sina händer i fruns krista tro. men håller hela tiden en mani att kolla sina kavaj fickor i sin osäkerhet att möte sina överårdnade ledare i andra länder. han är ju ett rent missfosder. ingen får nått förtroende för han. inte ens moderaterna i sverige. vad ska man säga, han försöker och låtsas vara ledsen men sen i nästa ögeonblick har han glömt sitt s.k låtsas ledsna anletena. ok han tror sig vinna politiska poänger med sitt uppsyn. tex inför nån militärövning tog han upp som en av vårt land statsminister att hans två döttrar nu eller har gjort sin militärtjänstgöring i försvaret.. men inget om att döttrarna inte ens klara av den extrema grundutbildnngen och fick avgå-

 7. Eftersom lagstiftningen inte följs i Haparanda så är det viktigt att neka allmänheten insyn. Allmänheten skulle ju kunna bli upprörd om den fick veta hur skattebetalarnas pengar används och att beslut fattas på fel sätt! Det skulle i sin tur nog upplevas som väldigt jobbigt av såväl inblandade chefer som politiker som vill sitta kvar och lyfta lön och arvoden! Därför mörkar man och gör sitt yttersta för att hålla övriga på armslängds avstånd. Frågeställare och kritiker svartmålas. Det här dock inget nytt utan det har länge varit så här i Haparanda. Kan någon ens minnas när det sett ut på annat sätt?

 8. Haparanda kommun behöver ny kommunledning och nya politiker som har ett engagemang och förstår lagstiftningen!

  • Har du anmält dig som intresserad? Kön är kort, så du har världens chans att gå från att klaga till att verkligen göra skillnad för Haparandaborna. Visa att Haparanda inte bara består av dysterkvistar som klagar på allt, och så kan du samtidigt öppna upp Haparanda. Du vet, allt censureras i aparanda. Till och med namnet censureras. Vart tog H:et vägen?

 9. Kanske har man fått vatten på sin kvarn när man sett hur nuvarande regering mörkat elstödet i offentlighetens Sverige.

 10. Hur var det med censuren, finns det någon politiker i Haparanda som tagit tag i problemet eller struntar ni i det också? Berätta öppet vad ni vet och vad ni gjort!

 11. Du Pekka pratar om offentlighets principen, jag pratar om sekretessprinspin i nuvarande lag som gäller. Från borgar håll verkar det nya reglerna om sekretses vara avgöra i bl.a brottsbekämpningen? Vilket svammel! Nuvarande lag ger alla myndigheter rätt att utbyta information om en persons hälsotillstånd, rätt till bidrag, ersättningar från Socialen, adress till Polis, Kronofogde etc.

 12. Vad är grund problemet? Ja, borgarnas s.k. frihetsreformer att allt skall konkurrans utsättas inom statlig och kommunal verksamhet! Titta tillbaka ca 30 år, inte var det några problem med bemanning inom vård och omsorg då. Inte heller inom skolan med behöriga lärare. Vi hade Försäkringskassa, Arbetsförmedling, Kronofogde, Bilbesiktning, Polis,banker etc, i varje kommun! Nu har vi s.k. ”Bebmanningsföretag”, efter borgarnas politik och s.k. frihetsreformer! I dessa företag har samtliga anställd fått gratis utbildning från staten inom resp, område som läkare, sjuksköterska ertc. Det är högerns politik som är orsaken till dagens problem inom vård och skola.

 13. kollar på alla dessa inlägg och kan konstatera att nu igen är de SD;era som inte kan nått om hur ett demokratiskt samhälle fungerar som är emot allt. för SD och dom som röstar på partiet är allt som är för åkessons devis är ok. SD vill som i ungern och turkiet och för den delen i ryssland dom vill inte ha att befolkningen och media skriver negativt om razi partiet SD. frågan är hur behandla Hitler befolkningen under 40-talet i tyskland? ser ni nått som är på väg i SD:s regering i vårt land? jag ryser. jag ser det. och lille mannen kristersson, vårt s.k landsfader vilket stolp skott han är. ingen har förtroende för han. inte ens moderaterna.

 14. Sedan har vi ju andra upphandlingar som borde granskas, t.ex. vinterväghållningen, där det i förfrågningsunderlaget klart och tydligt finns krav på att t.ex alla trottoarer skall sandas, trottoarer skall rensas med snöslunga om inte mer än 60 cm av trottoar är synlig, detta är en generell punkt och gäller alla gator och trottoarer i staden inte bara området runt torget. Men finns det ju släktband så man kan ju fråga sig hur även den upphandlingen skötts, hur mycket har entreprenadföretaget fakturerat extra för vinterväghållningen? Och har de varit tvungna att erlägga vite för försummelse av efterfrågade delar i entreprenaden. Då inte entreprenaden skötts på efterfrågat vis så skall ju vi medborgare fråga om dessa saker.

  • Ja, även i Marielund är det stora problem med att snö inte avlägsnas från alla delar av gatan och ofta skyfflas den runt i kvarteret och dumpas på infarter!

 15. Kommunen vägrar lämna ut allmänna uppgifter och handlingar trots att det är en av de viktigaste skyldigheterna som offentliga organisationer i Sverige har!

 16. Haparanda har inkompetenta oengagerade politiker som bara tycks bry sig om sina egna frågor. Många har egna släktingar och vänner som gynnats av myglet på olika sätt t.ex. genom att få jobb trots att de inte var de bäst kvalificerade, så de vill nog väldigt gärna hålla myglet under mattan och fortsätta så som man gjort i åratal. Det är nog även en prestigegrej. Hur många politiker vill erkänna att de inte har en susning om de beslut som fattats och de underlag som legat till grund för besluten?! Politiker har även i åratal låtit inkompetenta tjänstemän göra som de vill i olika frågor och kallat det delegering. Har man inget att dölja så lämnat man ut uppgifter och handlingar oavsett vad frågan gäller! Att man inte lämnar ut uppgifterna visar att saker inte står rätt till!!

  • @Inkompetens: Då ser Haparanda ut som den gör också. Det är inte personal med de bästa meriterna som får jobbet. En avvecklingsort helt enkelt.

 17. Om man inte får ut allmänna handlingar från en kommun så har man all rätt i världen att överklaga kommunens beslut till Förvaltningsrätten. Varför har man inte gjort det? Man kan även, hör och häpna, polisanmäla en kommun. Man kan begära ut ”loggar” ur systemen. Möjligheterna är många. Jag kan förstå om den vanlige Haparandabon inte förstår hur det fungerar, men Haparandabladet borde ju förstå. Jag jobbar med dessa frågor i en annan kommun och får i princip varje vecka frågor om handlingar. Det absolut vanligaste sättet är att medborgaren skickar sin fråga till den allmänna brevlådan. Det ovanligaste sättet var när vi fick en fråga på en träbit. Man kan till och med skriva sin fråga på en banan och lämna till kommunen. (kommunen får renskriva innan texten blir oläslig) Vi gör en vanlig sekretessprövning. Är allt ok så skickas handlingarna till frågeställaren. Vissa uppgifter kan maskeras. Vissa gånger nekar vi. Är inte frågeställaren nöjd så kan hen överklaga och låta Förvaltningsrätten avgöra. Min kommun vinner inte varje gång vi får en dom från Förvaltningsrätten. Det är inga konstigheter. Vi gör då ett omtag. Om det rör kommunala bolag så kan det vara lite knivigt eftersom bolagen går under annan lagstiftning, men det är inte omöjligt.

 18. Denna utveckling är endast början på allvarligare korruption.
  Med Patrik Oja i spetsen som kommunchef, Mikael Fahlander och den samtida ”hemliga klubben” som politiker ingick i: Resultatet katastrof.. Ett luft slott utan dess like..
  Idag är processer likvärdiga neka öppenhet och insyn satt ur spel.. Hela kommunen är en enda sammanslagning där piskan säger spara över allt.. inget får kosta och man spelar ett högt spel på personalens välbefinnande och arbetsmiljön på golvet.

 19. Kan bara konstatera sorglig utveckling i Haparanda. De politiker som vågar granska och ifrågasätta orkar inte i längden vara kvar inom politiken. För redan inom våra olika partier finns just oviljan att vara öppna och kritiska, tillåtande mellan varandra. Även ifrågor som borde vara en del av uppdraget. Internt inom kommunen finns ingen öppenhet, okunskap och man saknar förmåga att skilja på sak och person. En stark hierarki som skapat en kultur som präglar rakt igenom en konformitet och för de det ej passar kvarstår å gå sin väg.

  • Bra skrivet av dig Arg tant!
   B.la. mörkas många konstiga beslut och anställningar i vissa kommunala verksamheter.Tystnads kultur råder.

   Fortsätt gräva och luska Örjan!

 20. När man inte har rent mjöl i påsen så vad gör man annat än försöker täcka sina spår

 21. Svaret är lika enkelt som glasklart:

  Korruptionen tål ej 100 % insyn.

   • Det är väldigt märkligt hur man håller varandras ryggar på kommunhuset.
    På en enhet där det slutar det folk med jämna mellanrum sitter chefen i samma matbord som en av de anställda. Väldigt märkligt att personen får sitta kvar trots detta.

 22. Ifall man inte hade haft något att dölja så hade man lämnat ut de uppgifter och handlingar som journalister och allmänheten efterfrågat oavsett om det handlar om Barents center, värmeverket eller anställningar. Väldigt få uppgifter är sekretessbelagda enligt lag. Utan stöd i lagstiftningen så får man inte hitta på ”egen sekretess” och förhindra utlämning. Tyvärr är Haparanda genomkorrupt. De anställda struntar i lagstiftningen för så har de gjort i årtionden! Kulturen är inarbetad så att säga och kompetensen fattas! Inget tycks ha blivit bättre med den nya kommunchefen. Politikerna har tydligen heller inte vilja eller kompetens att ändra på något. Politikerna hade ju direkt kunnat ta tag i detta om de ville. Det är ju politikerna som ska styra kommunen.

  • Ett stort problem i Haparanda är att vissa chefer inte informerar sanningen till politikerna i nämnderna! man informerar bara det som gagnar en själv! sen ska kanske politikerna fara ut i verksamheterna och prata med personalen på golvet och få se verkligheten? med den toppstyrda personalpolitiken så kommer vård och omsorg att rasa samman.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.