fbpx

Inte fritt smälla hur som helst

Inför nyåret påminner polisen om att det finns en rad regler att uppfylla för att få  avfyra fyrverkerier.

• Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier.

• Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.

• Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.

• Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier. Bland annat på platser eller tidpunkter där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Det kan vara där många människor är i rörelse eller i närheten av hus eller andra byggnader. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot tillståndskravet kan dömas till böter.

• Oavsett om du behöver tillstånd från polisen eller inte är det viktigt att komma ihåg att vissa typer av fyrverkerier och pyrotekniska varor kräver utbildning för att få användas.

 

Eftersom olika kommuner har olika regler för var och när man får avfyra fyrverkerier uppmanar polisen den som vill skjuta raketer kontrollerar med sin kommun vad som gäller.

Enligt exempelvis Haparanda stads lokala föreskrifter 19 § är det tillåtet att utan tillstånd från polisen använda pyrotekniska varor från klockan 17.00 på nyårsaftonen till klockan 01.00 på nyårsdagen.

Men i 20 § står följande: Under all tid är pyrotekniska varor förbjudet att använda närmare än 150 meter ifrån kyrkor, kulturminnesmärkta byggnader eller vårdinrättningar, eller där det kan komma att störa boende eller verksamhet på sådana inrättningar. Det är ej heller under någon tid tillåtet att använda pyroteknik på ställen eller på ett sådant sätt att det är uppenbart att boskap i jordbruk eller husdjur kan stressas eller skadas.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Inte fritt smälla hur som helst

 1. Rekomenderar alla hundägare att rasta inte hundar på stranden under 18-01. Det är där det smäller mest.

 2. Blir som vanligt i Haparanda, knappast någon som bryr sig om reglerna.
  Det kommer att smälla överallt tyvärr.

  • Visst går det bra, men snart förbjuds väl de också. Blir ju onödiga växthusgaser av dem också.

   Majoriteten tycks vilja ha en tyst nyår. Men traditioner ändras ju. Undra när julskinkan försvinner från våra julbord eller att julen blir en vanlig vardag.

   Nåja vi slipper ju då julstress och onödigt hets handlande av julklappar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF