fbpx

Inför visselblåsartjänst

Idag, den 10 juni, inför Haparanda stad en digital tjänst för visselblåsare.

Detta innebär att medarbetar inom kommunen kan via nätet slå larm om de misstänker allvarliga fel eller oegentligheter inom den  kommunala verksamheten eller de kommunala bolagen.

– Via den nya tjänsten kan medarbetare enkelt anmäla utan att vara rädda för att deras identitet ska kunna spåras och vi får en chans att ta tag i problem och risker, säger Niclas Asplund. Haparanda stads HR-chef, på kommunens hemsida..

Visselblåsarfunktionen nås via Haparanda stads hemsida men hanteras av ett externt företag, som ska säkerställa en konfidentiell behandling av identiteten hos anmälaren.

Funktionen är till för alla anställda, praktikanter, arbetssökande och underleverantörer samt andra med en arbetsrelation till kommunen.

Vidare uppges att avsikten inte är att ta emot generella synpunkter på verksamheter utan anmälan ska handla om grova oegentligheter gjorda av personer i ledande ställning. ”Till exempel misstanke om att en förtroendevald, chef eller nyckelperson inom kommunkoncernen har begått ett allvarligt fel, såsom mutor, bedrägeri, stöld, jäv eller diskriminering”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

21 kommentarer på “Inför visselblåsartjänst

 1. Man ska ta upp svårigheter när det är AKTUELLT och inte skriva de där löjliga lappar ANONYMT till kommunen. Anomymitet leder ingenstans utan det leder till osämja 🤨/också varit mobbad

  • I Övertorneå hamnar du i frysen 🥶 om du tar upp arbetsmiljöproblem. Ledningen vill inte veta av sånt. De vill inte veta att det finns chefer som beter sig illa mot anställda. Skäller ut och kallar dom lata. Den som står upp eller säger ifrån blir själv drabbad. Så om man kan anmäla anonymt med fakta givetvis, så är det verkligen något Övertorneå borde skaffa!! Annars fortsätter tystnadskulturen i all evighet..

    • Cheferna sitter säkert medan omsättningen på personalen är som en svängdörr i Ötå!! Antingen går de själva när de inser var de hamnat och hur chefen agerar. Eller så försöker de säga ifrån – då får dom kicken eller köps ut.

     • Så är det. Det finns oftast många andra som är beredda att ta jobben, så cheferna kan byta ut folk lite hur som helst. Kanske har man turen att få tag i en bidragsanställd, dem kan man ju behandla ännu sämre samtidigt som man slipper stå för mer än en del av lönen …

 2. Skrattretande 😀Det är bara rappakaljan hela visselblåsare historien.👎 👎Sluta svamla och skvallra 😩😩

  • Tomten, att kalla modiga personer som anmäler arbetsmiljöproblem eller korruption för svammel och skvaller säger nog mer om dig…. Såna som du brukar kallas fjäskisar och egoister. Så länge du har det bra så blundar du och är tyst 🤮

 3. Fd.röd, bara för att förtydliga så är jag inte aktiv inom politiken och har aldrig varit. Däremot både sett och hört med egna ögon vad som pågår. Nuvarande allians har valt att blunda för vad som pågår trots att anställda och även andra berättat om sina upplevelser. Kanske de andra partierna hade agerat likadant, det vet man ju inte men kommundirektören, personalchefen, kommunalrådet…..samtliga har fått information om orimliga krav, utskällningar, en enorm omsättning av personal. Ändå händer ingenting. Jag tror därför att det gått så långt nu och så många är drabbade i kommunen så denna chefs framfart kommer att bli en valfråga och jag kommer att lägga min röst på det parti som börjar damma dessa gamla mattor!

 4. Tror inte detta skulle hjälpa i Ö-tå kommun då alla i glashuset vet hur man blir behandlad av en ”chef” alla har valt att blunda åt problemet. Personal efter personal säger upp sig men ändå gör man inget åt det verkliga problemet 😒

 5. Och vad kommer göras med denna information som Haparanda kommun får in? Om allvarliga missförhållanden? Kommer väl kastas i pappersstrimlaren av Suvi och Niclas.

 6. En sådan tjänst borde verkligen finnas i Övertorneå! Här får man tydligen som chef behandla anställda som skit, leka med miljonbudget och fakturera och anlita sitt privata företag utan att något händer. Allt hamnar under den berömda mattan. Vi får väl hoppas att mattorna dammas av ordentligt och tvättas rena efter nästa val 😉😉😉

  • Ja, du Blomman, som sagt, det är väljarna som bestämmer i höst. Ötå har ju redan visselblåsare, och enträgna såna, som sitter i fullmäktige. Men deras visselpipor visslar falskt. Det visslas till höger och vänster utan att de först kollas på fakta hur det ligger till. Utan man blåser först i pipan, sedan bemödar man sig att kolla upp fakta. Har visselblåsarna själv rent mjöl i påsen? Tål ni själva att granskas? Eller tror ni verkligen att det är rätt sätt att gå för att komma till makten i Ötå?

 7. Jag tror att en anmälan till SVT:s program Uppdrag Granskning blir mer effektivt! Uppslag i bl.a. Övertorneå saknas inte!

 8. en bra reform när högerpatrasket styr i vår kommun med höger värderingarnas sjukvårdspartiet i spetsen. men reformen skulle ha kommit redan 2018 med högern med centern i spetsen ville så klart vänta när mandatperioden är slut. varför>?

 9. Behövs absolut med tanke på alla fel och mygel som görs i kommunen. Det stora problemet är dock att det inte finns kompetens att hantera klagomål!!

  • Det grundläggande problemet med Haparanda kommun är den mycket utbredda svågerpolitik, tystnadskultur och korruption. Till detta skall läggas den typiska Haparandska ”bitterheten”, missunsamheten och inkompetensen.

 10. Blir nog populärt med tanke på hur många skvallerbyttor de finns i Haparanda.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.