fbpx

Inget besked om elstöd

Regeringen kan fortfarande inte ge besked om elstöd till företagare.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har fått backa från löftet att företagare ska få besked innan jul om elstöd.  Under en en pressträff i går, den 22 december, gav hon beskedet att det föreslagna elstödet, så som det var utformat, bryter om EU:s statsstödsregler.

Förslaget om elstöd måste alltså göras om.

Regeringen har nu gett  Svenska kraftnät i uppdrag att göra en ny ansökan till Energimarknadsinspektionen för att kunna betala ut pengar till företagare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Inget besked om elstöd

 1. Ids inte kommentera inläggen från separatisterna Bitti och Resultaten mfl. Passar fint i Putins och Trumps agenda att skapa splittring. Skapa splittring först i Sverige,sen i EU…osv….Norrbotten first, America first osv.

  • Låt bli kommentera då.

   Vi lever ju redan så fast nu är det södra delarna som bestämmer.
   Har vi t ex någon elkris? Men ändå är det så att vi får betala i ”sann” gemenskapsanda.
   Vindsnurror går bra bygga hit när det är få som protesterar. Gick inte bygga till t ex Göteborg.

  • Ids inte heller kommentera, då slava Ukraina inte har fattat något.
   Vissa saker skrivs med ironi, man måste kunna läsa mellan raderna för och fatta helheten.
   Och separatist är det sista jag är.
   Men jag är tornedaling.
   Så att bli särbehandlade av svenska staten har vi haft nog av.
   Det måste man också ha kunskap om för och fatta.

  • Den mest märkbara splittringen i vårt samhälle den senaste tiden har ingenting med vare sig Trump eller Putin att göra. Jag syftar alltså på hur (vissa) som tagit coronasprutan har valt att diskriminera personer som av olika anledningar har avstått från den. På något plan handlar det säkert om att skapa splittring, ”söndra och härska”, men det gemene man upplever är en känsla av samhörighet inom gruppen. Ofta är det samma människor som skryter om vem som har tagit flest sprutor som uttalar sig tvärsäkert om ett krig som de inte begriper särskilt mycket av mellan två länder som de egentligen inte vet någonting om. Grupptillhörighet, alltså, är vad det handlar om.

   Däremot är det inte relevant i elstödssammanhang. Elpriset är i princip relaterat till vanligt folks överlevnad. En helt annan sak, med andra ord.

 2. Det är tur att ni skribenter finns. Utan er skulle det vara kris på finansdepartementet. God Jul och Gott nytt år. Vila fingrarna nu och spara dem till nästa års finanspolitiska argument på HB.

 3. Som jag tidigare påpekat subventionerar övriga landet Stockholmsregionen med närmare hundratusen statliga jobb.

 4. lite om denna, som det har visat sig denna inkompetenta minister Busch. ja vad ska man säga – går till historien som den väl mesta lögnaktiga politiker före som efter valet. och alla ni kristna som rösta på kd vad gör ni? går till kyrkan kanske och ber om förlåtelse och tror att allt är ok och som vanligt igen? skäms!!!! och alla lestauraner i tornedalen som rösta på denna lögnaktiga primmadonna- skäms ni inte? eller är lögner inskriven i kd:s nya partiprogram? verkar så för buschen verkar inte leva efter kristna värderingar. när ska kd gå med på att sälja ut LKAB till marknaden. är bara en tidsfråga. tro mig så illa är de med höger politik. allt som är bra för oss skattebetalare de tycker dom i högern illa om.

 5. höger nationalisterna vann valet med 46000 rösters övervikt. kristersson uttalade att hans regering på hans sida skulle vara en regering för hela svenska folket. och där kom väl den 30:e lögnen om man räknar in alla lögner dom sa före valet. för höger regeringen är en regering där dom har dom mesta rösterna. alltså i södra sverige och sd i skåne. och därför skiter dom i övriga sverige norr om tullarna i stockholm. de är fakta. och den s.k ”arbetslinjen” dom säger i tid och i otid går ju bara ut på att göra dom fattiga fattigare och dom rika rikare. de är också fakta. och högern fast dom säger nått annat mår illa att vi har fått ca 50000 ukrainare som flyktingar i landet.

 6. Det är inte myndigheters uppgift att kolla om förslaget till el-stöd faller inom EU:s statsstödsregler!! Detta är Regeringens och Ebba Busch ansvar. Här visar hon sin okunnighet och skyller hon på andra i vanlig ordning. Jag hänvisar också Busch att läsa Guds 8:e bud!

 7. Nyhlen&hugoson,nordchark skulle kunna värva ebba.skulle vara ett bra klipp. god jul på er alla,nu ska jag ut ock söka efter min buffert

  • För att tala klarspråk så ska man inte ljuga.
   Ebba Busch har gått i Livets ords bibelskola , så snart talar hon väl i tungor.

 8. Få se hur länge detta spektakel kan fortgå
  Regeringen lovar hutt o mutt och kollar inte om det går att verkställa löftet Men att skylla på Eu är bara en undanflykt som ingen kan kolla

 9. Läste i Gårdagens AB…Jimpa och hela SD jobbar för ett elstöd till Norrland. Till privatpersoner är det ganska lätt men till företag av olika sorter finns det ju överstatliga regler från €u så att säga. Verkar som om förhandlarna som fick in riket i €u inte fick så bra villkor…och vem som gick med på att vi skall finansiera tex Spaniens experiment med medborgarlön och minskad arbetstid samt pengar till deras dyra pensionssystem låter jag var och en fundera ut själv. God jul o Gott nytt år till er alla

  • Det var endast ytterlighets partierna som var emot det i riksdagen, alltså SD och V.
   God Jul och ett Gott Nytt år!

   • SD fanns inte i riksdagen när Sverige lämnade in ansökan 1991. Blev väl medlem 1994 då var SD vit makt BSS med skinskallar eller något sådant och V var väl vpk.

    • Sverige hade folkomröstning i november 1994 och beslut togs att Sverige ska gå med i EU Dec -94 i Sveriges riksdag.
     Min kommentar var om räddningsfonden till EU och det togs i Sveriges riksdag 2021.
     Och då var De och V emot alla andra för.

 10. Regeringen kan inte leverera på några vallöften.
  Man ljuger svenska folket rakt i ansiktet och skäms inte ens över det.
  Norra Sverige tillhör också Sverige.
  Vi har lika stor rätt till elprisstöd som södra Sverige allt annat är helt åt helvete.
  Ebba Busch borde göra något annat, hon klarar inte av sitt åtagande.
  Är väl den politikern som stått och raljerart mest i valrörelsen om detta och kan nu inte leverera på något.
  Men enligt henne så är det också sossarna fel.
  Fy faan vad dåligt.
  Passar bättre på Stureplan och kändisfester.

  • @Bitti:

   Vi från Sundsvall och norrut borde bli eget land. Inte tillhöra EU och sälja våra tillgångar t ex till södra Sverige.

   Folk från södra Sverige tycker ju att vi lever med bidrag. Se hur minen dkulle vara när vi inte är samma land.

   • Ja det är Norra Sverige som har tillgångarna!
    Vi skulle kunna klippa elen till södra Sverige och klara oss väldigt bra.
    Ska man snacka om rättvisa så har norra Sverige mycket och hämta hem.
    Detta skitprat håller inte speciellt långt.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka