fbpx

Insats mot tjuvfiske inleds i påsk – april april!

Kustbevakningen har köpt in två specialutrustade skotrar med bland annat kameraförsedda undervattensdrönare som ska användas för att kontrollera isfisket under insatsen.

Kustbevakningen kommer under påskveckorna att genomföra en särskild insats i Haparandas och Kalix skärgårdar. UPPDATERAD 2/4: April, april!

Eftersom de senaste årens isfiske tagit hårt på bestånden har Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) beslutat att det kommer att införas restriktioner för pimpelfisket perioden 6 april – 7 maj.

Kustbevakningen kommer därför att inleda en särskild insats på skärtorsdagen, den 6 april i Haparandas och Kalix skärgårdar. De kommer då att kontrollera att pimpelfiskare och isfiskare efterlever de nya reglerna om maxfångst och minimivikt (se nedan).

Enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen har myndigheten köpt in två specialutrustade skotrar med bland annat kameraförsedda undervattensdrönare som ska användas för att kontrollera isfisket under insatsen.

– Isfisket har under många år gått under radarn för myndigheterna, det är därför vi tillsammans med HaV beslutat att vi måste genomföra denna insats nu i vinter, säger Åke Brax, kommunikationsdirektör på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

De regler som kommer att gälla på isarna denna vårvinter är:

 • Ett spö per person
 • Maximalt en harr, en havsöring, en gädda, en abborre och tre mörtar per spö
 • Minimimått är 10 cm för mört, 20 cm för abborre, 30 cm för harr, 40 cm för gädda, 50 cm för havsöring och 60 cm för lax
 • Mer detaljerade regler finns på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida

Undantag från bestämmelserna kan göras för pimpeltävlingar, men dessa måste då anmäla sig till HaV och betala en administrativ avgift på 75.000 kronor.

För den som bryter mot reglerna väntar dryga böter, mellan 5.000 och 15.000 kronor beroende på mängden felaktigt fångad fisk och omständigheterna i övrigt.

– Pengarna kommer vi att använda för att finansiera framtida inköp av utrustning. Snöskotrar och undervattensdrönare är ju inte gratis, säger Åke Brax.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Insats mot tjuvfiske inleds i påsk – april april!

 1. Jag bor inte närheten, men är inte kustfiske i havet fritt?Det är ju så i övriga Svea Rike som inte behöver betala lön till skotrar och havsdirektör! Gäller inte Svea Rikas lag i Norrbotten?

 2. Landets myndigheter har blivit så galna att man tror att de kan hitta på de mest galna saker. Jag gick på detta skämt.

 3. Har aldrig förstår varför man går ut med sån här information offentligt. Vill man inte träffa på kustbevakningen så väntar man till 7 april då med andra ord.

 4. Statsmakten jagar småfiskare men gör inget mot det grova trålfisket som håller på att förgöra fisket i Bottenhavet.

 5. Voi helvetti aldrik får man viska i fre. Jak ville para äta nån apporre till middak.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.