fbpx

Gränskontroller införs i Finland vid Bidens besök

Finland återinför gränskontroller mellan Schengenländerna mellan den 8 och 15 juli.

Med anledning av USAs presidents Joe Bidens besök i Helsingfors under toppmötet mellan de nordiska länderna den 13 juli som president Sauli Niinistö står värd för införs gränskontroller på nytt. Statsrådet i Finland tog beslutet om att återinföra gränskontroller vid de inre gränserna mellan den 8 och 15 juli.

Kontrollen innebär att pass eller identitetskort kan behöva visas upp. Gränskontrollen gäller inte alla som passerar den, utan den riktas enligt myndighetens bedömningar.

Gränskontrollerna görs för flygtrafik, sjötrafik med undantag av fritidsbåtstrafik samt vid gränsövergångsställena vid landsgränsen mellan Sverige och Finland samt Finland och Norge.

”Återinförandet av gränskontroll vid de inre gränserna påverkar inte rörelsefriheten som fastlagts i grundlagen, enligt vilken en finsk medborgare inte får förhindras att anlända till landet. Var och en har också rätt att lämna landet, om inte personens rätt att resa har begränsats genom reseförbud eller annars enligt lag.”, skriver finska Gränsbevakningsväsendet på deras hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Gränskontroller införs i Finland vid Bidens besök

  1. Bra att man skärper gränsbevakningen den skulle gälla vid alla tillfällen 7-24

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.