fbpx

HB Ledare: Alla har rätt att berätta, nästan allt

HB LEDARE: Det behövs en nystart, med grundkurser i demokrati för de aktiva i våra partier. Kunskaperna är skrämmande dåliga och förlorarna är medborgarna.

Jag är allvarligt oroad över tillståndet i våra kommuner och hur de styrs. Jag har tidigare skrivit om märkligheterna inom barn- och ungdomsnämnden i Haparanda, där ledamöterna tvingats att skriva på sekretessavtal.

Att lägga fram ett sekretessavtal är okunnigt. Ordföranden i nämnden borde skämmas.
Att skriva under avtalet är också okunnigt. Ledamöterna borde skämmas.

Skämmas över sin okunskap.

Som medlemmar i en nämnd finns det redan lagar som hanterar vad som ska hållas inom organisationen, men ännu viktigare är att det finns grundlag, Tryckfrihetsförordningen, som tillförsäkrar allas och envars insyn i de kommunala förvaltningarna.
Huvudregeln är alltså att allt är offentligt. Sekretess är undantaget.

Men även när det gäller sekretessbelagda uppgifter finns det en möjlighet att berätta, den så kallade meddelarfriheten som bryter sekretessen. Absolut sekretess gäller i princip bara enskild persons förhållanden och frågor som rör rikets säkerhet.
Kombinationen av rätt till insyn och rätt att berätta för representanter för media har till syfte att förhindra korruption.
”Det skall stå envar fritt att, i alla de fall då ej annat är i denna förordning föreskrivet, meddela uppgifter och underrättelser i vad ämne som helst för offentliggörande i tryckt skrift till författare eller annan som är att anse som upphovsman till framställning i skriften, till skriftens utgivare eller, om för skriften finnes särskild redaktion, till denna eller till företag för yrkesmässig förmedling av nyheter eller andra meddelanden till periodiska skrifter.”
– 1 kap. 1 § tredje stycket tryckfrihetsförordningen (1949:105)

* * *

EN FORM av korruption kan vara att ordna förtur till bostäder. Det var vad som höll på att hända i Pajala när ordföranden i kommunägda Pajala Bostäder, Lino Martino (S), behövde en lägenhet. Det blev en del märkliga turer men det mest omdömeslösa i frågan är att ordföranden valde att polisanmäla den ledamot som berättade för HB om det hela.

Ledamoten Ann-Sofie Krakow Isaksson (Fs) utnyttjade sin grundlagsskyddade rätt att berätta om vad som behandlas i styrelserummet. För detta ska hon inte polisanmälas, snarare hyllas.

I NSD säger Martino att han inte har gjort något olagligt och det kan äga sin riktighet. Omdömeslöshet och okunskap är inte olagligt. Att göra en polisanmälan är däremot ett verkligt bottennapp.

* * *

SOM REPRESENTANTER för media möter vi upprepade gånger omfattande okunskap om vad våra grundlagar säger i fråga om insyn, offentlighet, meddelarfrihet och källskydd.

Det är som om sekretessen och hemlighetsmakandet vore det viktigaste i världen.

Bristerna i kunskap skapar en rädsla att göra fel och detta är förödande för förtroendet för våra viktiga samhällsfunktioner.

Det är dags för partierna att ta tag i frågan. Det krävs utbildning av de personer som engagerar sig och tar uppdrag i nämnder, styrelser och fullmäktigen.

Så här eländigt kan vi inte ha det.

Örjan Pekka
Ledarskribent & chefredaktör HB

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “HB Ledare: Alla har rätt att berätta, nästan allt

 1. Vad gör politikerna åt alla problem och konstigheter som tas upp i media? Eller är de för lata för att engagera sig? Många problem har ju tagits upp i flera års tid i Haparandabladet, t ex problem med Haparanda kommuns HR-chef.

 2. Haparanda högsta chef inom vård och omsorg har raserat verksamheten genom att bara se till sitt eget bästa! och politikerna har inte en aning vad som händer i verksamheterna genom att dom har blivit felinformerade av denna chef! Varför säger personal upp sig och varför är det så svårt att rekrytera ny personal? Jo personalpolitiken är helt åt helvete!

  • Så är det och hur länge till tänker politikerna blunda för det faktum att det snart bara finns nyanlända vikarier/fast anställda inom vård och omsorg , som inte har ngn slags utbildning alls och dålig kunskap i det svenska språket. Sjukfrånvaron har skjutit i höjden och är ju inte så svårt att räkna ut varför . Om jag ska sia lite om sommaren så tror jag att det kommer att hända ngt mkt dåligt/tragiskt inom vård och omsorgen , månne om ens det får våra politiker att vakna till att man kan inte anställa den billigaste arbetskraften som finns till att vårda multisjuka människor. Man får det som man betalar för och det är då inte någon kvalite att ens tala om .

 3. Att svara på frågor och lämna ut allmänna uppgifter (uppgifter som ej omfattas av sekretess) är en av de viktigaste uppgifter som offentliga organisationer har. Dessa arbetsuppgifter måste därför prioriteras enligt lagstiftaren. Lagstiftaren har ansett att dessa arbetsuppgifter är så pass viktiga att organisationen är skyldig att anställa mer personal ifall ordinarie personal har svårt att hinna med arbetsuppgiften att skyndsamt lämna ut allmänna uppgifter. Haparanda kommun, Övertorneå kommun och Pajala kommun är exempel på organisationer som struntar i lagstiftningen!!

 4. Jag hörde på stan att politiker blivit tillsagda att bara deras gruppledare får kontakta anställda inom Haparanda kommun för att ställa frågor och få information!! Kommunens förtroendevalda som ska fatta besluten ska alltså enligt kommunen inte fritt få kontakta anställda! Vilket ”ljushuvud” har hittat på det här? ALLA har ju rätt att kontakta vem man vill bland de anställda och ställa frågor oavsett om man är politiker eller ej!! Den som frågar har dessutom rätt att vara ANONYM! Vilka personer är det som vill försvåra insyn och hemlighålla så mycket som möjligt? HR-chefen är ju en av dessa har jag förstått. Kommunchefen och övriga kommunledningen ser ut att vara inne på samma linje. Vilka politiker håller med dem?

 5. vet att Pekkas inlägg är ett ”beställnings jobb ”av högerpartiet Framtid S i pajala. detta parti som låtsas bedrägligt företräde oss socialdemokrater med detta S efter Framtid. detta parti har inga värderingar som vi i arbetarrörelsen har och har inget med oss socialdemokrater att göra. detta S är bara för att bedrägligt lura vissa arbetare att rösta på ett höger parti. de är fakta! eller varför ett S?

  • Ok, tillhör varken S eller Framtid S…men menar S att det är helt naturligt att man som Socialdemokrat har rätt att gå före alla i bostadskön så har jag fått helt om bakfoten vad socialdemokratin står för. Obehagligt! undrar om S centralt också tycker det är ok för en ordförande att gå före i kön…bara för att han borde ju få något för att han är ordförande (räcker inte med arvode som han försökte höja åt sig själv). Att ni inte skäms.

  • S i Pajala ser jag inte många likheter med den socialdemokratin jag vuxit upp med. I Pajala är det KD som styrt senaste 5-6 åren och när nu S börjar bli lite varva i kläderna så går allt åt skogen. Ni har kört ner Pajala i botten samt tagit bort framtidstron. Pajala kommun är inte vad det engång varit. Ni som bidrog till kuppen orsakade att vi fick en politisk ledning utan erfarenhet o kompetens. Hade jag varit i eran sits skulle jag sova dåligt och ha sådan jäkla ångest över hur det blev. Önskar att någon kunnig kom och tog över styrningen. Om inte utifrån så kanske en kvinnlig trio i byn…Ann-Mari Mäki Larsson, Linda Jonsson och Anita Sköld…tre kvinnor som verkar ha huvudet på skaft och dessutom finns erfarenhet.

  • S i Pajala samarbetar med M, C, KD, sjp..
   Det är ju de som.är dagens högerparti. Att sedan försöka tillskansa sig fördelar är ju bara så som S gör överallt.

 6. varför ”vaknar” Pekka plötsligt till ang ärendet på Pajala bostäder? troligen är det att Pekka har samma högervärderingar som högerpartiet Framtid S i pajala och för den delen även för samma parti i övertorneå. men som vanligt kommer det en rättelse. törs inte stå för sina högervärderingar helt ut! varför jo för vi i tornedalen är för demokratin och röstar därav på s och v.

 7. vad är det för höger (SD)(M)(KD) åsikter herr Pekka framför. vet att det gör ”ont” i en höger skäl, när det är vänstern som styr vår kommun med den auktoritet. pekka bara undergräver tjänstemännens(kvinnornas) kompetens. men det är ju högerns politik att politiken ska bestämma och inte specialkompetens hos tex statliga myndigheter. så är det i ungern, turkiet och ryssland och det är dit SD vill att vi i sverige ska till och kristersson törs inte säga emot. makten framför demokratin. beklämmande!!!!

 8. De anställda har skyldighet att svara allmänheten och alla uppgifter som inte omfattas av sekretess ska enligt lag lämnas ut. Ändå skiter många av de anställda totalt i detta och får medhåll av cheferna. Skandal efter skandal avslöjas hos kommunerna, men från de flesta politiker är det knäpptyst!! De inkompetenta kan fortsätta göra som de vill och skita i lagstiftningen. Sitter ni politiker och väntar på att Förvaltningsrätten eller någon annan instans kommer och styr upp kommunen? Håll inte andan medan ni väntar!

 9. Man får skämmas över att vi har så okunniga politiker i ledande ställning i Pajala. Men så blir det när helt oerfarna tar på sig uppdrag, människor som vill ha makt, men inte förstår uppdraget. Som kommunalrådet som tagit på sig massor av andra uppdrag, så hon inte kan vara på kommunalkontoret o göra det jobb hon är utsedd att göra. Det har gjorts så många klavertramp i denna kommun senaste tiden. Att sedan Pajalabostäders ordförande har fortsatt förtroende bland dom som nu kallar sig Socialdemokratater är droppen..

 10. Eftersom jag inte ser att någon skrivit någonting om några positiva beslut från rättsinstanser på era överklagningar om allmänna handlingar som inte lämnas ut, eller för den delen om onödiga sekretessmarkeringar, så antar jag att ni inte fått gehör för era överklagningar. Då uppkommer frågan varför samma sak manglas regelbundet? Bör ni inte acceptera att rättsinstanserna tagit ett beslut i frågan och denna gång så förlorade ni? Kommunen har rätt att ta betalt för kopior. Min kommun tar 50 kr för de första 10 sidorna och sedan 2 kronor/ sida. Besluten tas inte från tomma luften utan beslutet tas i demokratisk anda. Glad Påsk. (HB är en otroligt viktig och bra tidning som tillåter oss att kommentera, men att pröva saker och ting och få ett beslut/avgörande då måste man gå till rättsinstanserna)

 11. Vem var den inkompetente som hittat på att Haparandas politiker ska skriva på sekretessavtal? Vad var syftet, att försöka dölja vad som försiggår? Mycket vansinne i kommunen!

 12. Du har rätt att begära ut uppgifter kostnadsfritt, du kan t.ex. ringa eller e-posta en fråga. Man behöver inte begära ut en hel handling ifall man inte har behov av den! Kommunen är skyldig att svara på frågor!!

 13. Mycket bra skrivet! Lika illa och ett sätt att förhindra insyn är när kommuner inför en taxa, relativt hög, för att medborgare ska kunna få ut offentliga handlingar. Övertorneå har infört denna taxa med motiveringen att det upptar så mycket arbetstid i kommunhuset att leverera begärda handlingar. I dagens digitala värld så har jag svårt att tro att det skulle vara så betungande att lämna ut begärda handlingar.

  • Taxa???? Om man sätter priset rejält högt så behöver man inte skicka ut offentliga uppgifter för ingen vill betala hur mycket som helst. Tänk om tänk rätt.

 14. Hur kan man ha chefer som har noll koll på LAS o andra avtal? Jag tänker på ”Jossas” fall som kommer att kosta oss stora pengar som skulle behövas på andra ställen. Kanske dags att vissa chefer inser sin begränsning o tar sin hatt o går.

  • Kommunen har vissa chefer som inte vet vad han sysslar med. Och politikerna samt kommunchefen vet inte vad chefen i fråga sysslar med.

 15. Mycket bra Örjan, HB!! Politiker och chefer m fl hos t.ex Haparanda kommun har ju gång på gång blivit upplysta om att de får och ska lämna ut uppgifter som inte är sekretessbelagda, men de VILL INTE göra det. När någon inte vill lämna ut sådant som de har skyldighet att lämna ut så bör man alltid fråga sig vad de vill dölja och varför. Inom Haparanda kommun försöker man år efter år dölja saker som alla har rätt att få information om. Tyvärr är kommunledningen, chefer, anställda och många politiker med på det!

 16. Bra ledare angående tystnadsplikt och meddelarfrihet och precis som ledarskribenten håller jag med om att okunnigheten är skrämmande bland våra folkvalda, och tydligen också på chefssidan. Det är inte ens tillåtet att efterforska vem som ”läckt” till media. Kanske dags att se över och utbilda personer inte bara i ämnet utan också i ett större samhällsperspektiv.
  På ren svenska : -Hur i h-e tänkte man om man nu gjorde det?
  Tack Örjan med personal för att ni drar ner byxorna på stolliga företrädare.
  Ett gott råd är att kan man inte så försök ta reda på vad som gäller eller knip igen limpsaxen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF