fbpx

Inga fyrverkerier trots öppnad gräns

KOLARI: Klockan 23.00 svensk tid, 00.00 finsk tid natten mot lördagen, togs gränshindren bort vid den finska gränsen, det röda ljuset vid gränspassagen vid Kaunisjoensuu, mot Kolari, slog om till grönt och de utkommenderade finska gränsbevakarna från Lappeenranta, Villmanstrand, packade ihop och åkte hem.

– Det är en stor stund men vi ser inga fyrverkerier, sade en av gränsbevakarna, med glimten i ögat.

Nej, det var ingen kö eller rusning över till den finska sidan då gränsen öppnades igen för fri passage mellan Sverige och Finland. Endast en fotograf från en finsk bildtidning samt HB fanns på plats för att bevittna den länge emotsedda öppningen.

De två gränsbevakarna med bostadsort i Lappeenranta har i omgångar sedan i mars, varit utkommenderade till den finska gränsövergången i Kolari, I stort har arbetet här förflutit bra och folk har i regel förstått när man förklarat för dem.

– En gränsstängning här är nytt för alla och många har naturligtvis undrat varför det ska behövas. Som folk kanske förstår har vi gjort det för allas bästa för att dämpa spridning av pandemin, förklarar en av gränsbevakarna.

– Sedan det blev lättnader för personer bosatta i Sverige och som hade anhöriga och stugor på den finska sidan, blev även en del av folket i gränsbygden lättade och gladare, säger den andra gränsbevakaren.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Inga fyrverkerier trots öppnad gräns

 1. Hoppas att Sverige stänger gränsen till Finland helt så dom kan ha sin corona själv utan att smitta oss.

 2. Ronny:
  Det är för det är öststatsfasoner.

  Dock var det tvärtom i DDR.

  Men där var det ju också så att vissa fick korsa gränsen och andra fick inte.

  Jubel blev det väl inte för att Finland öppnade gränsen pga att EU gränser får högst vara 6 mån stängda och för att vi är trötta på deras sätt.

 3. Lite märkligt att de finska medborgarna haft möjligheten att besöka Sverige under en lång tid för att kunna handla m.m.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.