fbpx

Johans jobbmöte slutade i arbetslöshet

Johan "Jossa" Innala fick utan förklaring från kommunen sluta sin tjänst som vaktmästare på Aspenhallen i Haparanda efter 23 år. Foto: Anneli Sundbom
Efter 23 år utan klagomål på arbetsinsatsen som vaktmästare fick Johan Innala sluta sin anställning. Han kalllades till ett möte med chefen. Han trodde de skulle planera kommande arbeten. Tio minuter senare hade han förlorat arbetet.
Johan ”Jossa” Innala har varit vaktmästare, allt-iallo på Aspenhallen i 23 år. På grund av en sjukdomsbild till följd av en hjärnblödning 1993 har han sedan år 2000 haft en skräddarsydd anställning hos kommunen, en så kalllad BEA-anställning, som förlängts med tre år i taget.
Facket kritiserar agerandet
Vid mötet med ansvarig chef, Daniel Fälldin, fick Johan Innala ingen som helst förklaring till varför hans anställning skulle upphöra.
Hans fackförbund Kommunal är mycket kritisk till kommunens agerande på flera punkter:
– Det är jättefult gjort att avsluta hans anställning nu och på det här sättet. Han är 62 år och har tre år kvar till pensionen. Han har heller inte fått någon varning eller synpunkt på att han skulle misskött sin tjänst på något sätt. Det är väldigt dålig personalpolitik, säger Kommunals Tuula Maijanen.
AF bidrar till lön
Johan Innala hade en lönebidragsanställning vilket innebar att Arbetsförmedlingen, AF, bidrog till lönen med en stor del.
– De tusenlapparna har har han tjänat in flera gånger om, säger Kommunal.
AF hade i oktober beviljat en ny period fram till oktober 2025.
 – Vi är till för att folk ska få jobb och inte för att de ska bli arbetslösa, särskilt när de har fått in en fot någonstans. Det är billigare för samhället att människor har lönebidrag än att de är sjukskrivna eller sjukpensionerade, säger AF som uttalar sig generellt om lönebidrag eftersom kring enskilda ärenden råder sekretess.
Enligt överenskommelsen mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen har Innala jobbat på Aspenhallen på en skräddarsydd anställning med anpassningar utifrån hans sjukdomsbild.
Svarar inte på frågor
Ansvariga chefer på Haparanda kommun, fritidschef Daniel Fälldin och personalchef Niclas Asplund, vill inte bemöta kritiken. Båda gömmer sig bakom sekretess och trots att HB har fullmakt som ger rätt till full insyn, vill de inte svara på HB:s frågor.
Läs mer i HB tisdagen den 23 januari.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

101 kommentarer på “Johans jobbmöte slutade i arbetslöshet

 1. Inkompetenta myglande tjänstemän och politiker som inte ens försöker göra rätt.
  ”Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
  joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
  mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa.”
  Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)

 2. Har HR-chefen som är dålig både på arbetsrätt och annat fått vikariera som kommunchef då kommunchefen som inte kan arbetsrätt eller offentlig rätt varit borta? Vad tänkte politikerna som ville anställa dessa nissar? Hörde att HR-chefen inte varit HR-chef tidigare, bara löne-/personalhandläggare el liknande. Men men någon i den lilla staden Haparanda ville ha honom som HR-chef. Fanns inga kompetenta sökande? Vän med någon politiker? Inom C eller S?

 3. Serviceskyldighet finns det något som heter, men Haparanda kommun verkar inte veta vad det innebär. Eftersom man inte besvarar medborgarnas frågor varken på telefon eller e-mail . Det man kan göra är att Jo – anmäla kommunen och den tjänsteman som inte sköter sina åtaganden och uppgifter korrekt.
  Man kan även Jk – anmäla.
  Sen så kan både Roger Danell och Nina Waara besvara allmänhetens frågor angående arbetstagarens avslut på Aspen. Man kan rent generellt beskriva hur man gör.
  Jag vill minnas att när skyddsombudet på klippan köptes ut för ett par år sedan.
  Så var nuvarande kommunalråd ute i både press och tv och ställde liknande frågor som man gör nu. Och var väldigt kritisk mot ledningen och hur man gått till väga.
  Men då var hon opposition politiker för S , men tillhörde inte hemliga klubben då.
  Men kommer man upp några pinnhål så verkar man tycka att man inte behöver svara på några frågor. HB reporter har dessutom fullmakt.
  Väldigt dåligt betyg på detta för Haparanda kommun. Skärp er!!!

 4. Ständigt skrivs det i Haparandabladet om olika problem inom kommunorganisationen. HR-chefen har under under många år (sedan han anställdes?) varit en del av många problem. Ändå får han fortsätta! Det måste finnas personer i toppen som håller honom om ryggen. Antagligen även nya kommunchefen Danell. Så fegt av Haparandas politiker att försöka tiga ihjäl problemen! Ni borde skämmas!! Tror ni att folk glömmer bort problemen om ni försöker sopa dem under mattan?

  • Ja detta stämmer bra som du skriver . Det var då allt började när HR chefen anställdes . Är självklart att Danell håller han baki ryggen , han fick ju vikariera förra sommaren Danell i några veckor

 5. Catarina Lindmark, Sjukvårdspartiet har inte svarat! Vad hände Catarina, kollade du upp varför kommunen vägrar lämna ut uppgifter eller var det bara ett falskt löfte? Gör ni i Sjukvårdspartiet något åt de problem inom Haparanda kommun som folket berättar om? Om ni gör något vad gör ni? Eller gör ni inget om inte Förvaltningsrätten skickat ett beslut? Ni lyckas ändå få arvode utan beslut från Förvaltningsrätten? Hade du kopierat det du skrev från din partikamrat Anders Rönnqvist? Fastän folk förklarat för honom att det är fel. Vad säger övriga partier? Finns det någon som vill göra något åt problemen? Johan Innalas fall är tyvärr bara toppen på isberget!

 6. En eloge åt Innala som offentligt berättar vad som hänt honom. Han historia visar än en gång inkompetensen hos Haparanda kommuns chefer och politiker. När man läser kommentarerna förstår man vilket ointresse politikerna har att förändra allt som inte fungerar. Olika former av korruption finns. Många politiker har tydligen fått kännedom om problem inom kommunen men väljer ändå att inte göra något!! En del politiker vill bara kännas vid ett problem ifall Förvaltningsrätten hört av sig. Kommuninvånarnas ord är tydligen inget värt. Vilken otrolig nonchalans och arrogans!! Makthavarna kan använda sin makt om de vill ändra saker. Men de kanske inte vill?

 7. Okunskap & översittarattityder
  Kommunens chefer och politiker tycks okunniga bl a vad gäller lagstiftning. Kanske föga förvånande i en kommun med låg utbildningsnivå. Ändå förbluffande att politikerna inte förstår att det är deras uppgift att styra kommunen och att lyssna på vad anställda och allmänheten har att framföra vad gäller problem, och ta tag i problemen! Många av politikerna har ju varit arvoderade i flera år/årtionden! Skrämmande! I Sverige vet nog de flesta, oavsett utbildningsnivå, att vi röstar i val för att välja vem som ska bestämma i kommun, landsting och riksdag. Det förstod jag och mina skolkamrater redan i grundskolan.
  Ett kanske ännu större problem än okunskapen är inställningen/attityden. En person som är okunnig kan ju i många fall ta reda på saker om hon vill. Viljan tycks dock saknas här. Översittarattityd finns det dock gott om! Då jag förra året frågade varför Sven Tornberg (C) som kommunalråd inte gjort något åt problem sa han: ”Det fanns ju inga problem”, trots de många problem som förts fram av mig och andra. Tornberg ansåg även att kommunens chefer är kompetenta och gör rätt. Jaha, men ändå blir det fel, gång efter annan. Anders Rönnqvist, Eija Stenberg m fl (Sjvp) har inte svarat. Nina Waara (S) och övriga svarar inte heller. Politikerna vill tydligen inte kännas vid problemen. Trots att de är verkliga!

  Vi har skolplikt i Sverige, däremot inte politikerplikt. Om man inte har viljan/förmågan att förstå att ens uppgift som politiker är att styra och/eller saknar viljan att engagera sig så tycker jag att man ska söka sig till enklare tidsfördriv och lämna plats åt personer som faktiskt har ett genuint engagemang, inte endast vad gäller att lyfta arvoden mm på skattebetalarnas bekostnad! Hälsa era politikervänner och be dem svara på mail. Jag har skickat påminnelser, men ändå inte fått svar!

  • Det verkliga problemet är att politikerna och tjänstemännen har bristande etik och moral. Ett grundläggande faktum är att en politiker som saknar etik och moral kan och vill inte ta ansvar. Därför kan politikerna i Haparanda inte styra kommunen på ett optimalt och tillfredställande sätt. Korrupta politiker är just politiker med låg etik och moral. De har genomgripande låg EQ (emotionell intelligenskvot). De har en kronisk oförmåga att känna empati och samvete. De gör allt för att försvara sina oetiska beslut och dölja sina oetiska handlingar. Det enda som gäller för denna typ av människor är makt, pengar, girighet, översitteri, lögner, konflikter osv. Det handlar om personer med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag. För en organisation eller ett företag är denna typ av människor ett allvarligt hot som ställer till med stor skada och trassel inom organisationen.

   • Finns gott om folk som har psykopatiska personlighetsdrag, dom flesta av dom sitter i ”makt positioner” för det är det dom är ute efter, det gäller företagsledare, politiker och andra med ”makt”, finns väldigt få ”ledare” som har empati och förståelse för andra människor, om det kommer fram en ledare med empati så gallras dom bort rätt snabbt av dom ”andra” som inte klarar av att ha en sån personlighetstyp med i sin ”grupp”.

 8. Det är inga problem att ordna jobb inom Haparanda kommun åt ”vissa” personer, även till sådana som saknar utbildning! Allt handlar om vad den inre kretsen vill. Åt en del ordnas jobb år efter år! Politikervänner, släktingar och ”ingifta släktingar” (t ex barn, makens bror, sonens sambo/fru) har fått jobb t ex som lärare trots att de inte hade någon högskoleutbildning. De har fått lön och betalda ledigheter och har inte behövt studera, ta studielån eller jobba extra för att möjliggöra studierna. Sedan har de kunnat ta ut t ex föräldrapenning och börja om på ny kula…Stora pengar inblandade! Men det är ju av största vikt att ”vissas” försörjning tryggas! Kommunens ovetande skattebetalare står för notan.
  Inblandade chefer och politiker förklara hur ni resonerade när ni ordnade jobb åt ”vissa” utan utbildning. Hur motiverade chefer och politiker att högskoleutbildade valdes bort? Från HR-avd eller kommunledningen har det som vanligt inte hörts några protester trots att saker inte gått rätt till. Enligt flera kommunanställda har HR-chefen instruerat medarbetare att inte lämna ut någon information om anställningar. Det finns anledningar till varför kommunen inte vill svara på frågor. Det viktigaste är tydligen att allmänheten hålls ovetande.

 9. Allt är alltså som vanligt med arbetsledningen inom HPDA kommun Inget har förändrats…Jag tycker att den lokala tidningen skall agera granskare av kommunens företrädare

 10. Till Anne S och A. Vi som är lite mer borta än vanligt i lagstiftningen och förvaltningsrätten, var i lagstiftningen står det? Bra om ni kan informera oss med kort skolgång. Ge konkreta exempel så att vi också kan kolla lagstiftningen så att det verkligen stämmer och inte är någonting som ni tar från ”tomma luften”. Boken som nämns. Är det lagstiftningen? Heter den så? Vad händer om politikerna inte styr kommunen? Vem ska förklara för politikerna att de gjort fel. Förvaltningsrätten är det inte, har jag förstått då jag läst era kommentarer. Kan det vara en sådan där nämnd? Nej, då skulle ni nämnt det.

 11. Catarina Lindmark (Sjvp) det är inte Förvaltningsrätten som ska styra eller lösa problemen inom Haparanda kommun utan politikerna!! Det har förklarats flera ggr då Anders Rönnqvist yrade om Förvaltningsrätten.
  Ang problem i kommunen har jag i år och tidigare kontaktat bl a Sjvp: Anders Rönnqvist, Eija Stenberg, Catarina Lindmark, Kjell Mäki, Anders Kitti, C: Sven Tornberg, Per-arne Kerttu, Carin Kerttu, Lisa Nilsson, Rolf Pelli, Janne Lind, Stina Medström, Maria Granström, Bertil Segerlund, V: Monica Täikkö, KD: Lars-Erik Wikberg, Marita Wikberg, Katarina Eneros, SD: Jim Innala, Tomas Aidanpää, Stig Stenudd, M: Niklas Olsson, Ann-charlotte Bucht, Christina Lugnet, Sofia Söderholm, S: Nina Waara, Bengt Westman, Kurt Rosendahl, Marlene Haara, Natalie Järvinen, Hans Öhman, Jani Suhonen, Eivor Olofsson, Per Eriksson, Kristiina Hoikka, Johannes Greiser, men mina frågor besvaras inte! Ovanstående har fått mail från mig till sina @haparanda.se-adresser och en del andra adresser t.ex. de senaste dagarna. Varför har ni inte svarat?

 12. Catarina Lindmark, Sjukvårdspartiet, du svarade inte på frågan! Sedan kan jag informera dig om att det inte är Förvaltningsrätten som ska styra kommunen utan politikerna. Den här informationen har ni i Sjukvårdspartiet och övriga partier fått redan tidigare. Har ni ännu inte förstått? Du upprepar det som Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet tidigare svamlat om. Även han har fått veta att dessa frågor INTE hanteras av Förvaltningsrätten. Bekanta dig med lagstiftningen och be även Anders och övriga att göra det! Eller känns det för jobbigt att öppna en bok och läsa?

 13. Om ni är missnöjda däruppe i Happis så borde ni visa ert missnöje på annat sätt än att kommentera en artikel i tidningen. Vem bryr sig om era kommentarer? Skulle ni ha lite ”stake” så skulle ni gå ut och demonstrera. 1980 gick jag i ett demonstrationståg i Happis. Ropen skalla, jobb åt alla. Stod det på mitt plakat. Jag tror att det efter det varit tyst i Happis. Ingen vågar gå ut. Happisborna är fega. Kolla vad som händer i Finland. Är folk missnöjda i Finland så visar dom det, till skillnad mot livrädda Happisbor. Gör någonting eller acceptera konsekvenserna. Svårare än så är det inte. Det är ingen raketforskning.

 14. Catarina Lindmark, Sjukvårdspartiet fick för et bra tag sedan (förra året eller förrförra året) frågan om varför Haparanda kommun vägrar lämna ut offentliga uppgifter. Hon skrev då på Hbwebben att hon skulle kolla upp det. Vad hände Catarina, kollade du upp det eller var det bara ett falskt löfte? Vi är många som upptäckt att kommunens anställda (även kommunledningen) inte vill följa lagstiftningen. De kommunanställda vill inte besvara frågor, oavsett om de ställs per telefon, via e-post, öga mot öga eller på annat sätt. Folk som ringt och frågat om vilka som anställts har antingen fått ”luren slängd i örat” (de lägger på) eller löfte om att få uppgifterna, som dock aldrig lämnas ut. Den som provar att ringa fler gånger upptäcker snart att samtalen aldrig mer besvaras. Däremot vill de kommunanställda veta vem som frågar efter uppgifterna trots att alla har rätt att fråga ANONYMT. T.ex. Lena Asplund (kommunledningen) har sagt att hon inte besvarar några frågor från någon som frågar utan att uppge sitt namn! Förresten, på vilka meriter kvalade hon in i kommunledningen? In i kontoren i kommunhuset kan man inte ta sig som vanlig Haparandabo utan kontakter med hemliga klubben. Vi förstår att tjänstemännen i kommunhuset inte vill få besök och jobbiga frågor eftersom inget ser ut att gå rätt till. Politikerna skulle behöva röja upp rejält i kommunhuset men ingen av dem tycks vilja göra det. Undrar även ifall någon av politikerna har nog med kunskap att förstå vad som är fel. Många av politikerna tycks inte ens förstå att kompetensen brister hos många chefer, inte minst hela kommunledningen!

  • Hej TC!
   Om man som medborgare i Haparanda kommun anser att kommunen inte följer regelverk i olika beslut, ska man överklaga och begära att de blir prövade i Förvaltningsrätten.

   Förvaltningsrättens bedömningar rapporteras sedan till Kommunstyrelsen som därefter får överväga lämpliga åtgärder att vidtaga. På så sätt kan vi politiker påverka

   • Man kan även använda sig av Visselblåsarfunktionen samt Synpunkter och Klagomål som finns på kommunens hemsida.
    Det verkar vara en allmän uppfattning att tjänstemän och chefer samt politiker är svåra att nå och kontakta.
    Stämmer detta så kan ni politiker göra något redan NU.
    Ni behöver inte invänta förvaltningsrätten.
    Detta är ett väldigt dåligt betyg för Haparanda kommun.
    Sen kan ni börja med och svara på varför Jossa fick sluta.
    Ni får skärpa till er ordentligt allihopa. Oavsett parti tillhörighet.
    Det duger inte att bara tiga.

 15. Den utbredda korruption inom Haparanda kommun och som nu rullas upp är ingenting nytt – det är endast toppen av isberget! Bland politikerna och tjänstemännen i Haparanda kommun föreligger omfattande ”svågerpolitik och ”tystnadskultur”. De håller varandra om ryggen och backar upp varandra för att dölja för medborgarna vad som egentligen försiggår i dunklet bakom kulisserna. Kommunalval på den ena politikern än den andra spelar ingen som helst roll eftersom de oavsett partifärg och parti tillhörighet gör upp om frågor och tar beslut utanför kommunfullmäktige. Detta är ett allvarligt hot emot demokratin!

  Majoriteten av Haparandas politiker och tjänstemän är medlemmar i olika hemliga slutna sällskap som Odd Fellows, Rebecka systrarna och Frimurarna. I dessa slutna sällskap i dunklet bakom lyckta dörrar… det är här dom gör upp! Över ett glas öl eller ett glas vin och en bit god mat tillsammans med sona övriga ordensmedlemmar diskuterar de frågor och tar beslut ovanför medborgarnas huvuden. Detta är ”svågerpolitik” på högsta nivå och är ett allvarligt hot emot demokrati!

 16. Här hjälper det ej att skriva.ut på gatan o strejka utanför komun huset eller vid e4.stäng vägen.fiske är bra för skattesmitare som ofta tar bara kontanter.
  Jobb återstår i kommun huset med ej positiva beslut.med det är ej så lätt när ingen vill ta ansvar!!

 17. Bra jobbat (ironi) av cheferna att inte förlänga med en av Aspens viktigaste personer. Under alla år som jag vistats på Aspen så är det enbart Jossa av alla vaktmästare som skött underhållet av utrustning och materiel. Vem är det tänkt ska göra allt detta nu? Jag har sett många andra, av de som jobbat på Aspen under mina år, som enbart suttit och glott på Netflix och liknande. Aspen utan Jossa kommer sluta i förfall, i en stad där det redan är svårt nog att locka befolkningen till en sund livsstil med motion.

 18. Så mycket var den nya loggan värd. Ja jäklar det går bra nu.kom hit alla utsocknes här händer det grejer. Ha ha bra reklam

 19. Alla skulle behöva få sparken emellanåt. Det är hälsosamt i synnerhet inom vården som jag jobbar i. Man blir mer ödmjuk mot nyanställda för man har erfarenhet av nyanställning. Man för med sig kunskaper från den tidigare anställningen. Man skaffar sig utbildning mellan anställningarna som också är till gagn för den nya anställningen. Man kan inte vänta sig att gymnasieutbildningen från 80-talet ska räcka i nutida tekniska kunskapskrav. Ser man bara sig som en stol- och koppvärmare då kanske man ska söka sig ett annat arbete. En sko i storlek 45 vinkelrät mot baken kan vara nyttig emellanåt.

 20. Som MÅNGA ANDRA HÄR är även jag förbannat less på allt som händer och får hända i den här kommunen.
  TA även då och sprid detta/denna artikel ”land och rike” Vi som medborgare måste göra våra röster hörda, ÄR vi missnöjda så måste VI tillsammans ta tag I saken, och även agera på andra sätt. Inte bara skriva i ett kommentarsfält om hur less man är.

 21. Det finns alltid två sidor av ett mynt. Det politiskt korrekta som HB och övrig medie vänstern baserat artiklar i från. Sen finns det en annan sida, dvs. en verklighet..

 22. Nästa gång när vi har möjlighet att rösta ska vi välja rätt.behöver personer som har power ändra och leda kommun mot bättre tider..synd att vi behöver se och höra vad okundskap orsakar i kommunen..

 23. Det är bara så att vi måste göra oss anställningsbara oavsett vilken ålder vi än är i. Problemet med Haparanda är kompis- och släktrelationer. Jobben går oavkortat till släkt och vänner. Det är ingen samhällsutvecklande strategi. De med vassare meritförteckningarna flyttar från kommunen. Kvar blir släkten och vännerna. Ponera att det finns en tandläkare som är intresserad av att jobba i Haparanda men ställer krav på att man/fru får jobb i kommunen. Tror ni att det går att lösa? Det slutar garanterat med att Haparanda får ingen tandläkare.

 24. Haparanda Stad har troligtvis Sveriges sämsta HR avdelning.
  HR chefen har själv förra året köpt ut en medarbetare med 35 års anställning och några år kvar till pensionen. Sen talar han om för folk att personen har gått i pension ,vilket inte stämmer. Den utköpta personen är arbetslös, arbetssökande och lever på a-kassa.
  Arbetsmiljön på HR avdelningen: åldersdiskriminering, bristande information, vilseledande information, ryktesspridning, alla medarbetare blir inte ”sedda”, alla kallas inte på viktiga möten mm mm

 25. HR-chefen och andra anställda inom kommunen som gör fel behöver INTE köpas ut, utan det finns fog för avsked och uppsägning! Inte ska vi slänga ännu mer av våra skattepengar efter dessa inkompetenta gubbar o gummor!! De har redan lyft höga löner på vår bekostnad i flera år! Tyvärr är saknas kunnandet och viljan att följa lagstiftningen även hos kommunens politiker och därför kan allt vansinne fortgå!

 26. Två ynkryggar som vet att de gjort fel , hade de haft minsta kurage så är det bara att ta tillbaka beslutet och be om ursäkt till Jossa och alla HB:s läsare för att inte säga hela kommunen.
  Vill minnas att en kommundirektör,Wigren och andra köpts ut,kanske dags för två till!!

  • Precis tycker som du… Dags för politiker att göra nåt åt det här vansinnet som pågår.Ut med hela skiten.

  • Varför ska de köpas ut!?? får en vanlig arbetare köpas ut??? sparka dessa skitar istället.

 27. Ansvariga chefer på Haparanda kommun, fritidschef Daniel Fälldin och personalchef Niclas Asplund, vill inte Kommentera nej det kan så vara. Men omvalda vill man bli kanske dags att svabba runt i maktens korridorer. Bara för att se över deras roller

  • Ronny, du kanske blandar ihop tjänstemän och politiker. Politiker väljs men inte tjänstemän.

 28. