fbpx

Professor med kolonialhatt på huvudet

Professor Magnus Henreksons åsikter om de nya industrisatsningarna i norr, nyligen vädrade i NSD, passar perfekt in i ett välkänt lite unket tankemönster från rikets centrala delar sedan århundraden. Han är orolig för att konungariket Sverige inte fritt ska kunna konfiskera elen som produceras i Norrland samt LKAB:s och Vattenfalls vinster.

Med kolonialhatten på huvudet gör han det till ett axiom att värden som skapas här uppe i första hand ska användas söder om Dalälven. Om sådana bakåtsträvare får bestämma skulle vi fortfarande handla med Osmundjärn och tillverka bränslet i kolmilor.

Den som har läst på om Hybrit vet att projektet har en mycket långsiktig tidplan på runt 30 år och att det eltillskott som behövs de närmaste åren redan finns tillgängligt. Vi har inte lagt ner kärnkraft i Norrland, men vi har byggt en herrans massa vindsnurror som egentligen inte behövs för våra egna behov i dagsläget, strömmen skickas söderut.

Att det är tre statliga eller indirekt statsägda företag i Hybritprojektet gör att de kan fatta långsiktiga beslut som för en inskränkt kvartalsekonom kan verka vågade, men de behövs för att förnya ståltillverkningen genom hela värdekedjan. Och att järnsvampstillverkningen hamnade i Gällivare och senare i Kiruna där malmen bryts är fullständigt logiskt, man behöver nämligen transportera 30 procent mindre bulkvikt eftersom syret reduceras bort och järnsvampen består av nästan enbart järnatomer.

Men sådana triviala saker ingick väl knappast i räknenissen Henreksons kurslitteratur?

Visst är tillskapandet av den mängd el som behövs en utmaning, men jag är övertygad om att det går exempelvis med SME-reaktorer där de behövs (det vill säga inga överföringsförluster) och kanske någon havsbaserad vindkraftspark där det behövs (läs utanför Luleå).

Ett annat tips är att snarast sluta skattegynna serverhallar som står och brummar bort stora mängder el när de beräknar meningslösa algoritmer för ”mining av kryptovaluta”.

Bengt Flyckt

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Professor med kolonialhatt på huvudet

 1. Har inte läst kommentarerna här på 10 år och ska inte göra det dom närmaste 10 åren. Skrämmande propaganda. Känns som om VPK har vaknat till liv igen.

 2. de enda buschen säger (inte om att dom själva var med på att avveckla kärnkraften 2016) pga säkerhetsaspekten. de var vattenfall ägarna som förordna det. sen kör denna livets ord kvinna sina lögner både före valet som även efter valet att dom är själva med på att en del av kärnkraften skulle avvecklas. man blir häpen att en s.k kristen kan hålla på att ljuga svenska folket i ansiktetet. alla före valet trodde att pengarna skulle komma den 1 nov eller i varje fall före jul.

 3. såg dagens morgonprogram i svt och i tv4 (högern tv4) gäst var Busch, den mest inkompetentan av alla ministrar som utsetts. hon kan ju ingenting förutom sina florskler som hon ljuger om efter valet och det mest pinsamma före valet där hon lova ersättning den första november. men sen ändra sig att pengarna skulle komma före jul. och det säger att hon inte har lovat innan valet ang pengarna. jag vet inte om hon övertaget är kristen men alf svensson går till sin kyrka och ber om kristi bruds förlåtelse på alla lögner i valrörelsen. och sen säger patrasket att dom har fått svenska folkets mandat (46000) röster att driva igenom deras politik, fast dom i regeringen alla förlorar röster. de var ju sd:s lögner om bränslepriserna som gjorde att extrema vann valet. Lögnen vann valet.

 4. ang kärnkraftens vara eller inte så rösta dom högerextrema nej till kärnkraften 2016 allt enl eneregriöverkommelsen. men sen när vattenfall förorda 2019 att två av verken var redo att avvecklas pga att säkerheten inte kan garanteras och att kostnaderna skulle överskriva alla investeringar som måste göras gör att dessa investeringar inte var samhällsekonomiska bra. så plötsligt kom 2019 dom höerextrema på att det här röstar vi emot fast dom hade en överenskommelse. och där är vi nu i primmadonnans när hon rent av ljuger svenska folket rakt i ansiktet och skyller s regeringen för dagens läge. dom var ju själva med på avvecklingen kärnkraften. nu är det busch priser istället för magda riser som gäller och fakukorven har gått över alla direkta lögner före valet och även efter valet. skamlöst av buchen. säger att hon inte har ljugit fast det finns bevis på det. och på frågan om Kristersson eller vet inte nått åkesson har lovat nått annat i regeringen inget svar. Och nu ska dom sälja ut Svenska spel åt kvartalskapitalisrna. nä facket snart är det dag för en general strejk mot regeringen som i england. gruvisarna i malmfälten är ni redo för vi är det. lkab står i första tur på försäljning. tror mig de är fakta.

 5. Kritiken har funnits sen planerna om hybrid och H2 blev offentliga! Har inget med ”högerregering” att göra utan bara fakta! Ex. Varifrån ska all den el som behövs komma ifrån?
  Enorma mängder, lika mycket som hela Finland förbrukar idag behövs till bara dessa 2 projekt!
  H2 har vägrat svara på frågan och först nu börjar det gå upp för LKAB att man missbedömt behoven! Vissa hoppas på vindkraft men vad händer när vinden inte producerar och det är alldeles för ofta? Ska det finnas lika mycket el i ”stand by” dom gånger?? Stinker lite stålverk 80 om dessa projekt, tyvärr! Hoppas jag har fel.
  Läs Jan Blomgrens bok ”allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning” mycket informativ och skrämmande hur vänsterregeringar förstört världens bästa elsystem, det som byggt upp vår välfärd! Nu ser vi konsekvenserna och det kommer att bli ännu värre!

    • Läs boken så får du en bättre förståelse för hur elsystemet fungerar! Det är svårt att förstå hur reaktiv effekt och svängmassa behövs för att stabilisera och kunna leda elen dit den behövs. Med några kärnkraftverk i södra Sverige uppnås detta och elpriset blir lägre bl.a eftersom det blir ”fullt” i kablarna till kontinenten. Dessutom kan man öka kapaciteten i dom befintliga elkablarna vi har men som inte kunnat köras på max pga reaktiv effekt försvunnit med dom nedlagda kärnkraftverken.
     Återigen läs boken, det borde alla göra.

 6. Denna professor ingår i höger nätverket vars uppgift är att motarbeta all statligt företagande och ägande. Sedan tidigare har högern försökt sälja bl.a. LKAB till kvartals kapitalister och risken ökar efter att statsomvandlingen slutförts. En högerregering går aldrig att lita på när det gäller försäljning av våra gemensamma tillgångar!

 7. Idag den 23 dec så finns det 154318 lediga jobb i Sverige. 4693 lediga jobb i Norrbotten. I tidningarna läser man om bussturer som måste ställas in. Samma med lektioner, det finns inte lärare. Restauranger har svårt att hitta personal. Varifrån ska man hitta hundratals, kanske tusentals som vill flytta till kalla och mörka Luleå/Norrbotten. Skulle Hybritsatsningen varit i ex Polen, då skulle jag trott på satsningen. Polen har fått, på grund av kriget, massor med arbetsamma ukrainare. Det är svårt redan idag att behålla folket i Norrbotten. Hur svårt är det då att locka folk till Norrbotten. Enda lösningen är fly-in-fly-out. Men då är det till liten nytta för Luleå och Norrbotten. Arbetarna jobbar, äter, sover och flyger sedan hem med pengarna. Jobbar två veckor lediga två veckor. Få ”sörlänningar” väljer 7 månader med vinter och knappt två månader med sommar. Det blir intressant att se hur läget är den 23 dec 2023.

  • @Nickname:

   Det finns faktist sörlänningar som är trötta på blaskvinter, stress, bo trångt osv osv…alla är inte heller läkare, advokater, chefer osv som har råd att köpa miljonvilla i Danderyd.

   Har själv flyttat från Sthlm och vet många andra som gjort samma sak!

   Bara för att Happisbor avgudar södra Sverige och Stockholm betyder inte att folk därifrån inte skulle kunna tänka flytta sig därifrån och andra delar av Sverige hitåt. Men mycket handlar ju om jobb och det är nåt som inte finns så mycket i Norra Sverige då alla större industrier satsat söderut.

  • Man måste göra som Norge. Göra det dyrare att driva företag i södra Sverige och billigare i glesbygd.

 8. Bra skrivet av Bengt! Det som den s.k professorn basunerar ut är ju ingenting annat än ett beställningsjobb från högerregeringen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka