fbpx

SD och regeringen slår mot välfärden i Norrbotten!

Nu har Sverigedemokraterna och högerregeringen lagt fram sin första budget. Det är en budget som innebär stora nedskärningar i välfärden. Det blir färre anställda i skolan, sjukvården och äldreomsorgen runtom i landet.

Deras nedskärningspolitik kommer även att drabba Norrbotten.

SD och regeringen satsar inte ens hälften av det som behövs för att välfärden ska klara av att behålla dagens nivå. Detta enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) som har beräknat vad som krävs för att kunna ha kvar lika många lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan välfärdspersonal som idag. Totalt sett innebär det runt 15.000 färre anställda i den svenska välfärden. Det är helt fel väg att gå.

För Norrbottens län motsvarar det cirka 360 (!!) färre anställda i välfärden, i kommunerna och i Region Norrbotten. Så ser den budget ut som SD och högerregeringen har lagt för Sverige.

Det här kommer att märkas i vardagen för många människor. För de som har barn i skola och förskola. För de äldre som är beroende av hemtjänsten. För den som blir sjuk och behöver vården.

Färre anställda betyder också en betydligt stresssigare arbetsdag för de som arbetar i välfärden. Under pandemin var alla överens om att vårdpersonalen var hjältar. Nu ska de ha nedskärningar.

Alla partier säger att de vill satsa på skolan och de pratar gärna om hur mycket de vill göra för vården och omsorgen. Men om man inte är beredd att satsa de pengar som behövs för att behålla personalen, vad är då löftena värda? Det är ju personalen som gör jobbet.

Vad lägger då Sverigedemokraterna och regeringen pengar på istället? En av de allra största sakerna i deras budget är en särskild skattesänkning för de som tjänar över (!) 46.000 kronor i månaden. Den skattesänkningen kostar 13 miljarder, men ger inte en enda krona till någon som tjänar under 46 000 kronor i månaden. De som tjänar drygt 50.000 i månaden eller mer får däremot en hel tusenlapp i månaden i sänkt skatt. Det är faktiskt en helt orimlig prioritering i krisen.

Sverigedemokraterna har ofta sagt att de värnar välfärden. Nu har de fått makt på riktigt. Då blev resultatet skattesänkningar för de allra rikaste och stora nedskärningar i skolan, sjukvården och äldreomsorgen.

Men det går att gå en annan väg genom krisen – en rättvis väg. Med Vänsterpartiets budgetförslag skulle Norrbotten få 594 (!) fler anställda i välfärden än med regeringens. Vi behöver också införa Sverigepriser på el och hjälpa vanliga hushåll med små marginaler. Vi måste göra de nödvändiga investeringarna för klimatet som samtidigt skapar mängder med jobb i lågkonjunkturen. Vi behöver stoppa vinstuttagen från välfärden, så att resurserna går till mer personal istället för att försvinna till vinster. Det är Vänsterpartiets väg.

Glenn Berggård

gruppledare (V) och vice ordförande i regionstyrelsen, Region Norrbotten

Linda Jonsson

vice gruppledare (V) och ledamot i regionstyrelsen, Region Norrbotten

Daniel Riazat

skolpolitisk talesperson och riksdagsledamot (V)

Karin Rågsjö

vårdpolitisk talesperson och riksdagsledamot (V)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “SD och regeringen slår mot välfärden i Norrbotten!

 1. SD och regeringen! Hallo! Alla dagens problem har tidigare sosdem-regeringarna skapat. Det är inte så att för några veckor sedan fick Sverige plötsligt problem med elen m.m. Är det någon som kan påstå det. Det är ett resultat av flera års dumhet, okunnighet och blåögdhet. Tyvärr är det den nya regeringen som måste städa efter andras misslyckanden. Centern är inte heller oskyldig till den katastrofala situationen.

 2. Vänsterpartiet har ju alltid varit socialdemokraternas dörrmatta. Så det är ju lite svårt att ta V på allvar. Vifta med flaggor som förknippas med terrorister och kalla socialdemokrater för f*ttor är kanske inte det bästa förhandlingsläge V kan ha med tuffe Magdalena. Jag hoppas verkligen att V en vacker dag vågar utmana Magdalena. V får inte sitta i en regering. Det får inte Sd heller. V och Sd har ju makten att fälla regeringarna på båda sidor. Utan V ingen regering. Utan Sd ingen regering. En eloge till Miljöpartiet som framgångsrikt använt sina 4 %. Har man de viktigaste procenten så spelar det ingen roll om S har 49 %. Personligen har jag slutat att rösta. jag vill inte vara en del av cirkusen.

  • Frågan är ju om man ska rösta på dem som säger någonting bra, de ljuger nog oftast ändå, eller på dem som säger riktigt idiotiska saker, för de ljuger kanske lika mycket och i så fall kanske det blir bättre ju mer fel man röstar?

 3. Vi skattebetalare betalar uppemot 100miljarder kronor för mycket i skatt varje år. Det finns utrymme att dra ihop svångremmen, mycket pengar går i svinn. Är det rimligt att höginkomsttagare betalar uppmot 67% i skatt på sin inkomst? Jag har ingenting emot att betala skatt men det måste vara i rimlig proportion. Fler måste i arbete för att betala välfärden. Det finns massor av bristyrken b.la inom vården. Ungdomarna satsar på kulturflum som inte ger jobb.

 4. Det kommer å läcka lika mycket å bristen i elförsörjningen är skapad av elbilstillverkarna

  • Lite roligt när man skyller på elbilar. Kanske jag ska skylla på bensinbilarna när jag nu inte kan köpa billig soppa till min bensindrivna generator 🤣

   Sedan om vi börjar tänka hur annorlunda Sverige såg ut på 60-70 talet (när nuvarande energiförsörjning byggdes) då fanns inte streaming, inga sociala medier. 2 tv-kanaler som även de släckte sändaren lite då och då.

   Dessutom är det ju så att vi har en överproduktion av el i Sverige. Men det är modellen som skiter sig dvs det att vi ska lida av andra länders dumma beslut.

 5. Håller med om Sverigepriser på el iaf. Vi som reser eller reste till utlandet betalar ju i vissa länder mer än lokalinvånarna för vårt leverne så det är inte mer än rättvist att vi kursar vår el till utlandet för dyrare pris än vi själva behöver

 6. Hur mycket inflytande har SD i regeringen och budgeten?
  Ingen vill ju samarbeta med SD, men har dom gärna som syndabock då det passar.
  Inte för att jag röstade SD, men nånstans retar sånt här mig.

  • Regeringen gör som Åkesson säger och när kritiken kommer mot brutna löften eller idiotisk regeringspolitik så är det regeringen som får skulden medan Jimmie the puppetmaster slipper.
   Så du kan sluta reta dig.

 7. Hmm kan ju inte påstå att sosseregeringen värnat om Sveriges välfärd? Se bara på vården senaste mandatperioden,vårdpersonalen har gått på knä,indragna semester m m.skolorna under all kritik med lärar brist och problem i skolor. Och så ska vi inte prata om bränsle priserna som är skyhöga och som är livsavgörande för norrbottningarna ska kunna ta sig till ett arbete. Och sen ska man ju komma ihåg vad ni gjort med Sveriges elförsörjning m.m.m.m. Så kasta inte sten i glashuset. Ni har gjort hål i skutan och de hålet blir svårt att täta

  • Elen är väl inte sossarnas fel? Det beror på EU och dumma avtal och är en stor affärsmodell.

   Våra svenska och finska politiker är för lama.

   Massa krav på oss men vi borde ställa krav på övriga EU.

   Skulle nog bli liv i övriga EU om t ex alkoholskatt skulle bli som i Sverige och Finland 😂

   Dem vill förstöra vår kultur med att förbjuda bastu och snus. Då kan väl Fransmännen också betala trippla priser på vin och Tyskarna på öl!

  • Åker man runt i Sverige så verkar det inte vara nåt problem på välfärden, dyra bilar, husbilar husvagnar fjällstugor utlandsresor mm mm verkar est vara en grej att skälla o klaga, i synnerhet på sossarna

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.