fbpx

Replik: Hur kan vi reparera elsystemet?

Replik till ”Kan vi utveckla ett hållbart elsystem?” i Haparandabladet 2022-12-16:
Ole Lampinen har lämnat en mycket bra redogörelse för hur våra politiker förstört elsystemet. Hur ska vi gå vidare?

Det som idag sker inom elförsörjningen är fullständigt absurt. Elbolagen, bland andra statligt ägda, debiterar enorma ockerpriser för förbrukningen. Sedan delar man ute lite av pengarna till en del av befolkningen i stöd. Det intelligenta hade varit att införa ett pristak för både förbrukning och nätavgift, vardera på 25 öre. Så lite om hur elsystemet sköts. Situationen inom kärnkraften i Sverige är sådan, att nu när vi behöver mest elström ägnar sig kärnkraftsägarna åt underhåll av kärnkraftverken. Det blir alltså brist och man kan ta ut riktiga ockerpriser. Cheferna för de olika kärnkraftverken måste därför omedelbart bytas ut, pga bristande kompetens.

Från mitten på 90-talet har den europeiska elmarknaden avreglerats, så att vi också nu påverkas av den helt huvudlösa politiken i Tyskland. Man har stängt kärnkraftverk, satsat på gas från Ryssland och nu engagerat sig i krig mot Ryssland. Inte smart! Men det fundamentala i sammanhanget är att elsektorn fungerar så, att marknaden bara är en arena för elbolagen att råna elkunderna. Priserna har stigit kontinuerligt från mitten på 90-talet efter avregleringen. Den lilla kunden är helt chanslös. En annan aspekt, ska vi ägna varje kväll i livet åt att leta låga elpriser?

Vad ska göras framåt?
Vattenfall ska avveckla all elverksamhet utanför Sverige och svenska staten ska i huvudsak ta över elsystemet i Sverige. Ett bolag bör bildas för kärnkraften. Ett annat för vatten- och vindkraft. Svenska kraftnät ska ta över regionnätsbolagen. Lokala bolag sköter distribution och fakturering. Övertorneå Energi är ett utmärkt exempel på ett bra lokalt bolag. Priset i framtiden ska baseras på självkostnad. Dvs bolagen ska inte vara vinstdrivande. Ett pris på totalt 50 öre både för nät och förbrukning borde räcka. Betänk att 1 kWh kostar 4 öre att producera i Luleälvens vattenkraftverk. Det handlar ju om 10% av all elproduktion i Sverige. Bolagen ska ledas av civilingenjörer som förstår vad det handlar om.
Överförandet av elsystemet till staten är ingen trivial operation. En grupp från privata näringslivet med teknisk och affärsmässig kompetens bör bildas för uppgiften.

Vad bör göras omedelbart?
Ulf Kristersson, om du och din regering vill försöka rädda anseendet, efter er minst sagt klena insats i söndagens Agenda-debatt, inför då omedelbart ett pristak på elen på 25 öre/kWh, för både förbrukning och nätavgift. Det som nu pågår är inget mindre än en katastrof för svenska folket. Om ni inte kan det, avgå omedelbart!

Så slutligen, jag förstår inte försök att bekämpa inflationen, som i huvudsak beror på ockerelpriserna, med räntehöjningar. Dessa ökar ju bara på den ekonomiska misären i Sverige.

Peter Malmström Kannusjärvi

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Replik: Hur kan vi reparera elsystemet?

  1. Knasiga nyheter om elpriset!
    Elda med ved som förr!
    Värmeljus.matkällare.o brunsvatten.spara pengarna så blir politiken mindre o bättre!!!!
    Tack o gott nytt år!!!

  2. Vi har inte elbrist just nu men det tar tid innan det som är på ritbordet är i produktion. Allvarligt om det inte är på plats när omställningsprojekten i Norrbotten tas i drift. I Norrbotten förbrukas ca 8,5 TWh per år nu. Ex. bara Hybrit demonstrationsanläggning som ska byggas i Gällivare uppges komma att ta ca 4 TWh och SSAB’s övergång till ny process, ca 3 TWh. Mer projekt är på gång som du säkert vet!

  3. Behövas mer vindkraft i Norrbotten ? Varför de ? Vi har ingen elbrist här uppe. Varför producera elen här för sörlänningarna? Låt vindkraften byggas där det är elbrist!

    • Q: Elen har väll sedan urminnestider producerats i älvarna norr och transporterats till industrierna och städerna i södra Sverige.

  4. Tvärtom, vindkraften tar ner spotpriset. Du kan följa det här.

    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

    Kolla ofta under någon vecka så har du bilden klar för dig! Det kommer att behövas avsevärt mer vindkraft, i synnerhet här i Norrbotten för att hålla nere överföringsförlusterna och slippa bygga fler transmissionsledningar till elområde 2. Detta för att Hybrit och SSAB’s ombyggnationer kommer att svälja mycket billig el.

  5. Det är inte så att kärnkraften ställdes av utan orsak denna vinter. På Oskarhamn 3 behövde delar av generatorn repareras och på Ringhals 3 behövde kontroll göras på infästning till vardera generatorerna på inrådan av generatortillverkaren. Ringhals 4 står än pga brända elpatroner i tryckhållaren. Otroligt hur civilingenjörerna missat göra elektrisk förregling under konstruktionen. Vad mer har man missat kan man fråga sig! Beträffande begränsad produktion pga islägg måste den ske när det är kallt och blåser lite. Det hade till och med min mormor förstått om hon hade levt än! Vad gäller flaskhalsar till elområde 3 och 4 verkar det bli än värre ifall fler överföringar byggs till kontinenten. Otroligt kolonialtänkande att exportera elektricitet som råvara först härifrån och sedan ut ur landet och ändå ha förespråkare här. Elproduktionen vi har här och mer därtill behövs för vidareförädling i det nya industriprocesserna till gagn för hela Sverige.

  6. Som jag ser det så är det VKV som driver upp priset. Det gröna stålet som skall tillverkas kommer garanterat att öka elpriset i provinsen..

  7. Bra rutet Peter! Håller med dig i det mesta.
    Du skulle kunna komplettera med att storägarna Vattenfall ( Svenska staten), Fortum ( Finska Staten ) och Eon ( Tyska staten) samäger våra kärnkraftverk. Det är marginalprissättning som råder, dvs den sist producerade kilowattimmen, som också är den dyraste bestämmer priset. Vid en bristsituation tar man till allt dyrare produktion, vilket leder till att de billigare kraftslagen vatten, vind och sol, som produceras för några ören per kWh säljs till samma pris som de sist tillverkade, vilket leder till enorma övervinster för de ovan nämnda i kartell verkande bolagen.
    Att se till att det blir en vinstdrivande bristsituation gör man genom att begränsa kärnkraften genom att ställa av de gemensamt ägda kraftverken, när behovet är som störst. Man passar också på att begränsa vattenkraften för isläggning i våra älvar, som ju turligt nog sker när det är kallt och elbehovet är stort och det i regel är vindstilla.
    Om vi inte i ”Trumps” anda kan säga ”Sverige Först”, kan vi inte uppå balans i tillgång och efterfrågan efter att Svenska Kraftnät byggt bort flaskhalsarna mot elområden 3 och 4 förrän vi kan producera så mycket el att kablarna till omvärlden är fyllda.

    Fd tornedaling
    Göte Emanuelsson
    Dipl. ing

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger