fbpx

Sverige är och förblir vår närmaste samarbetspartner

Mycket har skrivits om det finsk-svenska samarbetet i och med det förändrade säkerhetspolitiska läget och Rysslands krig i Ukraina. Samlingspartiet ser det som ytterst viktigt att Finland och Sverige blir medlemmar i Nato så snabbt som möjligt. Det skulle konkret bidra till Nordens säkerhet. Finland och Sverige bidrar även tillsammans till att stärka EU. Vi delar värderingar som demokrati, rättsstatsprincip och jämställdhet.

Samlingspartiet i Finland har mycket nära och täta relationer med vårt systerparti Moderaterna.

Det finsk-svenska samarbetet sker mellan vanliga människor. Många finländare har genom tiderna flyttat till Sverige. Sverigefinländarnas andel av svenska kommunernas befolkning kan ibland uppgå till hela 10–20%. De har en viktig roll som inofficiella ambassadörer för Finland.

Det är säkert på grund av vårt nära förhållande som det betyder så mycket för finländare att vinna mot Sverige i ishockey. Men skämt åsido – Sverige är och förblir vår närmaste samarbetspartner.

I Finland pågår en intensiv kampanj inför riksdagsvalet i april. Samlingspartiet vill öka finländarnas trygghet och välfärd. Vi vill skapa arbetsplatser och tillväxt och minska på Finlands skuldnivå.

I Sverige kan finländska medborgare förhandsrösta i det finska valet 22–25 mars. Att rösta i det finska valet kan kännas avlägset. Jag vill genom denna text påminna er om att vi inte är så långt bort här på andra sidan finska viken.

Petteri Orpo

Samlingspartiets ordförande

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Sverige är och förblir vår närmaste samarbetspartner

 1. Något överraskad blir man av att så pass många skulle vilja gå Rasputin till mötes vid en ockupation.

 2. Till er tornedalingar som ej är extrem höger kanske är ni förtappade sovjetnostalgiker?

 3. Bojkotta Turkiet och förbjud semesteresor dit.
  Nu är det upp till oss svenskar att bli som muslimer i turkiet.
  Bojkotta Turkiet. Bränn Turkiska flaggor som protest.
  Res inte dit och gynna det nästan totalitära styret.
  Res i sverige istället och försök få ner inflationen.
  Till på köpet bjuder Erdogan in Putin på besök.
  Kicka ut Turkiet ur Nato.
  Men Nato måste vi tillhöra ,vi kan inte vara utanför.
  MVH Torne dalning (läs galning)

  • Vi behöver inte åka på semester till Turkiet eller Ungern, vi behöver inte köpa deras varor.
   Att en utrikesminister jämför en halvsvensk kuf med svenskarna och vad nazisterna gjorde med böcker m.m. behöver knappast ens bemötas.
   När man sätter sig i förhandlingar med bazarmånglare och chingsar typer måste vara på alerten ger man lillfingret kan hela handen försvinna. Varför ställde inte Svenska förhandlarna motkrav på att utlämna/ lagföra (turkiska räven m.fl.) i Sverige?
   Sluta krypa för dessa ”typer” och vi kan säkert klara oss utan deras välsignelse.
   Hälsar en som haft att göra med månglare i arbetet.

  • Det har gått alldeles utmärkt för Sverige att vara neutralt. I många år.

   Svenska politiker ska ständigt leka världens moralpoliser.
   Jag har full förståelse för turkarna och ungrarna.

 4. Orpo är en krigshetsare som sin vän moderaten Kristersson i sverige. Enda i agenden är skattesänkningar för dom som arbetar, men dom fattar inte att skattesänkningar är mindre pengar till vår omsorg. och dom tror att skattehöjningar inte ger mer pengar till vår omsorg. dom tror att en höjning av skatten att den är bara en höjning. inte konsekvesensen. med mer pengar till omsorgen m.m. extrem högern pratar ofta om effektiviseringar som i vården. med det menar dom att mindre anställda ska ta hand om fler vårdtagare. tänk på de ni finnar och även svenskar vid kommande val.

 5. Varför skulle Sverige till Nato?? Helt onödigt kostnad billigare stå utanför och njuta av militära säkerhet runt om landet. Finns ju Nato länder runt om som skyddar Sverige. Smart drag av Sverige…..

 6. Systerpartiet i Sverige har totalt misslyckats i Nato frågan! Man sa sägs ha mindre negativa i ”bagaget” än Sossarna. Alla ser nu att deras agerande har försvårat Sveriges Nato inträdet! Petteri Orpo kan inte du hjälpa ditt syster parti Moderaterna i Sverige att komma på banan igen!

  • Såklart det skall vara så snabbt som möjligt innan alla börjar kolla den mörka sanningen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.