fbpx

Agera mot matprischocken!

Vi kan alla se hur de svenska matpriserna har stigit och fortsätter stiga. Prishöjningarna gröper stora hål i hushållskassorna. Nu måste samhället agera.

Vänsterpartiet kräver att regeringen arbetar för:

• En skriftlig överenskommelse med matjättarna om att de aktivt ska hålla tillbaka priserna.

• Det ska tydligt framgå att det är inriktat på baslivsmedel som är nödvändiga för alla familjer.

• Det ska sättas tydliga mål för matjättarna, det vill säga hur mycket man ska bidra med för att hålla tillbaka matpriserna.

• Det ska gå att utvärdera om de uppfyllt sin del av överenskommelsen, det vill säga det måste gå att räkna på de mål som formulerats.

Menar regeringen allvar behövs en skriftlig överenskommelse som går att utvärdera. Svenska hushåll och barnfamiljer är inte betjänta av att matjättarna och regeringen bara dricker kaffe ihop. De är intresserade av att själva ha råd med kaffet.

I första hand bör regeringen försöka få till en frivillig överenskommelse för att stoppa matprischocken, men om det misslyckas måste staten gå in med lagstiftning och reglera detta marknadsmisslyckande.

Matpriskedjorna har senaste tiden reagerat med att sänka priset på vissa varor samtidigt som priset på andra varor har höjts. Summa summarum har matpriserna stigit med 20 procent på ett och halvt år och fortsätter att öka. Och samtidigt gör matkedjorna historiskt höga vinster. Det borde vara omöjligt, men förklaringen är enkel. Matjättarna har blivit så stora att de satt konkurrensen ur spel. Det är dags att regeringen, i likhet med den franska, får kontroll på de skenade matpriserna.

Matjättarna är inte tvingade att höja sina priser. De gör rekordvinster och har fått stöd av staten för de höga elpriserna, stödpengar som verkar ha gått till högre vinst och inte lägre matpriser. Hushållen har fått bära hela kostnaden i krisen. Detta tycker vi inte är rimligt.

Regeringen måste därför agera för att få ner matpriserna. Och då måste basvaror som hushållen inte klarar sig utan prioriteras. Regeringen måste vara tydlig – om den inte får en frivillig överenskommelse, blir det reglering genom lagstiftning!

Christina Snell Lumio

Gruppledare, Vänsterpartiet Övertorneå

Bengt Rytiniemi

Ordförande, Vänsterpartiet Övertorneå

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Agera mot matprischocken!

  1. Varför inte pressa vattenfall(staten) att sänka elpriset då blir det nog billigare från bonden till slutkonsument
    Sänka bränslepriser för då går transportpriserna ner i vårat avlånga land och även bonden och livsmedelsindustrin tjänar på det också.
    Sänk momsen(staten) med 10% då går priset oxå ner lika mycket omgående.
    För en levande landsbygd kan vi inte slå bort bena från små och medelstora butiker som ni vill skall ta smällen för här uppe har inga stöd beviljas för företag endast i zon 3 och 4!
    Hur många butiker har inte stängt dom 20 senaste åren och det är pga lönsamhetsbrist.

  2. Handlarnas inkomster kommer från varorna vi kunder köper och dessa inkomster ska täcka inköp, hyror, löner, skatter, avgifter, pensioner, transporter m.m
    Om handeln inte får höja priset på varorna med motsvarande belopp så kommer dom i slutändan att gå i konkurs.
    Känns lite konstigt om staten skulle gå in och reglera matpriserna.

  3. Handla basvaror och gör mat från grunden istället för att köpa processad mat då blir det billigare måltider och matlådor

    • Tråkigt nog är ingredienserna så dyra att det inte hjälper att laga sin egen mat. Smör, till exempel, är dubbelt så dyrt nu som för något år sedan. Jag tror faktiskt att den processade maten ofta är billigare än den hemlagade (men smakar sämre).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger