Inga fyrverkerier trots öppnad gräns

KOLARI: Klockan 23.00 svensk tid, 00.00 finsk tid natten mot lördagen, togs gränshindren bort vid den finska gränsen, det röda ljuset vid gränspassagen vid Kaunisjoensuu, mot Kolari, slog om till grönt och de utkommenderade finska gränsbevakarna från Lappeenranta, Villmanstrand, packade ihop och åkte hem.

– Det är en stor stund men vi ser inga fyrverkerier, sade en av gränsbevakarna, med glimten i ögat.

Nej, det var ingen kö eller rusning över till den finska sidan då gränsen öppnades igen för fri passage mellan Sverige och Finland. Endast en fotograf från en finsk bildtidning samt HB fanns på plats för att bevittna den länge emotsedda öppningen.

De två gränsbevakarna med bostadsort i Lappeenranta har i omgångar sedan i mars, varit utkommenderade till den finska gränsövergången i Kolari, I stort har arbetet här förflutit bra och folk har i regel förstått när man förklarat för dem.

– En gränsstängning här är nytt för alla och många har naturligtvis undrat varför det ska behövas. Som folk kanske förstår har vi gjort det för allas bästa för att dämpa spridning av pandemin, förklarar en av gränsbevakarna.

– Sedan det blev lättnader för personer bosatta i Sverige och som hade anhöriga och stugor på den finska sidan, blev även en del av folket i gränsbygden lättade och gladare, säger den andra gränsbevakaren.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Inga fyrverkerier trots öppnad gräns

 1. Ronny:
  Det är för det är öststatsfasoner.

  Dock var det tvärtom i DDR.

  Men där var det ju också så att vissa fick korsa gränsen och andra fick inte.

  Jubel blev det väl inte för att Finland öppnade gränsen pga att EU gränser får högst vara 6 mån stängda och för att vi är trötta på deras sätt.

 2. Lite märkligt att de finska medborgarna haft möjligheten att besöka Sverige under en lång tid för att kunna handla m.m.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Politikerna som gör affärer med kommunen

Haparandas politiska ledning är smått unik. Samtliga ledande politiker inom den styrande alliansen – utom kommunalrådet – är aktiva företagare. En del levererar varor och tjänster till kommunen. HB har kartlagt deras ekonomiska engagemang med kommunen – även när det gäller kommunala arvoden.

Pojke cyklade ned i öppet schakt

Under tisdagens kväll skadades en åttaåring då han cyklade ned i ett vattenfyllt schakt på en avgrävd gc-väg i Haparanda. – Han hade änglavakt, han hade kunnat bryta nacken, säger mamman Tiia Backman.

Flyktingpojken tvingades fly igen

JUNOSUANDO Den afghanska pojken kom in i pörtet hos Inga-Lill och Roger Poromaa i Junosuando, som en studsande och hoppande 13-årig virvelvind. Efter det senaste avslaget från Migrationsverket om utvisning när Zyarmal fyllt 18 år upplevde han att hoppet var ute och flydde från Sverige till ett annat land.

Spanienresa kritiseras

Kommundirektören Lena Ekh var i förra veckan på en semesterresa till Spanien, vilket har fått kommunanställda att reagera ”med bestörtning”, enligt flera tips till HB.

E4-trafik rakt genom byn

Under pågående vägarbete på E4 mellan Salmis och Vuono väljer många att ta vägen genom Vuono by. Nu är bybor rädda för att det ska ske en olycka då få håller hastighetsbegränsningen.

Hulkoff – metalmusiker och modern bard

Pär Hulkoffs nyutkomna skiva Pansarfolk säljer bra i både fysiska format och på digitala plattformar. HB tittar in bakom kulisserna hos en modern bard med fötterna i älvdalens bördiga mylla – där musiken växer fram ur flora, fauna och ett långt folkligt minne.

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.