fbpx

Är stängning av Seskarö skola det bästa alternativet?

Trygga barn och stabila skolresultat är det som bygger framtidens skola.

Som färsk småbarnsförälder några år in i det nya millenniet kom jag att hamna i kassakön intill Robert Forsberg som då var kommunalråd i Kalix.

Jag var bekymrad och utgöt detta till kommunalrådet. De skolor där mina barn skulle komma att gå om ett antal år var problemtyngda. Det var svårt att rekrytera lärare. Elevernas resultat var svaga och en hög andel lämnade skolan med ofullständiga betyg. ”Jag vet inte om jag törs låta mina barn gå i Kalix skolor” förmedlade jag till kommunalrådet.

Forsberg var förstås medveten om problemen och det som följde under de kommande åren var en svår politisk process där Kalix lade ned flera skolor, samlade resurserna och reformerade skolan. Forsberg fick utstå mycket kritik, framförallt från företrädare för de byar som miste sin skola.

ÅREN GICK och det kallades till de kvartssamtal, idag kallat utvecklingssamtal. Den skola jag mötte var välskött, lärarna var engagerade, lokalerna fräscha och välstädade. Jag kunde också se att resultaten för eleverna hade stärkts.

Slumpens skördar äro outgrundliga och dagen efter kvartssamtalet stötte jag på Robert Forsberg i kön till lunchserveringen i Haparanda. Jag påminde honom om samtalet vi haft för några år sedan och berättade också om den fina skola jag som förälder mött och som mina barn trivdes i. Forsberg gladdes av min beskrivning.

Han konstaterade också att han blev tvungen att lämna posten som kommunalråd på grund av skolstriden.

BARN- och ungdomsnämnden i Haparanda står inför en svår uppgift. Målet är att hålla budgeten, men med nuvarande verksamhet går det inte sett till att inflation med ökade kostnader spräcker budgeten. Arbetsutskottet har därför tagit fram en lista med förslag på besparingar. En av de möjliga besparingarna är att lägga ned Seskarö skola. De 30-talet ö-eleverna skulle då bussas till Nikkala, vars skola idag har 80 elever.

Det finns siffror på vad detta skulle betyda för ekonomin men färske BUN-ordföranden Per Eriksson (S) väljer att hemlighålla och kalla siffrorna ”arbetsmaterial”.

Att börja sin karriär som ordförande i en av de viktigaste nämnderna med att stänga ute allmänheten från insyn bådar inte gott för framtiden. Eller så är underlaget så svagt att det inte tål granskande ögon. Vi vet heller inte hur eller om man vägt in elevernas resultat och trygghet.

SKOLAN ÄR en central del av våra uppväxande generationers liv men skolan har också en central del i de byar och samhällen där den finns. Jag tänkte på det när jag åkte genom Tornedalen för några veckor sedan. Jag passerade några av de många skolor som inte skolat barn på många årtionden. I takt med att Tornedalen tappat i befolkning, blir också barnen färre. Det har förstås även påverkat Haparanda kommun.

Att finnas med på en lista över möjliga sparåtgärder har väckt stor ilska på Seskarö, en by som är osedvanligt livaktig med dess sågverk, havsbad, flertalet serveringar, tandläkare och livsmedelsaffär. Skolan är en del av attraktiviteten för ön och ett viktigt argument för att locka barnfamiljer till bosättning.

Är då stängning av Seskarö skola det bästa alternativet för att rädda budgeten?

Det vet vi inte, det hålls hemligt.

Örjan Pekka Ledarskribent

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Är stängning av Seskarö skola det bästa alternativet?

 1. fakta är att som i alla fall så måste ett (s) styre börja med att städa upp efter ett höger styre i förfall. de enda positiva högern har uträttat är ett bra ”munväder”.

 2. I den här frågan agerar demokraturens kreatur i och med att de försöker hemlighålla frågan. Fram för en verklig demokrati som i Schweiz där folket kan avgöra frågor av detta och andra slag i en folkomröstning.

  • Frågan var väl knappast hemlighållen då den diskuterades i demokratins högborg av våra folkvalda politiker så där har du fel.
   Vi har demokratiska val istället för att folkomrösta,sedan kan det behövas då politikerna famlar i mörkret som du verkar göra.
   Och du förlitar dig på ”Valfrihetens” skolpolitik på högerkanten.
   Kanske en friskola som Engelska skola? En religiös friskola?
   Någon skola som klarar av att leverera vinst till bolag i något skatteparadis och stänger dörren för all information och levererar höga betyg utan motsvarande kunskapskrav.

 3. Kör barnen från Säivis mm till Seskarö istället för Nikkala så är problemet löst

 4. De man undrar hur många skolpliktiga elever finns de idag och hur många kommer det att vara till nästa läsår.

 5. Svaret är kort, JA! Folkmängden minskar hela tiden. Barnfamiljer vill bo där barnen kan utöva idrott och utvecklas. På ön bor snart bara pensionärer.
  Skolan i Nikkala och Karungi kommer att gå samma öde till mötes. Det är bara att se på folkmängden i Haparanda, de som är unga och skaffar barn flyttar dit jobben finns.

 6. Såssarna själva har räknat ut att en elev som går ut grundskolan utan fullständiga betyg i slutändan kostar en miljon kronor om året i åtgärder så länge personen är utanför arbetsmarknaden. Mitt påstående är Fritt ur minnet vill minnas att det är Kjell Olof Feldt som presenterade resultaten. Satsa på glesbygden det är där framtiden finns.

 7. Bra ledare Örjan Pekka!
  Här verkar S ha smittats av regeringens syn på offentlighet och går stick i stäv mot det som präglat socialdemokratin i modern tid.
  Varför dölja de budgetförslag som lagts på bordet och mig veterligen diskuterats i BUN? Varför dölja de konsekvensanalyser som diskuterats?
  Uppenbarligen måste dom vara så dåliga så dom tål inte dagens ljus?
  Någonstans har dagens socialdemokrater missat att dom företräder väljare först och främst, och inte sig själva.
  Nä S gör om och gör rätt och offentliggör förslag och konsekvensanalyser,annars får vi förlita oss på Sd,C,M,Kd att de kullkastar ett dåligt arbetsmaterial.

 8. Hmmm är det det nya minoritetsstyret som vill låta stänga skolan på Seskarö…nåja många socialistiska väljare finns ju på ön…

  • Problemet är att även om minoritetsstyret skulle lägga ner skolan så skulle folk på Seskarö ändå rösta på dessa vid nästa val…

  • Tack för en bra ledare Örjan!
   Jag sitter själv i Barn- och Ungdomsnämnden samt arbetsutskottet och var med på detta möte. Informationen vi fick var enligt min åsikt starkt vinklad mot att en nedläggning av Seskarö skola är det enda alternativet för att nå en budget i balans. Eftersom man valde att lägga fram allt som ”information” fanns ingen möjlighet att yrka emot. Vilket jag försökte. Jag hoppas på förbättring och större transparens till allmänheten inför nästa möte.

   • Hur många obehöriga har anställts som lärare och annat fastän personer med behörighet sökt?

  • …och du semipensionären menar på allvar att det alternativa styret skulle låta bli att utreda frågan? Inte så insatt i politiken, men behov av att vädra ”åsikter” i alla fall? Suck…

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.