fbpx

Ja från Kalix till vindkraftspark till havs

Kalix kommun säger ja till planerna på en havsbaserad vindkraftspark utanför Malören.

Det är bolaget wpd Offshore som vill bygga vindkraftsparken på ett område som är cirka 440 kvadratkilometer stort samt beläget cirka 33 kilometer från fastlandet och cirka tio kilometer från närmaste öar.

Enligt planen blir det 70–120 vindkraftverk, som årligen ska kunna producera kring 9–10 TWh förnybar el – vilket uppges motsvara ungefär hela Norrbottens läns elanvändning år 2019 och ca 7,5 procent av hela Sveriges elanvändning år 2019.

– Det är nödvändigt att energimöjligheterna utökas i norra Sverige på grund av den gröna omställningen, säger kommunalrådet i Kalix, Tommy Nilsson (S), till P4 Norrbotten.

Samrådsmöten kommer att ske den 30-31 maj.

Wpd Offshore Sweden ab har även haft planer på att bygga en havsbaserad vindkraftspark i Haparanda skärgård, men de planerna har lagts på is. Bolagets vd, Olle Hedberg, har tidigare uppgett för Haparandabladet att de tekniska förutsättningarna inte anses vara optimala.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Ja från Kalix till vindkraftspark till havs

  • De där färgglada vindsnurrorna som man kan köpa på marknader är i alla fall alltid någonting som piggar upp!

  • Tack Danne!
   – mycket intressant reportage du hittade på Youtube, allmänheten har nog inte någon större kunskap om ekonomin och lönsamheten rörande vindkraften, ekonomin kan ju aldrig heller kompensera den förstörda boendemiljön i t.ex. Käymäjärvi.
   – hoppas att folk tar sig tid att titta på reportaget, det kanske väcker deras intresse att sätta sig in i frågan och inse konsekvenserna och att allt är inte sant som delges, allmänheten måste inse att lobbyisterna för vindkraften är bekostade av utländska bolag, kolla bara Kina hur mycket kraft det lägger in för att etablera nya vindkraftverk här i Norrbotten.
   – nä, bygg landbaserade vindkraftverk i södra delen av landet där det redan idag är brist på elkraft.

 1. Vad är alternativet? Är det högerns dröm om minikärnkraftverk i varje by, kvarter, företag! Riskerna, priset för ett ev. haveri! Tänk tanken!

  • Fakta: Då är du väldigt dåligt påläst om SMR-kärnkraft dvs. Småskalig modulär reaktor.

 2. Tommy Nilsson Vore intressant att veta vad prist blev på eran skärgård? Blev de byggde pengen? Vore kul om du kunde redovisa de? Q

 3. Att ta till vara energin som finns i vinden är mer än positivt.
  Parkens ägare raderar dock allt det positiva.
  Ägaren har inget eget elnät och kan inte lagra vindkraft utan att hjälp från Vattenfall.
  Risken är stor att vår el drabbas av onödiga kostnader.

  • Man borde ju göra så att dem som förstör sin utsikt får betydligt billigare el (inklusive nätavgifter mm dvs totalsumman skall räknas).

   Skulle det vara så, så skulle nog ingen protestera.

   • Har skrivit de förut vi har inga politiker i norr och Västerbottens kommuner med ryggrad ,ni säljer(ger) våran natur alldeles för billigt . Till vilken nytta? Eller är de så när de gäller politik, man kan ju inte gå emot partiet och de som sitter i Stockholm? Sluta företräd södra Sverige och börja jobba för erat eget folk./Q

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN