fbpx

Skandal att det saknas barnmorskor

Det här kan inte tystas ner längre eller sopas under mattan… Det är skandal att detta fått fortgå så pass länge utan att någon reagerar. Politikerna blundar och vägrar lyssna, hur långt ska detta behöva gå innan någonting händer? Barnmorskesituationen är väldigt skrämmande och rent av en patientsäkerhetsfråga.

Övertorneå och Överkalix har inte haft någon fast barnmorska sedan i mars
-2022. Och sedan sommaren har vi inte haft någon barnmorska alls som bemannar MVC.

Samtidigt som man pratar om nära vård och vård på lika villkor, tvingas mammor att åka flera mil till Haparanda eller Kalix för att träffa barnmorskan för att utföra sina kontroller på MVC. Vissa mammor överväger att skippa vissa av besöken, då de inte har råd att åka – då de inte är berättigade reseersättning, samt att en del inte får åka på MVC-besök på arbetstid och därmed behöver ta ut obetald ledighet. En del har andra orsaker som gör det svårt för dem att åka, till exempel svårt att få ut ledighet, att de inte har bil eller körkort, flera barn i hemmet eller knaper ekonomi. Samtidigt vet man att bland annat graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning inte alltid ger några symtom, utan uppmärksammas i samband med sedvanliga kontroller på MVC. Detta innebär stora risker för både mamma och barnet i magen. Vem tar ansvar när någonting händer?

Cellprovtagningarna är också ett stort skämt… kvinnorna i Överkalix har exempelvis inte erbjudits cellprovtagningar på snart ett halvår. Varken i Överkalix eller på annan ort. Här vet vi också att livmoderhalscancer sällan ger några tidiga tecken och att med hjälp av rutinmässiga cellprover kan man upptäcka sjukdomen i tidigt skede och då är även prognosen mycket bättre. Hur ska vi tolka det här? Tycker politikerna att kvinnorna i Överkalix är mindre värda?

Ungdomarna får vi heller inte glömma… Barnmorskesituationen har även försvårat för ungdomarna att få utskrivet preventivmedel. Det är långt ifrån alla som har möjlighet att besöka ungdomsmottagning/barnmorska i Haparanda eller Kalix. I vissa familjer kan det vara svårt att prata om dessa saker och ungdomarna kanske inte kan eller vill berätta för sina föräldrar om behovet av ett preventivmedel. Vilket även försvårar deras möjlighet att boka en tid till barnmorskan på en annan ort. Det kan även vara svårt för ungdomarna att ta sig till Haparanda eller Kalix mitt i veckan och de kan behöva vara borta från skolan en hel dag. De flesta ungdomar det här berör, har ännu inget körkort eller egen bil som försvårar detta ytterligare, då vi alla vet att det går så lite bussar mellan dessa orter och det därmed inte är något alternativ. I och med att det nu blivit så svårt att ta sig till barnmorskan, kan det resultera i att ungdomarna väljer bort preventivmedel helt och hållet och detta ökar då risken för oönskade graviditeter och aborter.

Hur mycket dyrare kommer inte detta att bli i längden, om vi nu ska diskutera i pengar?

Om politikerna tror att det här är ett sätt att spara på, så tror de fel. Räkna ut kostnaderna för de risker och eventuella skador som uppstår för patienterna, när man prioriterar bort en så viktig sak som MVC/barnmorskemottagning på hälsocentralerna.

Det finns brist på barnmorskor det vet vi, och det har varit brist på dem länge.

Regionen borde ha reagerat redan för länge sedan. Jag hoppas att regionpolitikerna ser över detta och tar en tankeställare. Är det verkligen värt att spara pengar på det här? Tar ni på er ansvaret för att ni riskerar patientsäkerheten varje dag? Hur långt är ni beredda att gå med ert sparande? Vad behöver hända innan ni inser att det inte är bra och att det här är långt ifrån patientsäkert?

Varför kan ni inte höja lönerna och ge reseersättning till barnmorskor i Haparanda och Kalix, så att de skulle kunna åka till både Övertorneå och Överkalix och ta emot patienterna här? Varför erbjuder ni inte studielön för befintlig personal, som skulle vela vidareutbilda sig till barnmorskor? – det skulle nog lösa ett stort problem nu och i framtiden.

Vad är det frågan om egentligen? Varför blundar politikerna? Varför görs ingenting?

Ska vi tänka att det är en kvinnofråga – ”äsch, det är inte så viktigt.. det drabbar ju bara kvinnor” eller varför görs ingenting för att förbättra situationen?

– Vi vill ha svar nu!

Orolig distriktssköterska

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Skandal att det saknas barnmorskor

  1. Glöm inte att vissa har 20 mil till förlossningsavdelningen! Så har det varit länge. Att köra så långt när man håller på att börja föda är varken bekvämt eller särskilt trafiksäkert, och även om någon annan sitter vid ratten är det inte säkert att man hinner fram i tid. Nej, så kallade kvinnofrågor (som ju i detta fall även är barnfrågor) är det ingen som tar tag i här uppe …

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.