fbpx

Oklart om gränskontrollerna fortsätter

Polisen har inte fått besked om de ska fortsätta att bevaka gränsen efter den sista maj.

Från och med 6 februari har polisen stått vid gränsen och kontrollerat att utländska medborgare kan uppvisa ett negativt covid-19-test för pågående infektion för att tillåtas resa in i Sverige. Enligt regeringens uppdrag ska kontrollerna gälla till och med sista maj.

Polisen Mikael Rova säger till Haparandabladet att de väntade att inrikesministern Mikael Damberg (S) skulle meddela under torsdagens presskonferens om de ska fortsätta med gränskontrollerna efter måndagen. Men det kom aldrig något besked.

– Vi väntar med spänning på ett besked. Vi har inget lagstöd att fortsätta med gränskontroller efter midnatt på måndag. Så något beslut måste ju komma idag (fredag) från regeringen, säger Rova till Haparandabladet och uppger att de planerar nu i två parallella spår, att de fortsätter eller att de inte fortsätter.

Med tanke på att det är en rätt stor apparat att organisera kontrollerna (poliser från olika delar av landet hjälper till) önskade polisen att de hade fått ett förhandsbesked.

HB gjorde ett försök att få tag i någon på regeringsnivå för att höra vad som ska gälla från och med 1 juni. Men på regeringskansliet uppgavs att ”ingen kan svara på frågor på en fredag”.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Oklart om gränskontrollerna fortsätter

  1. Besked från den svenska regeringen. Ja, då får de nog vänta. ”Våra” styrande vet som vanligt inte vad de håller på med.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.