fbpx

Förslag för att öka befolkningen

Förslag på åtgärder för en ökad befolkning behövs i länets kommuner.

Norrbotten generellt och vi glesbygdsbor i synnerhet behöver en verklig vitalisering via staten så att avfolkning kan vändas till en nystart med fler invånare, förbättrad service och förbättrat socialt liv. Vårt län behöver en nystart där problemen med avfolkningen (tyvärr även 2022 ) och servicen borde vara minst lika högt på agendan som alla storstadsskjutningar som dominerar allt nyhetsflöde.

Sveriges miljöbelastning skulle dessutom minskas av att storstädernas tillväxt upphör/minskar eftersom 25 procent av våra utsläpp av koldioxid är från bygg- och infrastruktursektorn. Nu håller de i Stockholm bland annat på att förlänga tunnelbanan med några km och där satsar staten 4.000 miljoner. Storstadsplaneringen är att tillväxten fortsätter med nya bostäder för 100. 000-tals människor. Staten synes ha gott om medel när det gäller huvudstadens många statliga jobb och många projekt men enligt länstidningarna inga medel för upprustningar av våra vägar eller nya GC- vägar till vårt län. Hit kan vi med ytterst små miljöbelastningar välkomna 20-30 procent större folkmängd till alla glesbygdskommuner ty vi har en utbyggd infrastruktur och många bostäder redan klara /tomma.

Konkreta förslag:

1. Kräv att statliga arbeten (minst 50 per kommun) utlokaliseras till alla kommuner. Enligt Riksrevisionens rapport ger det LÄGRE kostnader tack vare billigare lokaler samt mer trogen (bättre) personal samt även vitalisering av samhällena.

2. Omedelbart beslut om full finansiering av Norrbothniabanan till Luleå. Dessutom en snabb tidplan för genomförande med projekteringsstart redan 2023 och byggstart året därpå. Lägg ner tompratet om vems fel det är att inget hänt senaste 10 åren.

3. Inför flytt- och startbidrag för jobbflyttare norrut eftersom arbetsmarknaden är bäst i norr. Jämför med motsvarande på 60-70-talet för söderflyttare som gav snabb tillbakagång i länet. Motsvarande snabb folkökning är önskvärd för länets 2020-tal.

4. Avskrivning av studielån enligt norsk modell med 10 procent/år för bosättning i värst drabbade avfolkningskommuner. Ger möjlighet till bättre tandvård, sjukvård, kompetenta ingenjörer, bra ledare i kommunerna och så vidare. Denna morot kan vara avgörande vid val av bostadsort för en skuldtyngd 25-åring.

5. Kräv att några procent av intäkterna från vattenkraft och vindkraft blir kvar i berörda kommuner och regioner. Norge och Finland har infört detta. Skamligt att ingen kompensation utgår för intrången. Varför byggs inga vindkraft på Värmdö där behoven är enorma?

6. Ordna statligt investeringspaket som möjliggör nystart av mindre jordbruk samt stödformer för aktiv skogsskötsel (röjningar mm.) där kostnaderna fördelas mellan ägare och samhället. Hela samhället blir vinnare på många plan.

7. Lokalt /regionalt måste det jobbas stenhårt med marknadsföring allmänt men specifikt gentemot tätt bebyggda länder såsom Holland och Belgien för att locka inflyttare till arbeten och möjligheternas land. Självfallet är det allas skyldighet att ställa upp och välkomna nya inflyttare.

Ovanstående förslag bör vara lätta att finansiera utifall en blygsam del av vårt läns statliga företagsvinster såsom hos LKAB, Vattenfall, SSAB och skogsindustrin används för länets stora behov.

Du som avlönad lokal/regional/rikspolitiker förväntas börja arbeta hårt för rättvisa villkor för hembygden och regionen. När? Genast !

Samverka med alla partier för att få bra tyngd och genomslag. Ställ oblyga rättframma krav mot Regeringen och myndigheterna. Dags att rådande kolonialpolitik avskaffas!

Otålig tornedaling väntar på att startblocken lämnas.

Thor Leif R. Toolanen

Samhällsaktiv seniorföretagare

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

18 kommentarer på “Förslag för att öka befolkningen

  1. Detta är bara en rastplats för att sedan fortsätta över till Finland med droger. Handla snus och energidryck eller varför inte Ikea möbler och sedan åka hem.

  2. det är ju bara att ta in folk från Västra Asien och lära dom Meän Kieli samt enklare Svenska så dom kan fylla i viktiga blanketter. Hela Norrbotten skall ju leva.

