fbpx

Vi behöver en bred energiöverenskommelse

Regeringens ambition om ett teknikneutralt elsystem är bra, men Tidöavtalet missar på några punkter. Det försenar elektrifieringen, hämmar industrin och försämrar möjligheten att sänka utsläppen i Norrbotten och hela landet. Sverige behöver en bred energiöverenskommelse.

Konkurrenskraftig elproduktion är en nyckel för svensk industri och för att nå klimatmålen. I Tidöavtalet visar regeringen sin ambition att riva hinder för ökad elproduktion och skapa teknikneutralitet, det är bra.

Den planerbara elförsörjning regeringen strävar efter kan uppnås med kärnkraft, men också med kraftvärme eller med väderberoende elproduktion i kombination med exempelvis batterilager, vätgasproduktion ihop med lagring och smart styrning av apparater.

Men elektrifieringen brådskar. Regeringens ambition i Tidöavtalet bör därför justeras så att den omfattar all fossilfri elproduktion. Nu åsidosätts teknikneutraliteten för att främja ny kärnkraft, som i bästa fall kan vara på plats i början av 2030-talet.

Genom att justera Tidöavtalet går det att snabba på elektrifieringen:

1. Skapa snabbspår i tillståndsprocessen för all elinfrastruktur. Tidöavtalet: ”Inför en ny regel i miljöbalken som innebär att endast en myndighet får vara part i ett tillståndsärende /…/ Inför också ett snabbspår för kärnkraft i miljötillståndsprocessen – en särskild regel i miljöbalken – som innebär att tillståndsärenden som rör ny kärnkraft ska behandlas med hög prioritet.”

Snabbare tillståndsprocesser är bra för kärnkraft. Men även elnätsutbyggnaden måste accelerera och det finns i dag ett 80-tal ansökningar och samråd om havs- och landbaserad vindkraft. Regeringens snabbspår bör gälla all elinfrastruktur.

2. Ersätt kommuner i Norrbotten som säger ja till fossilfri elproduktion. Tidöavtalet: En utredning ska få i ”tilläggsuppdrag att tydligt föreslå hur verksamhetsutövarna ska ersätta kommunerna vid vindkraftsutbyggnad”. Uppdraget gavs 24 november.

Förra året stoppades åtta av tio vindkraftverk genom det kommunala vetot. Kommunerna i Norrbotten och hela landet måste få större incitament för att välkomna elproduktion, oberoende om det gäller vindkraft eller kärnkraft.

3. All fossilfri elproduktion bör få samma statliga kreditgarantier. Tidöavtalet: ”Förutsättningarna för investeringar i kärnkraft ska stärkas genom särskilda statliga kreditgarantier uppgående till 400 miljarder kronor, med mer generösa villkor än dagens system.”

Om stöd ges enbart till vissa kraftslag riskerar vi att missa möjligheter. Regeringen bör ge samma kreditgarantier för all fossilfri elproduktion.

En blocköverskridande och teknikneutral energiöverenskommelse är nödvändig. Utan det kommer få våga investera. Energiminister Ebba Busch bör ta initiativ till en överenskommelse.

Filip Johnsson

professor i energisystem, Chalmers och programchef för Mistra Electrification

Markus Wråke

vd Energiforsk

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Vi behöver en bred energiöverenskommelse

 1. SD regeringens energipolitik är bara populism. Ang SMR reaktorer så finns det inget vetenskapliga bevis att dom överhuvudtaget fungerar i full produktion. fast man hållit på i 26 år med produktutvecklingen. men vår (som inte svenska folket rösta på deras politik 4,6 %) buchen kör med sina lögner som före som efter valet att dom har en energi poliitk men den är minst 20 år in i framtiden. vilken primadonna till minister som ska köra med sina lögner fram till valet 2026. och då kommer den värsta domen.( du ska icke ljuga) fast du får högmässans förlåtelse för allt mitt munväder; gitarrorgel spel och fester med stureplans (knarkar) folket. de är fakta.

 2. Tänk 20-30 år tillbaka i tiden när Sossarna hade makten i Sverige, inte var det tal om höga el-priser, inte var det köer i vården, vi hade även i glesbygden service från banker, posten. apotek, bilprovning, AF och FK etc. Då hände något med höger borgarna när det kom till makten med deras s.k. ”frihetsreformer” med privatiseringar och utförsäljningar av statliga bolag. Det är detta vi lever med nu, med högre priser på el och märk väl vid bilprovning har priset ökat med 150 % trots löfte om sänkta priser.

 3. Hela elbristen är bara en stor bluff inget annat. Endast ett sätt kunna höja elpriset och så är det med många andra höjda priser och till slutändan vem straffar det mest??…..låginkomsttagaren…

 4. Artikeln slår ett slag för VKV…mest utlänningar som bygger för VKV produktion i Sverige där elströmmen går utomlands..Om nu politiker och människor tror att kapitalstarka investerare bygger VKV i Sverige för att måna om vår miljö och natur, då är det illa. Tex intresset för VKV utanför kusterna dog snabbt när blåbruna drog tillbaka förra regeringens löften om gratis landanslutning. Googla fram resultat hur mkt Kommunerna har förlorat på sina VKV-affärer. Jämnt spridda över landet finns dom, förvånansvärt ofta med rödgröna partier som styr.

  • Precis, är verkligen SMR så bra om det funkar? Om det skulle vara så, behövs i framtiden för Hybrit typ 20 st i Malmfälten a’ 300 MW. Där finns inget hav i trakten för kylvatten så man är hänvisad till kyltorn med oerhörd dimbildning som följd vintertid. Då måste dessa SMR byggas i Soppoero-Lainio-Kangos trakten med kyltorn för befolkningen i Kiruna-Gällivare skulle knappast acceptera denna dimbildning. Hoppas turistivrarna i Soppero-Lainio-Kangos ser någor norrsken då!!! Ok, det är en begränsad verksamhet i förhållande till LKAB. Dom får alltså avveckla p.g.a ändrade förhållande. Stora havsbaserade vindkraftparker, utbyggnad av landbaserade vindkraftsparker i Norrbotten samt storskalig bergrumslagring av vätgas för Hybrit är framtiden.

 5. Och fortfarande har vi i norr och Västerbotten ingen el brist utan den finns i södra Sverige . Så bygg vindkraften och kärnkraften där de inte produceras el. Och där behov finns. Så sluta ge oss skulden för att vi säger nej till vindkraft i våra Norrbottens kommuner.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka