fbpx

Replik: Varför är valfrihet så skrämmande?

Replik till ”Styr eller avgå!” av Peter Waara i Haparandabladet 27 juni:

Peter säger att högersidan och (SD) och (Sjvp) argumenterar för möjligheten att tjäna pengar på människors behov av omsorg, vård och utbildning. Varför är vinster i välfärden så farligt?

I Haparanda startade ett privat företag, Vardaga, i äldreomsorgen och Tornedalssamariten i hemtjänsten och detta under S-styret.

Du hänvisar till folkomröstningen om äldreboendet Hemstrandens drift där 28 procent av alla röstberättigade röstade, och 72 procent röstade inte alls! I valet 2018 röstade Haparandaborna för partier som var för valfrihet i omsorgen, och de vann valet och styrde kommunen. I valet 2022 gick (C), (M), (KD), (SD) och (Sjvp) ut med att vi var för VALFRIHET. Och sammanlagt fick vi flest röster även i detta val – 18 mandat för valfrihet i jämförelse med 13 som var emot.

Vi ger inte bort någonting, utan kommunen har alltid yttersta ansvaret för tillsynen av äldreboendet och omsorgen. Det finns ingen garanti att kommunal omsorg är bättre. Valfrihet är bra för personal och vårdtagare. Det viktigaste är att våra äldre ALLTID får den bästa vården!

Om S-företrädare ska vara trovärdiga så borde ingen av er använda privata tjänster i vården, omsorgen eller tandvården, vilket en del S-företrädare själva gör, men motarbetar samtidigt privata alternativ. Hur kommer det sig att skärgårdstandläkaren på Seskarö inte kan ta emot fler patienter, då han är så populär och många vill dit? Vi skulle behöva fler privata tandläkare i Haparanda! Varför söker så många i Norrbotten vård hos den privata aktören Hermelinen i Luleå?

Hur skulle detta samhälle se ut om vi inte hade privata alternativ? Vi har ju kommunistländer som usla exempel där staten bara erbjuder ett alternativ – är det dit vi vill?

När jag blir äldre så vill jag kunna välja äldreboende. Den som vill ha ett kommunalt äldreboende får välja det och den som vill ha privat väljer det. Eller är det så att S-företrädare absolut vill bo på nya Hemstranden, och det blir problem då det kanske inte är kommunal drift? Ni kan ju bo på de boenden som är kommunala även om de är äldre!

Leve valfriheten!

Marita Wikberg Kristdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

30 kommentarer på “Replik: Varför är valfrihet så skrämmande?

 1. Glömde alla stängningar som höger borgarna gjorde 2008, man la ned vår samhällsservice från kontor för Försäkringskassa,.Arbetsförmedling, för privata bolag som en frihetsreform, frågan är för vem??

 2. Fakta om högerns s.k. frihetsreformer från 2006, hur det har drabbats oss som bor på landsbygden. Vården, då blev det lönsam för kapitalet att införa något som ”bemanningsföretag”. Som innebar en minskning av läkare, sjuksköterskor för den offentliga vården, trots att staten betala deras utbildning! Före hade inte Sverige några problem att bemanna vården med personal. Sverige har inte brist på personal inom vården, utan det är på fel ställen! Privatisering av Apotek, Bilprovning innebar neddragningar av servicen på landsbygden, med högre priser, trots borgarnas mantra att konsurans pressar priset! Sen ska vi inte prata om kapitalet, bankerna som med god stöd från borgarna lämna oss på landsbygden, då det inte har råd att ha öppna kontor. I Övertorneå har Nordea, Handelsbanken, Sparbanken/Föreningsbanken lämnat kommun. Är det att vi satsar på landsbygden, s.k. hjärtlandet, som KD företrädare pratar om!

 3. Extremhögerns valfrihetsreformer: Vad har dom gett för fördelar? Jo, kanske i Stockholm där har man ett apotek i varje gatuhörn. men medicinerna har blivit dyrare pga av flera aktörer. men det säger högern inget om. Titta bara på tågtrafiken, vilket kaos. och vad beror de på? jo valfrihetsreformen. titta på bilprovningen. kaos. skulle bli billigare-blev dyrare. men högern håller tyst. förstår det. titta på vård och omsorg. ka0s. men inte före s-k frihetsrefomerna. visst är det nått fel på högerns frihetsreformer. och dom är inte för att vi vanliga människor ska få det bättre , utan det är kvartalskapitalisterna som ska få det bättre på vi löntagares bekostnad.

 4. Hohoo? Marita? Var är du med svar på all kritik som kommit i kommentarsfältet här? Wikberg gör som vanligt, duckar….

 5. Marita o gänget måste ju mena att äldreomsorgen i haparanda, främst den kommunala, ska byggas ut så alla och envar verkligen får o kan välja boendeform o alla som önskar bo kommunalt garanteras oxå plats i kommunalt boende. Privata är endast en valbar möjlighet. Visst är det så ni tänker Marita? Men då måste nog nästa bygge av platser igång illa kvickt.

 6. KD:s förslag är att staten ska ta över sjukvården i landet. att regionerna avvecklas. men vill ha kvar alla dessa kvartalskapitalisterna som bedriver vård. fattar inget! de är ju dessa privata som är orsaken till problemen inom vården. det finns ingen brist på läkare eller sjuksköterskor men dom finns hos dessa kvartalskapitalisktiska bemanningsföretag.

 7. Statlig centraliserad organisation är bättre på att allokera resurser och sprida ut efter behov. Privat initiativ är jakt på profit, är den för låg så satsar man bara där pengar finns att tjäna. Vinstmaximering är alltid företags huvudsyfte.
  Sen använder dom kommuniststater som skräck exempel.
  Kuba är väl på topp antal läkare per 1000 person som sätter Sverige och USA i skuggan.

 8. Alla som kan räkna måste ju inse att vi har fler och fler äldre men mindre och mindre yngre , så det finns plats för både det kommunala och det privata …..
  men det blir ju inte bättre av att gnälla på HBwebben utan man måste nog göra detta tillsammans ………
  sedan är det så att lägg ner partipiskan, vård för dom äldre måste ju vara prio att den funkar sedan vem som gör det är ju en annan sak , våra två privata hemtjänst företag har ju båda ett gott ryckte så allt privat är inte skräp , men sedan är dom ju lokalt ägda och då blir ju allt enklare…..

 9. wikberg har inte tänkt tanken klart. ang den s.k valfriheten så blir den dyrare för oss skattebetalare. och dom blå/bruna brukar svammla om att man måste använda skattepengarna effektivt. jo effektivt om det gynnar kvartalskapitaslisterna inte vi skattebetalare.

 10. Och som vanligt lyser Marita Wikberg med sin frånvaro när hennes text möts av kritik.

 11. Valfrihet är nog bra, man borde ha valfrihet när det gäller skatter.
  Så kunde var och en välja om man vill betala skatt för exempelvis vinst på skattebetalarnas pengar.

 12. Jag tycker att det är ett smärre under att en liten kommun som Haparanda kan erbjuda äldreboenden. Det kostar enorma belopp att driva ett äldreboende. Eftersom Haparandaborna inte vill ha högre skatt så får man ta det som erbjuds. Haparandas budget är knapp och det gäller för politikerna, oavsett färg, att prioritera hårt. Folkomröstningar är lite vanskliga och går mer på känsla än fakta. Skulle folket bestämt så skulle vi i Sverige ha vänstertrafik.

 13. Vårdbiträde….. vi gör samma sak i LOV-företaget men vi har bättre schema och chefer som förstår att anställda gör företaget och inte tvärtom !

  • LOV tar inte kunder på landet utan bara de som finns i stan. De tar inte emot kunder som behöver dubbelbemanning, ”besvärliga” kunder mm. Vet med säkerhet att det är så genom egen erfarenhet. De väljer och vrakar så att de bara får de bästa och lättaste så att de kan briljera. De kan ta delar av omsorgen som kunden behöver men inte allt och då väljer de och tar det lättaste. Det tyngsta lämnas kvar till oss att göra. Rättvist? Lika villkor?
   Valfrihet?

    • Tyvärr är det inte så. Uppdraget kan utföras både av kommunen och den privata.

    • Ojojoj…. Ni vet inte hur systemet fungerar i verkligheten i Haparanda. Önska kan man men om det blir så är en annan femma.

 14. Enligt texten vet alltså Marita inte om att vi har tandläkarbrist? Regionen har inga tandläkare, så vad ska man göra om man måste gå till en tandläkare?
  Maritas resonemang blir haltande och är ganska skrattretande. Hade varit mer trovärdigt om hon läst på lite….

 15. Marita Wikbeeg lever i en bubbla ifall hon tror att de äldre får VÄLJA vilket boende de vill bo på. När man är i behov av plats så får man ta det rum/den lägenhet som är ledig! I praktiken finns ingen valfrihet. Tror man det så lurar man bara sig själv (och sina väljare)
  Det är skrämmande att Marita, som innan valet gick på om hur mycket hon värnade de äldre, och som är verksam inom politiken inte är medveten om detta!

 16. Det vore jättebra om man fick välja äldreboende när man blir äldre. Men så som det ser ut i en liten kommun som Haparanda så kan man inte det utan man får den plats som är ledig den dagen det är dags.
  Varför är det så svårt att förstå det?
  Sen att ni nu helt struntar i folkomröstningen visar ju verkligen att ni inte är att lita på. Om era väljare verkligen hade velat ha valfrihet så hade de ju möjlighet att rösta. Varför röstade inte era väljare?
  Att LOV företagen går så bra är ju för att kommunen förser dem med jobb hela tiden för att kommunen inte hinner med. Men LOV företagen far inte överallt och de tar inte alla sortens jobb i kommunen och det tycker jag är fel. Då konkurrerar de inte på lika villkor. De får de lätta jobben och kommunens personal får göra de tyngre och slitsammare jobben. Ska man konkurrera så ska det ske på samma villkor.
  Så orättvist.

  • Jag undrar varför så många av personalen på Vardaga sökte sig tillbaka till kommunal verksamhet? Det var nog för att dom fick färre arbetskamrater då Vardaga drog ner på personal.

  • Ja, bra skrivet, det kommer utredning på utredning om hur olika privata bolag gör sig rika på oss pensionärer och fuskar dessutom med sin service!

   • Vad är skatt? JO det är en avgift som går till sjukvård skola arbetslöshet äldrevård, med mera. i USA och i många andra länder har man privata försäkringar och hur fungerar det,?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.