fbpx

Detta sticker i ögonen på föreningsfolket

Signaturen Trötta föreningsmänniskor undrar varför kommunen ska anställa en person på 50 procent för att anordna Matarengi marknad. Tomas Mörtberg svarar i en replik och får ett svar på repliken:

Medan ideella krafter i olika föreningar runtom i Övertorneå kommun sliter hårt året runt med att anordna trevliga arrangemang, så ska nu kommunen anställa en person på 50 procent för att anordna Matarengi marknad.

Vi hoppas och tror att detta innebär att samtliga föreningar som anordnar större tillställningar också får samma stöd från kommunen? Det vill säga den summa det kostar att anställa en person. Ni förstår att detta sticker i ögonen på föreningsfolket. En kommun med redan idag flera anställda inom kultursektorn och tillgång till all typ av personal – med lön, ska anställa mer folk för skattemedel! Kommunen ska hålla sig till skola, vård och omsorg. Inte marknader och rockkonserter. Det ska ni stötta föreningslivet att göra!

Nä, ge en rejäl summa till den förening som istället tar på sig att anordna marknaden som förr. Eller lägg ner och stötta de föreningar som kämpar på så att de orkar några år till.

Vi vill gärna ha svar av ansvariga på kommunen.

Trötta föreningsmänniskor

Replik: Därför ordnar kommunen marknaden

Replik till ”Detta sticker i ögonen på föreningsfolket” i Haparandabladet 20 januari:

Jag har i grunden samma uppfattning som signaturen ”trötta föreningsmänniskor” (HB 20/1) när det gäller föreningarnas ideella arbete – föreningarna i Övertorneå kommun är väldigt bra på att anordna evenemang med hög kvalitet. Jag delar också uppfattningen om att kommunen ska stötta föreningarnas arbete så mycket som möjligt genom till exempel sponsring.

När det gäller Matarengi marknad så har vi kommit till en punkt där den förening som ansvarat för marknaden tidigare år inte längre har möjlighet att göra det. Övertorneå kommun har tidigare bjudit in föreningar till möten angående marknadens fortlevnad men hittills har ingen förening tagit på sig ansvaret att driva marknaden vidare.

Det råder stor samsyn inom politiken att marknaden är viktig för att vi ska vara en attraktiv kommun. Därför har vi valt att ta ansvar för marknadsarrangemangen de senaste två åren. Matarengi marknad fungerar som en plats där lokala föreningar kan skapa arrangemang och där våra företagare kan synas och få extra intäkter.

Det är dock ett så stort arrangemang att det är svårt för en enskild att driva det.

På samma sätt som kommunen kan ansvara för att ha lokaler som till exempel föreningar och konsertarrangörer kan låna eller hyra och bedriva sin verksamhet eller anordna arrangemang i kan vi också ta ansvar för en marknad som skapar möjligheter för lokala krafter. Jag är övertygad om att kommun och föreningar vinner på att samverka vid större arrangemang och att vi lyfter varandra och blir ännu bättre tillsammans.

Replik: Frågetecken i Mörtbergs svar

Replik till Tomas Mörtberg angående hans svar på artikeln ”Det sticker i ögonen på föreningsfolket”, som publicerades i Haparandabladet 19/1-23:

Det finns en del som inte stämmer och några frågetecken i Mörtbergs svar:

1. ”Övertorneå kommun har tidigare bjudit in föreningar till möten angående marknadens fortlevnad men hittills har ingen förening tagit på sig ansvaret att driva marknaden vidare”, säger Mörtberg i sin replik.

Stämmer inte. Övertorneå kommun har bjudit in föreningar att komma med sina idéer och vad föreningar kan tänkas erbjuda till kommunens marknad.

Inget erbjudande om att driva det hela. Det är stor skillnad.

2. Om ni nu önskat att en förening skulle ta över driften av Matarengi marknad, varför inte gå ut med att ni då erbjuder en 50% projekttjänst, summan ni sponsrar med och att det finns tillgång till personal? Det hade ju varit det bästa lockbetet.

Eller de fördelarna kanske bara gäller när kommunen själv driver det hela?

3. Jag tror att förra årets marknad avskräckte många av dom som då ställde upp. Föreningsmänniskorna och ideella krafter antogs jobba gratis i tre dagar åt kommunen. Plus all förberedelsetid. Medan kommunen hade anställda som gick omkring med lön för allt de gjorde.

På sociala medier tog sedan kommunen åt sig hela äran.

Anser att det var mycket beklagligt att kommunen gick in och tog över driften från ÖSK som gjorde ett fantastiskt ideellt arbete i över 40 år.

Istället för att stötta det som fanns och fungerade så skulle kommunen ta över med en tidigare chef i spetsen.

Stötta föreningslivet på riktigt och rättvist så kanske vi finns kvar i några år till.

Trötta föreningsmänniskor

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Detta sticker i ögonen på föreningsfolket

 1. Läste artikeln om han som blivit anställd som projekt ledare. Han ska inte göra jobbet själv utan det är upp till andra om det ska bli något säger han. Nog är det bara att kavla upp ärmarna på kommunhuset och hugga i om ni nu envisas med att driva marknaden själva.

 2. Under alla tider så har man beskyllt Sossarna för att bestå av så kallad röstboskap. Men nu när man ser på fullmäktige så ser man att det är Anders Wälivaara och Roland Kempainen som nickar med när Mörtberg visar vägen. Anders Wälivaara (KD), vad säger du och ditt parti om att det offentliga ska ta över det som föreningslivet har gjort? Var föreslår ni i ert parti att man ska ta pengarna ifrån? Är det barnen eller från din nämnd (socialnämnden) som du är ordförande i , som ska straffas för att ni i KD inte ser verkligheten? Dags att ni börjar våga ha en egen uppfattning i frågorna! Ni fick trots allt 3 mandat i fullmäktige, börja nu visa att ni är värda dom och inte bara nickedockor till Centern!

 3. Kommuner skall inte syssla med att anordna marknader och med avlönad personal, för det finns det gott om i kommunhuset i så fall som har tid att göra detta i så fall och inte behöva anställa mer personal. ÖSK som tidigare stått för anordnandet av marknaden har gjort ett gott arbete under alla dessa år. Nej låt föreningslivet sköta marknaden eller så då få lägga den i en malpåse som med allt annat som sker i Ötå.

 4. Mörtberg fortsätter stoppa huvudet i sanden likt en struts. Öppna ögonen och titta på verkligheten. Marknaden har tyvärr spelat ut sin roll och det hjälper inte att den åldersstigna politruck-kåren tror att det fortfarande är 80-90talet som gäller…
  Det finns ett arrangemang som vuxit i kommunen de sista åren och det är cruisingen. Vad har dessa killar fått i stöd av kommunen under åren? Och våga jämför vad tex Mörtbergs hemby fått i bidrag och Matarengi Marknad, det är nog stora skillnader i summorna.
  Det är dags att Mörtberg, Kempainen, Barsk med kompani kanske tar pension från politiken, ni har haft er chans i många år och ni har misslyckats när man tittar på hur kommunen utvecklats vad gäller befolkning tex. Lämna över till nya friska krafter för guds skull.

  • Om Mörtberg, Kemppainen, Barsk och kompani tar pension, vem tar över då? Vilka är de nya friska krafterna? Iofs så är det länge sedan jag lämnade Tornedalen, men mitt årliga besök informerar mig om att det är en aning dåligt med ”nya friska krafter”. Tycker det mesta är dött i Övertorneå. De nya friska krafterna verkar använda rollatorer i hög utsträckning.

   • Väntar med spänning på när kommunen betalar ut 250.000 kr till byaföreningarna som anordnar marknader ideellt. Det är nämligen vad det kostar att anställa någon på 50% i ett halvår. Det ska väl vara rättvist? Eller är det skillnad när det är i centralorten?
    Hela kommunen ska leva sades det……

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.