fbpx

Ny ägare planerar storsatsning på Luppioberget

Restaurang utblick ingår inom kort i en hel grupp av företag inom turism.
Restaurangen På Luppioberget ingår inom kort i en hel grupp av företag inom turism.

ÖVERTORNEÅ: Restaurang-anläggningen på Luppioberget som varit till salu får en ny ägare – drivna entreprenörer inom turism.

Anläggningen har byggts och ägs av Övertorneå kommun men sattes ut till försäljning på anbud. Förutom ett pris skulle anbudet också innehålla planer på hur anläggningen skulle utvecklas.

Kommunstyrelsen i Övertorneå hade uppe frågan om försäljning under måndagens sammanträde och beslutade då att Johan Väisänen och Sara Ljungren via sitt företag Explore the north köper restauranganläggningen på Luppioberget av Övertorneå kommun.

– Det var mycket intressanta planer som presenterades, säger Tomas Mörberg (C), kommunalråd.

De två driver anläggningar i Kangos, Lannavaara och Tärendö och har satsat stort på turism. En av de senaste satsningarna var på 20 miljoner kronor och innefattade köp och upprustning av Forest hotel i Tärendö.

Satsningarna har burit frukt och under vintersäsongerna har företagsgruppen kunnat räkna in fullbelagda hotellbeläggningar och besökare från bland annat Belgien, Holland, Tyskland och Storbritannien.

Utvecklingsplanen som köparna presenterat för Luppioberget omfattar 30–40 miljoner i 30 stugor, en konferensdel och en relaxavdelning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Ny ägare planerar storsatsning på Luppioberget

 1. kommande bäddar hotell tornedalia – 60 st, luppio 100 st, Pullinki ca 250 st. Svanstein 40 st, frågan är ekonomi året runt med en beläggning på minst 50 % året om. plus så klart campingen i ötå och Juoksengi vandrarhem. och ta del av vad gränskommunerna satsar på typ Haparanda, Överkalix, Pajala och Kalix. och även typ jockmokk. nä sluta drömma finns ingen ekonomi som bär sig för en året runt ekonomi.

 2. Wow, det här är precis vad kommunen behöver. Välkomna Johan och Sara. Stort lycka till!

 3. Wow, det här är precis vad kommunen behöver. Välkomna Johan och Sara. Stort lycka till!

 4. Kanske ett klargörande är på sin plats. Mörtberg och kommunstyrelsen kan inte sälja anläggningen, det är kommunfullmäktige som ska besluta om det. Förhoppningsvis är det journalisten som skrivit fel för om Mörtberg har sagt detta så är det mycket illa ställt med demokratin i Övertorneå eller Mörtbergs kunskaper i hur en kommun styrs…
  Men hoppas kf tar beslut om att sälja det åt Johan, det privata ska driva och utveckla sådana anläggningar!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.