fbpx

Insats mot tjuvfiske inleds i påsk – april april!

Kustbevakningen har köpt in två specialutrustade skotrar med bland annat kameraförsedda undervattensdrönare som ska användas för att kontrollera isfisket under insatsen.

Kustbevakningen kommer under påskveckorna att genomföra en särskild insats i Haparandas och Kalix skärgårdar. UPPDATERAD 2/4: April, april!

Eftersom de senaste årens isfiske tagit hårt på bestånden har Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) beslutat att det kommer att införas restriktioner för pimpelfisket perioden 6 april – 7 maj.

Kustbevakningen kommer därför att inleda en särskild insats på skärtorsdagen, den 6 april i Haparandas och Kalix skärgårdar. De kommer då att kontrollera att pimpelfiskare och isfiskare efterlever de nya reglerna om maxfångst och minimivikt (se nedan).

Enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen har myndigheten köpt in två specialutrustade skotrar med bland annat kameraförsedda undervattensdrönare som ska användas för att kontrollera isfisket under insatsen.

– Isfisket har under många år gått under radarn för myndigheterna, det är därför vi tillsammans med HaV beslutat att vi måste genomföra denna insats nu i vinter, säger Åke Brax, kommunikationsdirektör på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

De regler som kommer att gälla på isarna denna vårvinter är:

 • Ett spö per person
 • Maximalt en harr, en havsöring, en gädda, en abborre och tre mörtar per spö
 • Minimimått är 10 cm för mört, 20 cm för abborre, 30 cm för harr, 40 cm för gädda, 50 cm för havsöring och 60 cm för lax
 • Mer detaljerade regler finns på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida

Undantag från bestämmelserna kan göras för pimpeltävlingar, men dessa måste då anmäla sig till HaV och betala en administrativ avgift på 75.000 kronor.

För den som bryter mot reglerna väntar dryga böter, mellan 5.000 och 15.000 kronor beroende på mängden felaktigt fångad fisk och omständigheterna i övrigt.

– Pengarna kommer vi att använda för att finansiera framtida inköp av utrustning. Snöskotrar och undervattensdrönare är ju inte gratis, säger Åke Brax.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Insats mot tjuvfiske inleds i påsk – april april!

 1. Jag bor inte närheten, men är inte kustfiske i havet fritt?Det är ju så i övriga Svea Rike som inte behöver betala lön till skotrar och havsdirektör! Gäller inte Svea Rikas lag i Norrbotten?

 2. Landets myndigheter har blivit så galna att man tror att de kan hitta på de mest galna saker. Jag gick på detta skämt.

 3. Har aldrig förstår varför man går ut med sån här information offentligt. Vill man inte träffa på kustbevakningen så väntar man till 7 april då med andra ord.

 4. Statsmakten jagar småfiskare men gör inget mot det grova trålfisket som håller på att förgöra fisket i Bottenhavet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.