fbpx

Canossavandringen har börjat för kommunledningen i Pajala

Till slut har sanningen hunnit i kapp verkligheten för Pajala kommuns politiska ledning. Canossavandringen* har börjat. Nu medger kommunalrådet i media att läget är allvarligt med underskott på 20–30 miljoner. Verkligheten är sannolikt ännu mer bister. Hur mycket ”budgetsorg” är dolt i andra verksamheter där inget är presenterat – i alla fall inte öppet som oppositionen kunnat ta del av.

• I skrivande stund den 15 maj har kommunledningen ännu inte kunnat presentera en prognos för kommunen. Mycket märkligt! Tror ledningen att låtgåsystemet löser det ekonomiska moraset genom att låta “tiden läka alla sår”.

• Under de senaste åren har ledningen stoltserat över sin goda ekonomi. Återbetalda försäkringspengar, överkompenserade flyktingpengar, mycket väl tilltagna pandemipengar samt ett kraftigt ökat statsbidrag av den socialdemokratiska regeringen har plöjts in i ekonomin. 70–80 miljoner har totalt kommit in den vägen. De har förbrukats utan egentlig strategi.

• Nödvändiga anpassningar för att klara kommunens åtaganden över tiden har lagts åt sidan. Åtgärder för kommunens personal lyser med sin frånvaro, medarbetare lämnar sina anställningar i parti och minut. Var finns attraktiviteten när bland annat i stort sett samtliga chefstjänster är utannonserade med mycket klent resultat. Verkligheten är beklämmande när konsulter måste anlitas på snart sagt alla områden.

• Kommunalrådet och utskottsordföranden urskuldar sig med att de inte känt till verkligheten. Det är deras skyldighet att känna till verkligheten. Antingen låter de låtgåsystemet florera i sin fulländning eller så fattar de inte allvaret för kommunens befolkning och det ansvar som de själva tagit på sig.

• Kommunalrådet återger i media att vi har resultatutjämningsfonden att ta till vid en akut situation. Det är som en “kiss i byxan”, dessa 23 miljoner räcker inte ens för 2023. Vad göra 2024, 2025, 2026? Underskottet accelererar om inte nödvändiga anpassningar görs.

Sammantaget, kommunledningen har en bister verklighet att möta med nödvändiga åtgärder för att skapa en attraktiv kommun i verkligheten, boosta (ge näring) åt de anställda för deras uppdrag och därigenom undvika ett ännu större moras än det som är för handen idag.

Pajala kommun med över femhundra nya arbetstillfällen, bland annat hos Kaunis Iron, är värd ett bättre öde.

• Botgörarvandring, som tysk-romerska kejsaren Henrik VI gjorde barfota till påven Gregorius VII i borgen Castello di Canossa år 1077.

Bengt Niska Fr S

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Canossavandringen har börjat för kommunledningen i Pajala

 1. Många miljoner i skatteintäkter bara till Pajala kommun + miljarder till samhället i övrigt varje år!
  Det tycker ”allvarligt” bara är skit!

 2. vad är egentligen herr niska ute efter? kommunens ekonomi börja redan visa röda siffror när niska styrde kommunen. tror de är en stor besvikelse inom niskas högerparti att för andra valet i rad att inte ha fått väljarnas förtroende. för vi medborgare i kommunen har socialistiska värderingar sen hävd. så högerpolitik med framtid S med åtanke på SD:s razi regering med kristersson i släptåg skrämmer oss medborgare stort. så det är nog dags för framtid s att börja tänka på ett parti namn byte. för det har visat sig att man kan inte lura väljare att dom ska tro att partiet är som vi socialdemokrater. så sluta med era lurenderier.

 3. Golgatavandringen för Pajala har pågått i snart 40 år, och det oberoende av färg på politiken. Jag misstänker att befolkningsstrukturen med en allt äldre befolkning och utflyttningen av främst ungdomar även fortsatte under Bengt Niskas tid. Med andra ord, inget nytt under solen.

  • Kaunis iron 500 arbets tillfällen? ”Och” Vad har det bidragit ? Har befolkningen ökat ? Kaunis Iron privatägt företag skiter i kommunen.. Dom ser bara till sin egen börs och aktie ägarna. Blir de ännu sämre tider och malmpriserna går neråt som de mesttroligt gör så är dom puts väck och där står kommunen som ett fån ännu en gång. Nä när väg 395 an är renoverad så kan dom för min del dra från kommunen.

   • Är skyhög personalomsättning, bemanningsföretag och fly in fly out något att bygga en sk näringslivsmotor på?
    Se på ägarna, de satsar inte ett rött öre på orten, vill man köpa och satsa miljonbelopp på hus, det är rena gamingen?
    Hade ägarna visat ett större intresse för orten och satsat på tex bostäder hade signalen varit positiv nu är det raka motsatsen, tänk efter än en gång om du vill satsa på orten?

 4. Ei se ole poka mikhän, samma sak i Övertorneå…..
  Snart kommer skattehöjningarna så de får fortsätta deras ansvarslösa politik. Bra jobbat Centern, Kristdemokraterna och Vänstern…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.