fbpx

Skyhöga elpriser i Norrbotten

Elpriserna är skyhöga i Norrbotten, de kan överstiga 5 kronor idag, tisdagen 29/11. Vi har vattenkraften i Norr- och Västerbottens älvar och en hel del vindkraft. Så dessa priser borde inte finnas här uppe. För el har vi som inte är väderberoende.
Så vad är orsaken? Vattenfall skyller på isning av dammarna vid kraftverken. Ja vad ska man säga om detta, svammel? Har vi inte haft vinter och is förut eller har detta helt plötsligt blivit ett problem för Vattenfall. Är kriget i Ukraina även här orsak till ”isningen”? Ni kunde inte skylla på Ukrainakriget som alla andra gör när man vill höja priset och sko sig? Så då drog ni till med isning av dammarna?
Fy vad ruttet. Man blir mer och mer irriterad över det som händer i Sverige. Men detta är meningen, gör folket fattigt så blir dom fogliga och man kan styra dom dit man vill.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

55 kommentarer på “Skyhöga elpriser i Norrbotten

 1. Det som är tråkigt är att svensken anpassar sig och glömmer.
  Vi kommer nog alldrig att få tbx 75 öre och nedåt. Ligger priset på över 3 kr framöver och priset sjunker till 1.50 kring midsommar, så kommer nog många att kasta sig över fasta avtal och tycka det är billigt.
  Samma som med bränsle. 28 kr för dieseln tidigare och 23 nu och då hör jag kollegor som tycker det är skitbilligt med 23 !? Var ju inte länge sedan det var horibelt dyrt med 14 spänn (ursäkta att jag blandade in ett annat energislag i debatten)

 2. Nu blir det arktisk kyla. Luften står stilla och det gör vindkraftverken också. Vänsterregeringarna gjorde det omöjligt för kärnkraftverken att vara lönsamma. Man skyllde på marknaden, men det var regeringen som hade gjort marknaden olönsam. Samtidigt är det helt orealistiskt att i framtiden med hjälp av vindkraft klara av framtidens energibehov i Norrbotten för den planerade industrisatsningen ( ståltillverkning). Behovet kommer att vara cirka 150 terawattimmar/år, lika mycket som hela Finland använder/år. Om man sedan skulle tillverka vätgas till stålprocessen kräver det väldigt mycket el ( vindkraft !) och blir oerhört kostnadskrävande. Elläget i Södra-Sverige har tidigare varit det bästa i hela Europa, nu är det det sämsta. Och den nya regeringen har ingenting med saken att göra. Däremot får vi tacka de senaste vänsterregeringarna för den katastrofala bristen av el den ankommande vintern. Att avveckla kärnkraftverken i Sverige var miljöpartiets pris för att samarbeta
  med socialdemokraterna. Borta med vinden, så hette en gammal film. Nu är det inte bara en film det är frågan om.
  Ett alternativ att rädda Norrbotten är att man bygger ut Torneälven och dränker hela Tornedalen. Sedan har vi också Kalix-och Piteälvarna att bygga ut…
  Då löses många energiproblem, inte bara i Norrbotten utan också i resten av Sverige.

 3. Har man inte pengar till elräkningen, så får man sälja av saker som har ett värde. Har man inga pengar eller någonting att sälja, så finns det ett skyddsnät. Då går man till Socialtjänsten och ansöker om försörjningsstöd. Knixet på soc är att de har en förmåga att hitta saker som man inte ens visste att man ägde såsom fastighet, skoter, bil, bankmedel, aktier. Jag har en bekant som jobbade på soc. En dag så kom det in en ung kvinna som ansökte om försörjningsstöd. Hon blev arg när min bekant sa att kvinnan först måste använda de 470 000 kvinnan har på banken innan hon kan ansöka om försörjningsstöd. Svaret var att det var ju hennes egna pengar, dessa ville hon inte använda till hyra etc. Sverige har fortfarande ett finmaskigt skyddsnät. Ingen behöver svälta. Strejka tror jag inte ens att någon vet hur man gör.

  • Sedan finns det även människor som är på gränsen till fattiga, på riktigt, men som faktiskt inte har lust att gå till socialen av diverse anledningar. Det ska inte ens behövas. Vi har ingen brist på el i detta land. Vi behöver bara sluta exportera vår el.

 4. Och nu Onsdagen 7/12 importerar Sverige el. Hur skall det då bli när fossilfritt stål skall tillverkas och LKAB behöver el till sitt projekt i Malmberget..kanske dagens elpriser kommer att framstå som billiga då …en skrämmande utveckling. Varför har det då blivit så här? Kan det rentav bero på politiska beslut?

  • Nå det är en hård vinter för oss i norrbotten pga elpriser.är det inte dags o protestera för detta?
   I morgon kl.12.00 släck ljusen o ut o strejka?

 5. Skit samma vad elpriset kostar.
  Har ni ingen buffert för oförutsedda utgifter?
  Det ska varje hushåll ha och enklast bygger man upp den när alla priser och räntor ligger lågt som under dom senaste 15 åren.
  Skyll er själva.

 6. Ja, nu händer det som väntat.
  Norra Sverige får dyrare el imorgon än södra Sverige.
  Det är dags att klippa elledningar vid dalälven.
  Så får vi se när Busch och
  Kristersson får använda stearinljus.

 7. Helt jäkla sjukt ! 76 % upp här och 11,5 ner söderut. plus alla skatter o skit som tillkommer.

  ”Efter två dagar med dyrare elpriser i södra jämfört med norra Sverige är priserna på onsdagen återigen lika höga i hela landet.

  I de två nordligaste elområdena, 1 och 2, innebär det en höjning av priset med 76 procent jämfört med dagen innan.

  Elpriset i hela Sverige ligger på onsdagen, enligt elbörsen Nord Pools dagspriser, på 3:68 kronor per kilowattimme.”

 8. Vi här upp i norr kommer att ha
  högre el pris imorgon enligt
  tidningar.
  Nu är det dags att klippa el
  ledningar vid dalälven och låta Busch ,Kristersson gå över till
  stearinljus.

 9. Man undrar ju om de blivit tropisk värme vid Vattenfalls kraftverks dammar när de tog sådan tid att få dom isade ? För de var väl de dom skyllde på när de gäller de höga elpriserna i norr.

 10. Text-tv där står om höga elpriser som väntar i elområde 3-4,inte ett piss om eo 1-2.sen pratar dom om stöd till svenska folket .

 11. Nu ska Swedbank tvätt AB ta hand om återbetalning med en speciell herre i spetsen.det här blir roligare o roligare. Sen har Jimmie boy gått o fått snuva .väldigt tyst från honom , kanske sängliggande , inget vidare krut där inte

 12. Läst på annan plats om hur det kan bli med elbrist i Norr om dom tänkta industrisatsningarna i Norr går igenom…dom satsningarna gör att det blir elbrist …och då lär ju elpriset raka upp i höjden…

 13. vad tycker ni sd och höger extema väljare i dag om er fina regering? tror ni är nöjda för ni är själva personer som inte tar så allvarigt på lögner som ”lillemannen” i spetsen lura väljarna före valet. men det mest all variga är att dom inte ens skäms för alla lögner dom utfärdade. före valet. som liberalen persson säger ”man ljuger och säger nått före valet och säger sanningen efter valet” tablå!!!! patrasket håller troligen ihop i max 2 till 3 år men ju närmare valet vi kommer 2026 när (L) ligger på 2% och SD på 10% i opinjonen då är det regeringskris. hoppas dom till dess inte hunnit förstöra fina sverige som land. men bävar.

  • Bäste ”riktig sosse”, jag är väldigt nöjd med att jag bidragit till att få bort det c-stödda rödgrönröriga styret! En gång i tiden för länge sedan var jag också ”riktig sosse” men sen gick det överstyr, och det fina Sverige du nämner försvann.
   Sen, för att kommentera artikeln, så är det tråkigt men kanske tankeväckande att även Tornedalen-förvisso kanske under en begränsad tid- får vara en del av de svenska folkets umbäranden avseende elbrist och elpriser. Våra landsmän söderut har levt med detta flera år. Talade med en bekant/ förresten bördig från Tornedalen- som har en vanlig villa i en Stockholmsförort (en villa i sossestorlek i Tornedalen) som väntade sig elräkningar på 30-tusen per månad i vinter, dubbelt mot förra året. Att betala med vanlig lön. Elprisstödet är dessutom beräknat på förra årets priser, inte dagens priser, då ”riktiga sossar” förra vintern norrut haft låga priser jämfört med sörlänningar. De priser som förekommer idag lär bli föremål för nya bidrag. Nä kom igen gnällspikar, rösta rätt (inte rött) gilla kärnkraft, låt inte sossarna skylla ifrån sig på Putin och marknaden etc! MP har med hjälp av främst sossarna men tyvärr även tidigare regeringar lyckats förstöra möjligheterna för svensk energiproduktion, var god skölj!

  • det där med isen känns förlegat det fryser ju varje år o vinter nog är det bara ett galleri för spelet, nej vi här som bor i norra S borde ha superbillig el om man jämnför med södra S. det är väl inte meningen att allt som produceras här skall vi straffas för.

   • Innan isen har lagt sig som ett täcke över vattnet så orsakar iskristaller i vattnet att det fryser på intagsgallren till turbinerna med ett lägre inflöde av vatten som följd. Därför kan inte turbinerna leverera full effekt.

  • tror nog det är den sossestyrda regeringens hänga kvar vid makten hopkok som orsakat alla problem inte den regering som nu knappt har hunnit tillträda
   hur många vi såg det inte komma har vi inte sett komma från Löfven o magda
   Sosse varför inte men MP C mm som lägger ner kärnkraften o satsar allt på stockholm har ju funkat så bra eller hur

 14. Moderaten Kristersson är KU-anmäld för lögner hur det gick till när Sverige med majoritet i Riksdagen besluta att avveckla 4 kärnkraftverk. I avtalet 2016 var samtliga borgar partier med på detta, inkl. Moderater och KD! Då Sossarna hade regeringsmakten togs beslutet enl. avtalet om avveckling. Frågan är för moderat ledaren, skall avtal hållas eller inte?

  • Varför är de så tyst om el och bränslepriserna från våra lokala tornedalska kommun politiker? Inte ett ljud? Den som är tyst han medger.

 15. Håller med Smen, hur kan det komma sig att hela landet helt plötsligt har samma pris? Har regeringen något med detta att göra? Håller med övriga att vi måste agera, politiker och folket tillsammans mot regeringens motvilja att ge stöd för oss i Norrland. Sossarna är för ett stöd även för oss, här borde SD och Åkesson gå emot Busch och putte regeringen och stödja Sossarna för då skulle det bli en majoritet i riksdagen. Frågan är vilken sida SD väljer?

 16. Pst glömde skriva detta… ….kom ihåg att Dom rödgröna drev fram indexhöjning av energiskattterna…så nu till årsskiftet höjs el skatten…

 17. Lovar runt håller tunt/ sånt j-a strunt! Ebba Ebba Ebba! Att folk inte fattar att bostadsmyglaren Uffe, ryggradslöse Johan P, skenheliga Ebba och SD-JimbÅ, som smyger i vassen och dirigerar denna falskklingande orkester, inte kommer att fixa biffen. Voi, voi…alt kommer sluta i tårar och kaos.

 18. Folke Pudas det var en hårding. Han hungerstrejkade i en låda på Sergels torg i Stockholm under tre månader 1983

 19. Dagens svenskar vet inte hur man går ut på gatorna och visar sitt missnöje. Ordet strejka har dagens svenskar bara hört eller läst någonstans. Greta undantaget. Övriga svenskar skriver i Facebook eller en insändare och hoppas att den där någon annan fixar problemet. Senaste gången jag gick ut på gatorna med plakat -Ropen skalla. Jobb åt alla- var 1979 i Haparanda. Nackdelen just nu är att det är vinter och mörkt och inte så roligt att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje. Kanske bäst att vänta till april då vårsolen börjar värma. Dagens svenskar är ju rena lottovinsten för politikerna som vet hur bekväma de bortskämda svenskarna blivit. Man måste även komma ihåg att vi alla röstat fram våra politiker. Dessa ramlar inte ner en dag från himlen. Så höga elpriser är vårt eget fel. Ut och demonstrera mot…öhum…… oss själva.

 20. Kanske dags för norr och Västerbottens el uppror ? Finns de intresse att dra igång ett? Hur går man till väga, vad hur när?

 21. Ser på annan plats att även Nordnorge åtnjuter dessa skyhöga elpriser. Även i Norge har det byggts en massa VKV …

 22. Jag tror på fullaste allvar att dom börjat smyginföra ett enhetligt pris för hela landet utan att säga det rätt ut. Eller att dom flyttar våra höjda priser (pengar) söderut för att jämna ut.

  • Du har nog rätt! Samma åsikt här. Blir det så, då får de återinföra s.k. ”kallortstillägg” som fanns under 60-70 talet. Klimatet i norr kräver mer bränsleförbrukning i uppvärmning av fastigheter och därtill även rejäla, påkostade vinterkläder mm m.m Varför talar ingen om detta då det diskuteras om skillnader i bränslekostnaderna mellan områden 1,2 och 3,4?

 23. Många skyller på sittande regering? Ok, man tycker ju att vallöftena som inte verkar genomföras och att Norrbotten och Västerbotten blir utan eventuella elstödet är borgarnas fel. Men elkrisen och dess priser är ju sossarnas och miljöpartiets fel .

 24. Bra sagt gatubarn!
  Nu är det dags för elområdet
  1 och 2 att åka ner till Rosenbad och visa att vi finns.

 25. Lyssnade på Ebba Busch pressträff i morse, den människan med sitt bihang till politiker har ju tappat det helt. Bara ut på gator o torg storstrejka. Tyst från oppositionen, lama protester. Nu slapp dom ta skulden för detta rån på befolkningens ekonomi.

 26. Vad gör Norrbottens lokala kommunpolitiker? Tysta som vanligt, kämpar inte för sitt folk. Dom borde ju gå i fronten och starta en proteströrelse. Vi har elproduktionen här uppe så vi ska inte ha sådana här priser. Och ursäkterna till dessa priser är ju skrattretande. Isning av dammarna ?

 27. Många svenskar har ju röstat på partier som ville lägga ner kärnkraften som var bra och stabil. Nu får ni det ni beställt! Man måste tänka till innan man röstar! Samma personer har röstat för massinvandring av outbildade från fjärran länder. Där syns också resultaten nu.

 28. Läst på annan plats att dessa skyhöga elpriser blir kvar över hela landet…Det kostar på att vara €umedborgare så att säga. Elpriserna stiger inom unionen ju mer Vindkraft det byggs

 29. Vindkraften verkar ge högre priser.
  Förr hade vi inga vindkraftverk här uppe och då vare lägre priser😁

 30. Vindkraftverken blåser bara pengarna.samma med vattenfall o kärnkraft.det är bara fel på kunderna när vi betalar vad de skriver i fakturan. Moms på moms nätavgifter. M.m

 31. Nu fan får det räcka ,detta vansinne måste stoppas.dags att ta upp storstrejker.ta upp handen från byxfickan ut o lev rövare likt iranierna,mot förtryckarregimen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning.