fbpx

Canossavandringen har börjat för kommunledningen i Pajala

Till slut har sanningen hunnit i kapp verkligheten för Pajala kommuns politiska ledning. Canossavandringen* har börjat. Nu medger kommunalrådet i media att läget är allvarligt med underskott på 20–30 miljoner. Verkligheten är sannolikt ännu mer bister. Hur mycket ”budgetsorg” är dolt i andra verksamheter där inget är presenterat – i alla fall inte öppet som oppositionen kunnat ta del av.

• I skrivande stund den 15 maj har kommunledningen ännu inte kunnat presentera en prognos för kommunen. Mycket märkligt! Tror ledningen att låtgåsystemet löser det ekonomiska moraset genom att låta “tiden läka alla sår”.

• Under de senaste åren har ledningen stoltserat över sin goda ekonomi. Återbetalda försäkringspengar, överkompenserade flyktingpengar, mycket väl tilltagna pandemipengar samt ett kraftigt ökat statsbidrag av den socialdemokratiska regeringen har plöjts in i ekonomin. 70–80 miljoner har totalt kommit in den vägen. De har förbrukats utan egentlig strategi.

• Nödvändiga anpassningar för att klara kommunens åtaganden över tiden har lagts åt sidan. Åtgärder för kommunens personal lyser med sin frånvaro, medarbetare lämnar sina anställningar i parti och minut. Var finns attraktiviteten när bland annat i stort sett samtliga chefstjänster är utannonserade med mycket klent resultat. Verkligheten är beklämmande när konsulter måste anlitas på snart sagt alla områden.

• Kommunalrådet och utskottsordföranden urskuldar sig med att de inte känt till verkligheten. Det är deras skyldighet att känna till verkligheten. Antingen låter de låtgåsystemet florera i sin fulländning eller så fattar de inte allvaret för kommunens befolkning och det ansvar som de själva tagit på sig.

• Kommunalrådet återger i media att vi har resultatutjämningsfonden att ta till vid en akut situation. Det är som en “kiss i byxan”, dessa 23 miljoner räcker inte ens för 2023. Vad göra 2024, 2025, 2026? Underskottet accelererar om inte nödvändiga anpassningar görs.

Sammantaget, kommunledningen har en bister verklighet att möta med nödvändiga åtgärder för att skapa en attraktiv kommun i verkligheten, boosta (ge näring) åt de anställda för deras uppdrag och därigenom undvika ett ännu större moras än det som är för handen idag.

Pajala kommun med över femhundra nya arbetstillfällen, bland annat hos Kaunis Iron, är värd ett bättre öde.

• Botgörarvandring, som tysk-romerska kejsaren Henrik VI gjorde barfota till påven Gregorius VII i borgen Castello di Canossa år 1077.

Bengt Niska Fr S

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Canossavandringen har börjat för kommunledningen i Pajala

 1. Kaunis Iron har bromsat den negativa befolkningsutvecklingen i Pajala kommun. Problemet är att det föds ca 60 barn varje år medan det avlider ca 120 personer. Hade inte KI startat då hade det sett mörkt ut just nu. Håll ut, sommaren kommer!

 2. Många miljoner i skatteintäkter bara till Pajala kommun + miljarder till samhället i övrigt varje år!
  Det tycker ”allvarligt” bara är skit!

 3. vad är egentligen herr niska ute efter? kommunens ekonomi börja redan visa röda siffror när niska styrde kommunen. tror de är en stor besvikelse inom niskas högerparti att för andra valet i rad att inte ha fått väljarnas förtroende. för vi medborgare i kommunen har socialistiska värderingar sen hävd. så högerpolitik med framtid S med åtanke på SD:s razi regering med kristersson i släptåg skrämmer oss medborgare stort. så det är nog dags för framtid s att börja tänka på ett parti namn byte. för det har visat sig att man kan inte lura väljare att dom ska tro att partiet är som vi socialdemokrater. så sluta med era lurenderier.

 4. Golgatavandringen för Pajala har pågått i snart 40 år, och det oberoende av färg på politiken. Jag misstänker att befolkningsstrukturen med en allt äldre befolkning och utflyttningen av främst ungdomar även fortsatte under Bengt Niskas tid. Med andra ord, inget nytt under solen.

  • Kaunis iron 500 arbets tillfällen? ”Och” Vad har det bidragit ? Har befolkningen ökat ? Kaunis Iron privatägt företag skiter i kommunen.. Dom ser bara till sin egen börs och aktie ägarna. Blir de ännu sämre tider och malmpriserna går neråt som de mesttroligt gör så är dom puts väck och där står kommunen som ett fån ännu en gång. Nä när väg 395 an är renoverad så kan dom för min del dra från kommunen.

   • Är skyhög personalomsättning, bemanningsföretag och fly in fly out något att bygga en sk näringslivsmotor på?
    Se på ägarna, de satsar inte ett rött öre på orten, vill man köpa och satsa miljonbelopp på hus, det är rena gamingen?
    Hade ägarna visat ett större intresse för orten och satsat på tex bostäder hade signalen varit positiv nu är det raka motsatsen, tänk efter än en gång om du vill satsa på orten?

 5. Ei se ole poka mikhän, samma sak i Övertorneå…..
  Snart kommer skattehöjningarna så de får fortsätta deras ansvarslösa politik. Bra jobbat Centern, Kristdemokraterna och Vänstern…

 6. Bra och tänkvärt inlägg av Bengt. Nu måste det till skarpa åtgärder.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.