fbpx

Övertorneå kommun vill bara ha glada människor

Under 2022 fick alla anställda inom kommunen genomgå en utbildning. Den gick ut på att alla kan välja att vara glada och trevliga. Istället för att gnälla över att någon för femte gången i rad snott din parkeringsplats ska de anställda se till att äta rätt, motionera rätt och sova rätt. Då kommer alla att vara glada när de kommer till jobbet och fulla med energi. De anställda kommer till och med att vara så glada att de städar, inte bara sin egen, utan även sin kollegas skrivbordslåda. Det är inte ett skämt! De anställda fick lära sig att ansvaret för en god arbetsmiljö ligger på den enskilde arbetstagaren. Arbetsgivarens ansvar nämndes över huvudtaget inte.

Övertorneå kommun har tagit nästa steg i hjärntvätten (alla ska vara glada och inte höja kritiska röster). Kommunen köper in tjänsten Howdo (Howdo.se). Det går ut på att arbetstagarna ska bedöma sin vecka varje fredag med grön, gull eller röd gubbe. I bedömningen ska inte enbart ditt arbetsliv vägas utan även fritiden. Kommunen ska alltså från och med september 2023 även kartlägga sina anställdas privatliv. Svarar någon flera gula gubbar i rad under en period blir det ett samtal med chefen för ingen är anonym i systemet. Svarar du röd gubbe ska chefen höra av sig så snart som möjligt.

Det är inte bara kommunen som organisation som går in i det här utan även företagare på orten. Långsiktigt tänker kommunledningen sig en utveckling där boende inom äldreomsorg och barn på förskolorna veckovis även ska utvärdera sina liv. Syftet är att Övertorneå kommun ska kunna marknadsföra sig som en kommun där ”vi bryr oss om varandra”. I det långa loppet är förhoppningen att alla ska vilja flytta till Övertorneå. Om vi börjar trycka grön gubbe alltså, för vem vill flytta till en kommun där invånarna är gnälliga och missnöjda.

Till en början ska, förutom företagen, fem enheter på kommunen delta. Hur har kommunledningen gjort det urvalet? Varför har inte anställda fått en fråga om de vill delta? Vad kommer att hända sedan? När alla trycker grönt i rädsla för att verka gnällig eller med omtanke för sin chef som redan har tillräckligt att göra utan att behöva utvärdera olikfärgade gubbar varje måndag? Ska vi då börja värdera varandras uppträdande istället? Varför känns det som att den kinesiska gränsen sakta närmar sig?

Det som gör det riktigt skumt är att de anställda har blivit tillsagda att inte läcka något till tidningarna, speciellt inte till Haparandabladet. Lite märkligt kan tyckas då projektet ska syfta till att kommunens invånare ska må bra. Borde inte kommunledningen vara glad över att det uppmärksammas?

En fråga att slutligen begrunda, skulle det inte vara bättre, enklare och mer ekonomiskt hållbart om cheferna tillbringade mer tid ute på avdelningarna för att få en inblick i det dagliga arbetet och samtidigt passa på att samtala med sina medarbetare utan att registrera deras liv? Skulle inte det vara en god grogrund för ”det goda livet”?

En anställd som vill vara anonym så långt som möjligt

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

39 kommentarer på “Övertorneå kommun vill bara ha glada människor

 1. Eller så kan man i sann norrbottniska anda fortsätta att vara negativ till alla förslag på arbetsplatser, röd gubbe på norrbotten

 2. Bra att Övertorneå kommun försöker tänka på sin personal! Tyvärr är det bara en grej för att det ser bra ut i media. Som flera andra skrivit har kommunen bra chefer och sämre chefer. Vem vågar sätta en sur gubbe till sin chef som sedan ska sätta den nya lönen? Det kanske är chefen som är problemet! ”Som förälder som såg allt” skriver så är det ju där känt att den chefen har stora problem, men kommundirektören som ska ta tag i sådana problem stoppar som strutsen huvudet i sanden. Lägg ner projektet och anställ duktiga chefer istället som vet vad en chef ska göra. Glad blir man av en duktig chef.

 3. Tanken är väl god gällande att en chef/arbetsledare vill ha en glad och välmående personal. Välmående arbetstagare (på jobb och privat) presterar sannolikt bättre på jobbet än en person som är tyngd av allehanda problem (allt från mobbing och otrivsel på jobbet till att man har svårt sjuka barn, ett svårbehandlat ångesttillstånd eller vad det kan vara). Detta system känns dock lite konstigt. Jag är verkligen inte glad och på topp alla dagar. Jag hade dock hellre sett att min närmsta chef pratat med oss i personalen, visar sig ute på arbetsplatsen och fångar upp sånt som skaver bland personalen. Det är inte alltid chefen kan göra något, men de kanske kan erbjuda företagshälsan eller arbeta för att ha ett öppet och trivsamt arbetsklimat. Om min chef i fikarummet snappar upp att jag har det tungt privat pga mitt barn blir mobbad i skolan så hade jag hellre tagit emot stöttande ord från chefen än att analysera mina grön/gul/röda gubbar.

  Som sagt, idén med att ha koll på arbetstagarnas mående/hälsa är inte dum men gör det på ett annat sätt.

  Mvh inte anställd hos Övertorneå kommun, däremot hos en annan väldigt stor arbetsgivare i Norrbotten.

 4. Man känner igen upplägget.
  Man uppmanar personalen att ta upp saker på sitt Apt och när man väl gör det .
  Då blir man uppkallad till områdeschefen och då handlar det helt plötsligt om dig som individ, det är dig dem ska skärskåda, inte det problem du lyft fram i organisationen.
  Mig har dem försökt med två gånger och sätta ditt. Inte Övertorneå kommun.
  Men det fungerar likadant överallt.
  Problemet var att det hade dem inte mycket för. Jag har själv jobbat som chef i 20 års tid privat och är kunnigare än dem själva. Och det är precis det dem stör sig på. Jag vet det, men jag säger alltid vad jag tycker ändå.
  Så det är alltid på individnivå inte organisationen som det är fel på.
  Har cheferna samma röda gula och gröna gubbar att trycka på varje fredag. Och vem pratar dem med. Är det politikerna som ska ha samtal med cheferna, efter ett antal röda gubbar. Och hur går man vidare med det då.
  Helt ärligt vem tror på detta.
  Ska det vara någon vits med det hela ska det vara en transparens gentemot hela arbetsplatsen och
  vilka åtgärder man vidtar.för att förbättra arbetsmiljön.
  Inte om Kalle mår dåligt så ska hen ha samtal med chefen.
  Det är en arbetsplats inte något behandlingshem.
  Vill man ha kost/tränings – råd eller psykolog hjälp då snackar man väl inte med chefen, utan söker hjälp av dem som är experter på det. Helt otroligt.

 5. Nedan några citat från ledare/ chefer, inom olika verksamheter, som på ett bra sätt belyser vad projektet egentligen handlar om.
  ”Jag ser detta projekt som ett ypperligt komplement i arbetsgivaransvaret, för att ge ytterligare förutsättningar för all personal att ge uttryck för sitt mående”
  Karl Göran Lehto Hietaniemi Friskola.

  ”Det ger en regelbunden signalering om personalens mående till ledaren, där man i tid kan vidta åtgärder”
  Ida Hjort Rova, Jaxal

  ”Vi vill normalisera prat om måendet”
  Raisa Leussu, Bibliotekschef

  Tomas Mörtberg Ks ordförande Övertorneå Kommun

  • Klart cheferna är nöjda. Ta några citat från personal i de olika verksamheterna också. Har du en bra chef som ”tar tag i” röda gubbar på ett utvecklande sätt så är det ju bra. Men var realister och inse att det även finns chefer som inte klarar kritik eller missnöjd personal. Att då klicka i en röd gubbe kan vara rentav början på slutet för den anställde som då anses vara obekväm. Positivt att ni vill göra något åt arbetsmiljön inom verksamheter och företag i Övertorneå. Men jag tror inte detta är rätt väg att gå, tyvärr. Personal kommer att klicka i grön eller ev gul gubbe. Sedan kan ni basunera ut i media att ALL personal mår bra och trivs! Locket på och så fortsätter cheferna att vara översittare och narcissister. Självklart finns det bra chefer också men det borde ju räcka med att HR och andra personalansvariga börjar ta på allvar när de får info om dålig arbetsmiljö….. Då behövs inga företag som mäter mående

  • Mörtberg klarar inte av att hålla sig borta från debatter på olika nät-forum. Det visar ganska tydligt på hans ”proffessionalitet”. Men till saken hör att Mörtberg ska minska säboplatser och korttidsplatser samt spara nästan 20 miljoner på socialens verksamhet närmsta året. Allt går att läsa i utredningen från förvaltningen. Det skrivs om uppsägningar och annat. Förstår varför socialen får stryka på foten när Mörtberg väljer att utöka inom kommunhuset och chefsleden. Snälla Mörtberg stanna i älgskogen och låt mer kompententa politiker ta hand om våra skattemedel

   • Uskan, du har rätt i att jag har svårt att hålla mig från debatten när den svävar bort från ämnet som var från början.
    Har en fundering ifall må bra projektet bara hade handlat om företag o deras anställda samt föreningar o deras medlemmar då hade inte denna tråd i kommentarsfältet funnits.
    Handlar det om kommunen o deras anställda ja då kan ämnet hamna, som i det här fallet, från hur våra anställda mår till att Mörtberg ska spara 20 miljoner inom socialens verksamhet samtidigt som han utökar antalet chefer i kommunhuset!
    Vi har ett problem inom kommunen när anställda inte vågar trycka på en knapp som visar hur hen mår, problemet är än större hos hen, så är det.

    • Till Tomas Mörtberg. På ett sätt bra av dig att svara på kritik, men tyvärr så är det omöjligt att föra en diskussion med många av dem som kommenterar. Dessa har en tendens att ”spåra ut” och komma med alla möjliga saker som kommer ”ur tomma intet” och som inte tillför en diskussion mer än smörja. Det kan ju inte var lätt att leda en kommun som går döden till mötes. I Övertorneå är den absolut viktigaste och farligaste frågan en….öhum..knapptryckning. Vad ni kvarvarande kommunbor än gör. Lämna inte er bostad. Kan vara farligt med sol och fågelkvitter. Dra för gardinerna.

    • Men Tomas, det är ju just detta som är problemet!!

     I flera kommentarer kan du läsa om folk som skriver att de blivit illa behandlade, ingen har lyssnat, det pågår mobbning från chefshåll osv osv
     Vad gör du? Blir förbannad och viftar bort dessa kommentarer. Exakt detta är det stora problemet och kommer inte att rättas till med att personal som mår dåligt ska trycka på en knapp och POFF så är problemen borta. Om man har en chef som använder härskartekniker och till och med mobbar vissa anställda så kommer ju inte denna chef att plötsligt ändra beteende för att den anställde trycker på röd gubbe. Det förstår ju alla.
     Som så många andra skrivit. Lyssna på de anställda som tar upp problem på arbetsplatsen istället, utred och agera!
     Hade verkligen önskat att du Tomas svarat på ett mer ödmjukt och professionellt sätt. Det är inte gnäll och skvaller, det är medarbetare som ber om hjälp och mår dåligt.

     Jag har tagit upp allvarliga arbetsmiljöproblem vid två tillfällen. Jag har kunnat bevisa det som sagts och skett. Jag har haft vittnen. Anteckningar, datum och klockslag har funnits. Anmälde detta till ansvariga, högre chefer och HR. Inget hände. Inget alls. Inte mer än att jag blev utpekad som besvärlig och hade problem med att samarbeta. Chefen satt kvar, som fastlimmad i stolen.
     Jag orkade inte. Sa upp mig och fick direkt jobb i annan kommun. Har aldrig fått höra att jag är besvärlig eller har samarbetssvårigheter. Tvärtom så uppskattas min ryggrad.

