fbpx

Ny ägare planerar storsatsning på Luppioberget

Restaurang utblick ingår inom kort i en hel grupp av företag inom turism.
Restaurangen På Luppioberget ingår inom kort i en hel grupp av företag inom turism.

ÖVERTORNEÅ: Restaurang-anläggningen på Luppioberget som varit till salu får en ny ägare – drivna entreprenörer inom turism.

Anläggningen har byggts och ägs av Övertorneå kommun men sattes ut till försäljning på anbud. Förutom ett pris skulle anbudet också innehålla planer på hur anläggningen skulle utvecklas.

Kommunstyrelsen i Övertorneå hade uppe frågan om försäljning under måndagens sammanträde och beslutade då att Johan Väisänen och Sara Ljungren via sitt företag Explore the north köper restauranganläggningen på Luppioberget av Övertorneå kommun.

– Det var mycket intressanta planer som presenterades, säger Tomas Mörberg (C), kommunalråd.

De två driver anläggningar i Kangos, Lannavaara och Tärendö och har satsat stort på turism. En av de senaste satsningarna var på 20 miljoner kronor och innefattade köp och upprustning av Forest hotel i Tärendö.

Satsningarna har burit frukt och under vintersäsongerna har företagsgruppen kunnat räkna in fullbelagda hotellbeläggningar och besökare från bland annat Belgien, Holland, Tyskland och Storbritannien.

Utvecklingsplanen som köparna presenterat för Luppioberget omfattar 30–40 miljoner i 30 stugor, en konferensdel och en relaxavdelning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Ny ägare planerar storsatsning på Luppioberget

 1. kommande bäddar hotell tornedalia – 60 st, luppio 100 st, Pullinki ca 250 st. Svanstein 40 st, frågan är ekonomi året runt med en beläggning på minst 50 % året om. plus så klart campingen i ötå och Juoksengi vandrarhem. och ta del av vad gränskommunerna satsar på typ Haparanda, Överkalix, Pajala och Kalix. och även typ jockmokk. nä sluta drömma finns ingen ekonomi som bär sig för en året runt ekonomi.

 2. Wow, det här är precis vad kommunen behöver. Välkomna Johan och Sara. Stort lycka till!

 3. Wow, det här är precis vad kommunen behöver. Välkomna Johan och Sara. Stort lycka till!

 4. Kanske ett klargörande är på sin plats. Mörtberg och kommunstyrelsen kan inte sälja anläggningen, det är kommunfullmäktige som ska besluta om det. Förhoppningsvis är det journalisten som skrivit fel för om Mörtberg har sagt detta så är det mycket illa ställt med demokratin i Övertorneå eller Mörtbergs kunskaper i hur en kommun styrs…
  Men hoppas kf tar beslut om att sälja det åt Johan, det privata ska driva och utveckla sådana anläggningar!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.