fbpx

Ingen minskning av smitta i länet

Spridningen av coronaviruset i Norrbotten är oförändrat hög.

Region Norrbotten har idag, fredag gått ut med en annonskampanj som uppmanar norrbottningarna att skärpa sig, eftersom att många har slutat anstränga sig och följa de råd som finns vilket leder till att smittspridningen inte avtar. – Stanna hemma om man är sjuk och håll distans, det är inte svårt, sade smittskyddsläkaren Anders Nystedt under en presskonferens under fredagens förmiddag.

– Smittotalen är oförändrat väldigt höga. Det skiljer oss från resten av Sverige och övriga Europa. Vi förmår inte pressa ner smittspridningen. Norrbotten är snart sämst i hela Europa, uppger Anders Nystedt.

Det kommer inte att återgå till att öppna upp samhället om situationen håller i sig som nu under sommaren. Det man kan se är att personer i yrkesför ålder och ungdomar står för största delen av smittspridningen och att den minskar i åldrarna 60-70, ett resultat av vaccineringen.

– Det har varit mycket snack om att öppna samhället. Men hur fasen ska vi kunna öppna samhället i Norrbotten då om vi har det så här, säger Nystedt.

Hittills under innevarande vecka har totalt 706 personer i Norrbotten bekräftats ha covid-19. Just nu vårdas 39 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 7 på C-IVA.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Ingen minskning av smitta i länet

 1. Har inte de styrande funderat på att komma med lite krav snart? Efter över ett år med en världsomspännande epidemi, inser de inte snart att det inte räcker med mesiga tips och råd?

 2. Nu jämförs Norrbotten med Indien som är världens värsta smittohärd! Nu ser man tydligt vad norrbottningarna har för inställning. Hänsynslöst! Dumt!
  Och gränsborna undrar varför gränsen till Finland är fortfarande stängd.

 3. inte undrapå när folk inte respekterar och inte följer dom rek och råd som är, var härom dan till hälsocentralen bar ett fåtal som bar mask gamla som unga, svensson tror att dom är odödliga, och visar ingen respekt för andra som bär mask, annat i finland när vi var över och handla så alla unga som gamla bar mask när dom var ute och handla

 4. Swe kan inte handla saken.Stäng gränsen totalt, inte korona till finland

 5. Stäng skolorna då!
  Även om vissa fortsätter springa runt och smitta varandra får ändå de som försöker hålla avstånd etc en chans att slippa bli sjuka I KLASSRUMMEN.
  Sedan får väl föräldrar också börja ta lite ansvar och SÄGA ÅT SINA TONÅRINGAR ATT INTE FESTA PÅ HELGERNA.
  För den delen finns det faktiskt en del medelålders som också åker runt och hälsar på, festar som förut, i stället för att agera föräldrar åt sina barn.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.