 6. Läste i dag om ”Först i världen” grejen….är helt mållös! När jag läser kommentarerna i det här inlägget ser jag inlägg från personer från alla olika förvaltningar och jag har själv samma erfarenhet. Alla som skriver om tystnadskulturen, bestraffning om man tycker annat än kommundirektören med sin trojka av folk med påhittade titlar och tillgjorda leenden. Det är tyvärr sant! De tillgjorda leendena och snygga outfit räcker för flotta tjänster och hög lön. Behövs inte jobba på jobbet. De ska bara vara till lags och visa upp en glad fasad åt kommundirektören och säga att de mår bra, att direktören är bra chef och snygg och gör ett fantastiskt jobb. Känner bara sorg…..betyder det att jag visar röd gubbe! Hjälp! Nu blir jag bestraffad!!!

 7. Man hör från högern främst KD, att regeringen har mandat från svenska folket att göra förändring i Sosse politiken! Valet 2022 visar M – 0.7 %, KD -1,0 % och L -0,9 % i förtroende från folket!! Samtidigt ökade Sossarna med + 2,0 %!

 8. Många som upplever liknande saker här, märker jag. Det borde uppmärksammas någonstans – men var?

 9. Det blir nog bara glada gubbar för de som arbetar under kommundirektören. Där får man varken kritisera eller uttala sig emot KD:s förslag. Då blir man uppläxad och trampad ner i marken. Det har blivit en tystnadskultur med KD:s ledarskap.

 10. Är en anställd som slutade där pga av det är för mycket mobbning cheferna kommer utom kommunen

 11. Det finns chefer som pendlar till kommunen som inte är kommunbor men behandlar vi oss som skit

 12. Vem vill inte umgås med glada människor? Finns det någon som njuter av att ha syra, negativa personer i sin närhet? Det går bra för Övertorneå. Var glada för det för det är inte så vanligt här i Tornedalen. Här står allt stilla i en byhåla efter en annan, ingen utveckling, tvärtom. Låter positivt att man vill ha glada människor i Övertorneå.

  • Går det bra för Övertorneå? På vilket sätt? Ja, visst är det roligt om alla är glada, men man ska inte negligera arbetsmiljöproblem för det, oavsett om det handlar om att folk skadar sig på jobbet, sliter ut sig pga orimliga krav eller utsätts för systematisk mobbing (alltihop i hög grad förekommande inom kommunen).

 13. Övertorneå kommun vill bara ha anställda som håller tyst och håller med sina chefer. Du får inte komma med egna ideer och förslag då blir du obekväm för arbetsgivaren. Man blir mobbad och till slut får man nog som anställd som vågar stå för sina åsikter osv. Kommunen vill bara ha nyinflyttade värnar ej om den personal som redan finns. Fjäskare kommer långt och Ja sägare.

  • Man kan komma med egna idéer men man ska ta hänsyn till vad andra tycker. Har varit med om att en av arbetsgruppen kör med sin egen ”grej” och förstör helt arbetsklimatet. Vara kritisk men även tåla själv kritik är ett friskt beteendeform.😊Glada människor behövs🤣

 14. Et viktigt inlägg som visar till ett problematiskt paradox i samhället idag, där individet själv får ta ansvar för problem som inte kan lösas på individnivå.

  Industrialiseringen gav människan nya friheter i form av at man i större grad fick ansvar för sitt eget liv. Bönderna flyttade in til städerna och blev arbetstagare med lön. Denna nya ”friheten” kom inte utan ett pris och det kan vi se i dag. Psykiska sjukdommar och andra problem, som uppstår som ett resultat av hur samhället är organiserat idag, ska lösas på individnivå. Är du deprimerad, ensam eller har ett totalt meningslöst arbete? Här har du kognitiv terapi så du kan lära dig tänka lite bättre tankar istället. Har du blivit utbränd för att arbetsmängden gradvis har ökat? Här har du ett stressmästrings kurs och lite mindfulness så du kan återvända till jobbet och prestera ännu mer.

  Parallellt med detta finns en naiv förståelse av hur livet borde vara – mest på topp hela tiden. I tillägg har vi den nya öppenheten, där vi alla ska prata om hur vi har det, kombinerat med en ovilja att acceptera livets svårigheter som något normalt.

 15. hoppas sossarna tar upp denna fråga på fullmäktige i oktober. för på det här sättet kan inte en kommun styras. egentligen kan de det när majoriteten består av extrema höger politiker som låtsas företräda oss arbetare. där högern när det gäller stöd till dom svaga i samhället hela tiden förespråkar effektivitet för att värna våra skattebetalares pengar. men när det gäller stöd till företagen och till höginkomsttagare då gäller inte devisen effektivitet. visst är det skrämmande värdegrund dom har dessa högermänniskor. fattar inte hur dom är beskaffade. måste vara fel i deras uppväxt???!!!!

 16. Vilket svammel!
  Vilka Gestapo metoder, vem vill klicka rött om man inte gör det anonymt.
  Är detta ens tillåtet!? Nån slags åsikts registrering om ens privatliv.
  Har dem fått Hybris i Övertorneå kommunhus!?
  Dags att pudlar. Gör om och gör rätt.
  Vill man verkligen veta så besöker man arbetsplatsen och samtalar med sina medarbetare över tex en fika. Eller ännu bättre, man drar på sig arbetskläder och är med ute i verkligheten.
  Skärp er, skulle jag vilja säga.

 17. vad är detta för svammel projekt? trodde att vi i kommunen var redan reko medborgare, men det tycker inte vår extrem höger styret med centern och framtid SD i spetsen. tror att projektet går ut på att få dom anställda att dela deras höger värderingar genom lögner. KD lyckades ganska bra i valrörelsen. kanske ett bra upplägg som höger styret nappat på?

 18. Vilket svammel! Om man ska ha en kurs, så borde målgruppen vara våra politiker! Där saknas verkligen kunskapen att vara ”glad och trevlig” och främst att visa respekt och lyssna på andras åsikter! Kolla våra fullmäktige möten med en ordförande som inte har rätta kunskapen hur ett möte ska ledas!

 19. Hej på er alla! Sätter en hunka på att Ötå-kommun anlitat nåt fräscht konsultföretag som äntligen introducerat byborna för New public management – resultatstyrning eller tidigare programbudgetering – som är ett lajbans samlingsbegrepp för reformer av den offentliga sektorns organisation och styrning som omfattar att använda metoder från det privata näringslivet i syfte att öka effektiviteten. Kort sagt, den nyliberala överideologi som ganska så länge nu härjat fritt in på alla nivåer av det svenska samhället (kanske främst inom välfärdens olika verksamhetsområden). Vad som sägs skilja Sverige från andra europeiska länder är att här vi närmast lämnat walk over för när de entreprenöriella helt hullu låtit konkurrensutsätta, effektivisera och marknadsanpassa alla former av arbetsliv och det allmänna. Den här typen av pseudoundersökningar som inlägget beskriver så fint brukar utgöra en försmak av vad sorts former för ”effektiviseringar” och ”gott liv” som komma skall.

 20. Det är väl klart att man ska vara glad och positiv på sin arbetsplats 🤣 Har jobbat inom vården länge och haft arbetskamrater som har varit sura och klagat på allt innan arbetsdagen ens har börjat! Man tappar hälften av energi p.g.a. Surpuppar🙁 Rövslickare behöver man inte vara för att man är någorlunda nöjd.😀

 21. Om jag ser till mitt eget långa arbetsliv så kommer jag ihåg cheferna som: sa Go´morrron med ett leende. Önskade en trevlig helg. Kom utan anledning och bara satte sig en stund och pratade om dittan och datten. Frågade om idéer och lösningar. Återkopplade om saker vi diskuterat. Cheferna med sämst utbildning var alltid de bästa. Högutbildade chefer var oftast på en annan planet och det var svårt att kommunicera. Jag har jobbat inom det privata, kommunala och statliga. Är fortfarande aktiv inom arbetslivet.

 22. Vilka är ”alla” dessa anställda som fått gå denna svammel kurs? Jag och några till jag frågat har ej gått.. Undrar hur mycket glädje vi gått miste om 🤔
  Mycket Bra och Välskrivet av dig 👍🙌👏 ”anställd som vill vara anonym” Jag förstår att du vill vara anonym 😔

 23. Även jag har sett den ”motiverande” filmen. I mitt tycke var den totalt IQ-befriad och riktigt nedlåtande gentemot målgruppen, men ett bra exempel på hur kommunen ser på sina anställda. Det är ingen nyhet att den som lyfter arbetsmiljöproblem inte blir långvarig på sitt jobb. (Kanske inte inom hela kommunen, men i alla fall inom delar av den.)

 24. Jaa-a. Man förstår att det går alldeles för bra för Övertorneå. Bra skola, högutbildade invånare och ekonomin på plus. Klart man måste klaga.

  • Här ska jag bjuda på ett konkret exempel hur det fungerar i Ötå som jag tack och lov lämnat!
   En vice rektor i en kommunal verksamhet betedde sig illa mot anställda, vikarier och elever. Hen skötte inte sina uppgifter och var sällan på plats. Detta pågick år efter år trots att personalen larmade om arbetsmiljöproblem till dåvarande högre chefer och politiker.

   Till slut gjordes en extern utredning (sades det iaf). Men problemet var bara att det var vice rektorn själv som fick uppdraget att hålla i utredningen för x-antal skattekronor. Hur jävla idiotiskt?!?? (Ursäkta språket).
   Detta resulterade i att hen bestämde vilka från personalen som skulle intervjuas och var involverad i vilka frågor som skulle ställas. Tror ni hen valde dom med ryggrad eller ”ja-sägarna” 🤔?

   Självklart valdes flest personal som fick förmåner i form av olika slag (drömscheman, slippa delta på möten på eftermiddagar, jobba hemifrån…) ut och de hade ju givetviiiiiis inget att klaga på.
   Resultatet blev inte det som de modiga ”visselblåsarna” hoppats på.

   Utredningen kom fram till att personalen mobbat vice rektorn och som plåster på såren fick hen klättra på den berömda stegen och bli ordinarie rektor med ännu högre lön. Medan personalen blev utpekade som mobbare och duktigt, kompetent folk slutade så fort de bara kunde.
   Så ett tips! Anmäl aldrig, nämn inga problem, le och var nöjd! Vi är ju ändå ”Sveriges bästa skolkommun” så 🤫🤫🤫
   Stryker du bara medhårs så kan du snabbt få en chefsposition oavsett hur du beter dig!
   Skönt att slippa bo i denna kommun mer. Nu vågar man berätta utan rädsla att drabbas eller att ens sambo blir av med jobbet! Trevlig helg!!

   • Synd att ötå-kommun inte tar hand om snälla kunniga och personer som gör saker. Andra kommuner verkar välkomna med öppna armar.. Jag tror det kommer bli ganska tyst i ötå nu utan att nämna någon person…… Men många med mig vet nog vem jag tänker på…..
    Jag är ju bara en lessen mamma så min röst räknas kanske inte??

 25. Mycket bra och intressant insändare!
  Klickar du röd gubbe = Jobbig anställd som kritiserar och lyfter fram problem.
  Klickar du grön gubbe = Chefens älskling som inte skapar trubbel utan är nöjd och glad oavsett vad som händer runtomkring.

  Tror ni någon klickar rött och riskerar samtal med chefen och därmed anses ”jobbig”?
  Knappast.

  Prata med era anställda istället. Ta med lite fika till verksamheterna och se hur de har det. Dessutom sparar ni pengarna som detta projekt kostat och kan satsa på personalens arbetsmiljö istället.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.