  3. Öka strandskyddet till 500meter och satsa på mähinkäli, så kommer det inte en ny gen till

  4. Stockholmsområdet har närmare 100 000 statsanställda och det ökar hela tiden . Relativt sett skulle Övertorneå ha 200 statsanställda. Ni som vurmar för Stockholm tänk på det. Stockholm är inte pösande på grund av skicklighet utan tack vare maktinnehavet över Sverige.

  5. Satsa på knott VM , brudarna kommer att vallfärda till perkelevoivittodalen

    • Satsa på
      Spyfluge-VM och gödsla allt sly samt mer Torndalsfinska mer gummistövlar på byn

  6. Ni företagare i ötå montera hjul på era lediga bostäder och flytta dessa till Pajala så få vi inflyttning till Tornedalen,, här finns jobben men inga lediga boende för inflyttare

  7. Sluta med tjatandet om meänkieli, det hindrar svensktalande samt europeer att flytta till Tornedalen. Exempelvis så blev nordkalottbiblioteket forskningscentret Finska institutet.

  8. leifs förslag är väl genuit välkommande men helt orealistiska. alla hans förslag håller alla kommuner som pajala, överkalix, haparanda, kalix och främst luleå och arbetar med. och vad har lilla ötå och framhålla. svaret är inget!!! nä när sverige går in i NATO så har jag ett mer realistikt förslag som går ut på att öka befolkningen i vår kommun. det är att k-rådet börjar arbeta på att få en nato bas i kommunen med ca 500 usa soldater stationerade med deras fruar och barn = ca minst 1000 personer som ökar vår kommuns befolkning. ej skattemässigt men vilket uppsving för företagen som kommer att generera ny anställningar. se bara på nato brigarder på island och i norra norge med nato baser – hela deras samhällen upplever en framtidstro.

  9. Jag tycker man misshandlar personal i Norrbotten i synnerhet inom vården. Låga löner och dåliga arbetsvillkor vilket gör att vårdpersonal söker bemanning i södra Sverige. Då blir det ännu färre medarbetare i vården.

    • Man misshandlar även folk med diverse lokala lagar. När någon kommer från södra delar hit blir det direkt utmobbning, dem bästa jobben får dottern, sonen, kusinen etc.

      Sedan den eviga avundsjukan och skitprat om andra.

  10. Över hela världen pågår samma sak som i Tornedalen. Folk flyttar från glesbygd till städer. Konstigt att man fortfarande tar upp samma saker som för 35 år sedan då jag lämnade Tornedalen. Tiden verkar stå stilla. Vill en ungdom flytta så finns det inga miljarder i världen som får hen att stanna kvar i Tornedalen. Men vem vet, om 10 år så kanske vattenbristen och torkan får folk från ex Afrika att söka sig till Tornedalen. Vatten får en människa att vandra långa sträckor.

  11. Finns inget egenvärde i att ösa pengar över döende orter. Saivaara stenåldersby övergavs när folk hittade bättre boplatser annorstädes, det är naturlig variation i mänsklighetens tillvaro. Det finns redan många projekt i länet som lockar folk på egen hand, staten skall inte ägna sig åt konstgjord andning.

    • Mygg finns numera i hela landet. Jag lämnade då vi var en Svensk familj med utbildning och inte kunde Finska. En släkt som bott i Tornedalen i 100 år . Och tittar vi på dom Svenska familjer som hade utbildning flydde dom från Tornedalen. Tyvärr lockar inte det att återvända.

  12. Man skulle ju kunna öka födelsetalen också, om man införde förlossningsvård på närmare håll. Det är ett faktum att en del kvinnor väljer att avstå från att bli gravida enbart på grund av avståndet till Sunderbyn.

    För att folk ska stanna kvar i sin hemkommun behövs jobb. Därför borde man i första hand anställa personer som faktiskt bor på orten. Till exempel Övertorneå kommun har flera högavlönade anställda som är skrivna i andra kommuner och som alltså inte betalar skatt i Övertorneå. Kommunen får heller inte statsbidrag för dessa personer.

    • Har man inte ekonomiska resurser skall man inte skaffa barn. Då kompetensen och utbildade personer finns är det inte konstigt man tar in personer från andra kommuner,, Utbildningsnivån måste öka i regionen. Allt fel är kommunaliseringen av skolan då tappade regionen Haparanda som var en utmärkt plats att få en bra utbildning och akademiker fans på skolorna med bra utbildning.

  13. Mycket bra skrivet och tydliga förslag så nu hoppas jag att det blir verkstad av det mesta ni tar upp för det gynnar hela Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF