fbpx

Elpriskaoset i Sverige kan enkelt stoppas

Det är mycket märkligt att lösningen på de extrema elräkningar som nu drabbar Sveriges hushåll och företag inte debatteras öppet och fritt! Att kritisera EU:s prissättningsalgoritm verkar vara tabu i svensk media och från regeringshåll.

Sanningen är att den har havererat och behöver reformeras. En enkel och praktisk lösning finns att tillgå. Sverige kan som andra EU-länder (Polen, Spanien, Portugal) redan gjort införa en prissättning som baseras på den faktiska produktionskostnaden för elkraft som produceras i Sverige samtidigt som den el som Sverige exporterar prissätts för sig. Metoden kallas BEKEN.

Priset kommer då att hamna på cirka 40–50 öre per kWh i Sverige istället för som nu på 5–10 kronor eller mer per kWh! Nuvarande situation är ohållbar och kommer leda till uteblivna investeringar, massarbetslöshet och utslagning av företag och hushåll i Sverige om inte politikerna tar sitt förnuft till fånga.

Det synes tyvärr uppenbart att regeringen vill finansiera sin budget via medborgarnas och skattebetalarnas elräkning! Men är det rättfärdigt? Knappast.

Den nya regeringen beter sig som den snåle Ebenezer Scrooge i julsagan som girigt roffar åt sig av medborgarnas surt förvärvade slantar. Över 200 miljarder kronor har betalats in för mycket på grund av EU:s havererade prissättning.

För Busch och Kristersson är det tydligen mycket viktigare att ställa in sig hos EU-kommissionen och få vara ordförandeland i EU:s ministerråd än att bry sig om det allt fattigare Sverige och dess allt fattigare medborgare. Dags att reagera och protestera!

Mats Olofsson

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Elpriskaoset i Sverige kan enkelt stoppas

 1. bra skrivet pastorn. har själv funderat på samma sak. vi kritiserar hur det är utomlands med dom som är muslimer eller jihadister som tror väl på olika gudar? vet nån vad skillnaden är mellan koranen och den svenka bibeln? var det adam och eva som gjorde att vi är där vi är? allt enligt Kd. det är att ljuga till sig makt som Trump i usa, för kristna är usa deras drömland med klasskillnader där extremkristna röstar på rasistiska högern.

 2. Var det inte så att elpriset skenade 2021? Har för mig att de södra delarna av landet hade ett elpris på över 400 öre/kWh, vissa dagar i december. Var det de fyras gäng som ska hängas som låg bakom det också?

  • Ja inte har dom heller försökt göra nåt heller mer än att mörka vem som får elstöd

 3. Dags för lite dockhängning. De fyras gäng nakna upp och ner, dom bryr ju sig inte ändå. Ett ljus i mörkret

 4. Slutar man expotera till andra länder el av sverige så då går priserna ner men så länge vattenfall säljer ut våran el så kommer de vara höga priser. O vi får tacka ministrarna som tog beslutet att gå me i eu ,de blir bättre sa dom visst de går bara ner i avloppet hela tiden, så är man inte ärlig åt eget folk skyller bara att de är kriget i ukraina som gör att allting stiger bara saamme.

  • Ja alltid finns det någonting att skylla på när de styrande inte har lust att ta ansvar i olika frågor som de tar betalt av oss för att jobba med. En stor del av folket tror på allt som sägs i media, och en stor del av media verkar mest vara ute efter att avleda folks uppmärksamhet.

 5. BEKEN är väl Vänsterpartiet förslag till de kallar ”Sverigepriser” eller?! Som är fullt genomförbart om viljan finns från högerregeringen att åter delvis reglera el-marknaden. Borgarnas s.k. övriga frihetsreformer med privatiseringar inom sjuk- och läkarvården, äldreomsorgen, Apotek, Bilprovning, Arbetsförmedling, Posten etc. är ju en katastrof för oss som bor på landsbygden. Är det inte dags att staten åter får kontroll för servicen i samhället och över kostnaderna!

 6. Sluta tjata om nedlagda gamla kärnkraft ! Vi har el men det är alla EU-avtal som påverkar priset, men folk fattar ingenting. Vi hade ju en folkomröstning om att avveckla kärnkraften. Och, hur hade det låtit om en olycka hänt med kärnkraften i Sverige ? Varför stängdes inte de inte, bla,bla? Hela Europa har lika dyr/dyrare el, bensin och diesel, även Finland som inte kan ha Magdapriser ! I England är folk rasande ! Folk i gemen är väldigt oinsatta. Orsaken till priserna är givetvis kriget i Ukraina.

 7. Sign Nickname har helt rätt. Våra höga höga kostnader beror på våra ganska handlingsförlamade politiker..ävenså verkar det som Sverige vill vara bror duktig i Klassen kosta vad det kosta vill ..andra €u länder gynnar sina medborgare

 8. Nu är det svenska maffian som driver in folkets sparpengar!
  Bluff på bluff.vi bör protestera inte bara samla in namn som ej hjälper något!

 9. Om man nu ska diskutera vänster/höger. Var det inte vänstern som la ner fullt fungerande kärnkraftverk? Nu har högern lyft upp frågan om nya kärnkraftverk. Sverige är inte lika starkt som Polen. När dieselpriset i Sverige var drygt 27 kr/ litern så tankade min bekant diesel för 19 kr/litern i Polen. Då hade Sverige Magdapriser. Det var knäpptyst i svensk media om bränslepriserna i Polen. Hur kunde ett EU land ha åtta kronor billigare diesel än ett annat EU land? Polen med ett av EU:s lägsta arbetslöshet är nettomottagare av stöd och Sverige som har ett av EU:s högsta arbetslöshet är nettobetalare. Polen kan räkna. Sverige var nog borta då fröken hade mattelektion. Företag står i kö för att få investera i Polen. Varför?

 10. Det som inte diskuteras heller är att vi betalar högre elpriser eftersom den debiteras 2 gånger, först ett pris för elen + fastkostnad till säljaren, sedan ett pris till nätägare + fastkostnad till ofta Vattenfall. Därefter skatter och tillslut moms på allt inklusive moms på skatten.

  • Såg att vattenfalls kW pris ligger högre på räkningen än priset på Nordpol. I november var skilnaden hela 14,59 öre/kW.
   Bad dom förklara sig, och fick detta till svar.

   ”Utöver spotpriset tillkommer vissa avgifter som inte specificeras enligt följande:
   – Miljöpåslag, om du har valt ett elavtal med förnybar energi
   – Eventuella administrativa kostnader för hantering av elcertifikat (regleras i elavtalet)
   – Kostnader för volymvägning
   – Avgifter till Svenska kraftnät och Nord Pool samt balanskostnader”

   Sedan tillkommer deras påslag 6 öre och elcertifikat 1,4 öre som specificeras.

 11. När har högern brytt sig om medborgarna, speciellt vanliga löntagare? Det enda som betyder något för dem är höginkomsttagare, ett tydligt tecken är den senaste skattesänkningen. Jag är orolig för vad som väntar oss i framtiden!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.