fbpx

Stoppa umgänge vid risk för våld

I början av året hittades en 8-årig pojke död i en lägenhet där han bodde under ett tilldömt umgänge med pappan. Mamman som hade ensam vårdnad hade upprepade gånger överklagat vistelsen men förlorat i domstolen. Detta kan inte få fortsätta.
KD-kvinnor har länge krävt att frågan om risk för våld tas på största allvar i vårdnadsmål.

Barn som bevittnat våld i hemmet eller som har en förälder som kan vara farlig tvingas än idag i vissa fall till umgänge med denne i samband med umgänges- eller vårdnadstvister. Detta trots att forskning visar att barn som bor i ett hem där våld förekommer har en ökad risk att själva utsättas.

De senaste åren har flera steg tagits åt rätt håll, lagstiftningen har skärpts till och betonar numera vikten av att barnets bästa ska vara avgörande för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. Det nya brottet: barnfridsbrott innebär att det numera är straffbart att låta barn bevittna brott i nära relation. Barnet får en roll som målsägande och har rätt till målsägandebiträde och även skadestånd.

Detta är viktiga framsteg men det räcker inte.

Vi kräver att:
• Föräldrar som dömts för våld eller övergrepp mot en annan förälder inte ska dömas till gemensam vårdnad eller umgängesrätt efter separation.
• Umgängesrätt inte utdöms om föräldern har kontaktförbud mot den andra vuxna parten.
• Domstolen och socialtjänsten alltid gör en riskbedömning innan beslut om vårdnad och umgänge tas.

I fallet med den 8-åriga pojke som nyligen misstänks ha dödats av sin pappa konstaterade domstolen att pappan inte kan sätta barnets behov före mannens konflikt med mamman. Men han får trots detta umgängesrätt. Och nu är pojken död.
Samhället har åter misslyckats med den viktigaste uppgiften – att skydda barnen.

En ny skarpare lagstiftning behöver snarast tas fram och socialtjänsten måste se till att i alla lägen välja barnets bästa i sina beslut. Barnens rätt till trygghet går före en våldsam förälders rätt att träffa sitt barn.

Sarah Kullgren
Förbundsordförande i KD-kvinnor
Marita Wikberg
Ordförande i KD-kvinnor Norrbotten

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Stoppa umgänge vid risk för våld

 1. Sverige har en sjuk rättsväsende Dom verkar använda tärningar Den som får mest poäng anses ha bästa argumenten för att få som dom vill Detta gäller alla rättsinstanser i Sverige

 2. En katastrofal missbedömning av domare och nämdemän som saknar det sunda förnuftets tänk.
  Visst det är lätt att vara efterklok men oavsett utgång av ett nekande till umgänge så kommer i alla fall barnets rätt att vara det primära och tillgodosett.
  Har dom bara ett litet uns av samvete i sig så lär nattsömnen vara störd för många år framöver.

 3. Min kollega som har franska rötter berättade om att i Frankrike finns speciella barnombud som hjälper att få ut barnens talan/önskemål. Det barnet själv vill är tongivande. Kanske det kan vara en lösning även för Sverige. Så länge den mänskliga faktorn finns så kommer det aldrig att bli 100% säkert, men man får med alla medel försöka nå upp så nära 100% som möjligt. Det är inga lätta ärenden. Mycket känslor finns med. Allas känslor ska tas i beaktande. När vuxna strider om ett barn så är ibland alla medel tillåtna och samtidigt ska en domstol eller socialtjänst försöka bena ut vad som är rätt. Det är inte lätt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen.