fbpx

Hur ska skogsnäringen utvecklas?

Vi ser med oro på utvecklingen inom skogsindustrin, Sveaskog informerade i januari om kraftigt neddragna avverkningar i Norrbotten under 2023 och framåt. Vi har företag i våra kommuner som kommer att påverkas av dessa åtgärder. Både sågverk, transportföretagare och skogsentreprenörer påverkas olika, men även kommunen som fjärrvärmeleverantör.

För att förstå omfattningen, så minskar Sveaskog sina avverkningar med cirka 1 miljon m3 per år under 5 år (hela företaget) och föryngringsavverkning med ytterligare 45% i Norrbotten. Det är självklart att detta får konsekvenser. Men tillsammans behöver vi arbeta för att motverka de konsekvenserna.

Idag tar Pajala Värmeverk en stor del av sin flis från en lokal sågverksentreprenör, vilket naturligtvis gör oss sårbara ifall den entreprenören inte kan leverera. Att köpa in stora mängder material för att avverka på egen hand är inte ett alternativ då det inte finns något utrymme att förvara det på. Det skulle även påverka prisbilden på fjärrvärme negativt, vilket i slutändan drabbar många av våra kommuninvånare som är köpare av fjärrvärme och det är något vi vill undvika.

Idag är Sveaskog en stor leverantör av virke, vilket påverkar våra sågverk och andra företagare, vi ser att det är en risk för utvecklingen av deras verksamhet eller deras möjlighet att ens överleva. För skogsentreprenörerna innebär det fler avverkningar längre bort, hur påverkar det deras konkurrenskraft då de lägger anbud? Kommer vi att få se nedläggningar även inom denna bransch? Om färre avverkningar sker i närområdet, vilka konsekvenser kommer det att få för de åkerier som finns i vårt närområde?

Om detta skulle ske, får det även lokala konsekvenser, med lägre skatteintäkter, medborgare som söker sig till andra verksamheter, kanske utanför vår kommun. Det innebär att kommunen kommer att få ännu svårare att upprätthålla den service som våra innevånare vill ha.

Vi känner oss oroliga för den utveckling som vi ser. Det är därför vi tillsammans behöver diskutera hur vi lokalt kan hjälpas åt för att motverka de effekter som kan komma att ske. Vi behöver lyfta blicken ovan konflikter mellan olika näringar, mellan olika branscher för att gemensamt arbeta för ett livskraftigt östra Norrbotten och Tornedalen, för att fortsättningsvis också ha en bredd i vårt näringsliv.

Tillsammans skapar vi den värld vi vill leva i, tillsammans gör vi det möjligt att leva och bo i Tornedalen.

Ulrica Hammarström

(S) Kommunalråd Pajala Kommun

Nina Waara

(S) Kommunalråd Haparanda stad

Eivor Olofsson

(S) Vice ordförande KS Haparanda Stad

Peter Eriksson

(KD) Vice ordförande KS Pajala Kommun

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Hur ska skogsnäringen utvecklas?

 1. Ville få en prislista av sågen i Kalix, fick till svar att de köper bara av bolag Billerud med flera, den sågen kommer inte att överleva med kartellfasoner.

 2. Ja, instämmer i ovanstående, för skogen så sorgliga domedagspredikan. Har jagat med trädskällare i över 30 år i skogarna norr om Övertorneå. Men nu börjar det bli svårt att hitta skogar med lite höjd,(äldre skog)som denna jaktform kräver. Orsaken till detta stavas-Sveaskog. Trodde inte det var möjligt, men de har tamejfan lyckats med att hugga ner all deras skog, vilket utan tvekan borde vara kriminellt! Deras förintelsemaskiner har förvandlat markerna till ödsliga månlandskap som gör att man gråter när man passerar dem och minns alla fina dagar man upplevt på dessa, en gång, ack så fina marker.. Det jag tycker är allra sorgligast med skövlingen är att mina barn, ja alla barn egentligen,aldrig får uppleva den ”gamla skogen”såsom jag fick göra när jag var liten och lärde mig att älska och respektera skogen. Snart tror barn att de enda träd som finns är den 2-meters julgran som pappa huggit, för något större har de aldrig sett eller fått erfara🥺

 3. Människan har grundläggande behov av att leva tillsammans med andra människor. Och ett civiliserat samhälle ser till att alla räknas, inkluderas, och har därmed ett gott liv. Människor har också olika förmågor att prestera, vara kreativa och därmed bidra till samhället. Balansgången mellan dessa saker är viktig att upprätthålla. Om man för mycket-, eller enbart ser till presterandet, så tar den elitistiska livsstilen och egoismen överhanden. Människornas uppgift i ett civiliserat samhälle är att bevaka allt detta, att hålla egoismen i bojor. Människans uppgift är att bekämpa människans sämre, vidriga sidor. Sådana sidor visas naturligtvis inte helt öppet utan de maskeras bakom politiska floskler av varierande sort. Framöver gäller; inga mer privatiseringar! Återför viktiga samhällsfunktioner i det offentligas ägo. Tänk på miljöarbetet!

 4. Värmeverken borde köpa egen skog och ta ut flis därifrån. Lönar sig i längden istället för att alltid köpa flis som även den blir dyrare och dyrare! Dom flesta privata som eldar med flis tar ju även dom ut från egen skog!

 5. Dessa privatiseringsivrare som tror att det är lösningen på allt! Det finns lysande exempel på det, skolor som finansieras med skattepengar vilka går direkt i ägarnas fickor och det är bara ett exempel. Dessutom stoppar nuvarande regering förslag om insyn i den verksamheten. Skattepengar som ska till verksamheten går i stället till bolag utomlands!

 6. Bor i Boden och trivs i naturen. Jag jagar älg och även skogsfågel. Är ute och plockar blåbär, hjortron och lingon och allt utför jag i Sveaskogs skogar.
  Men tyvärr under dom senaste 5 åren har Sveaskog kalhuggit enormt mycket.
  Orsaken till kalavverkningen kan ju vara vår före detta statsminister Persson som sitter som styrelseordförande på Sveaskog
  Här har då samerna inga intressen utan minskningen på 45% är nog att dom har kalavverkat det mesta dom har i Boden trakten och hela Norrbotten.
  Det ser man också när man färdas med bil norrut

  • Helt rätt ! I Östra Norrbotten finns det inte många pinnar kvar att avverka ! Sveaskog har helt enkelt avverkat alldeles för mkt så det finns inget kvar att ta ifrån ! Sen är det ju naturens gång att finns det för många sågverk så blir det en naturlig minskning av antalet då timmer inte finns att avverka !

 7. Notorisk miljöfanatism som ligger bakom det. Dock finns det ju en annan insikt från den nya regeringen som bör göra skillnad. Sveaskog är dock en statlig koloss med 5 års planer likt ett antal misslyckade socialistiska experiment inte helt lätt att ändra riktning på. Privatisera Sveaskog är en bra lösning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.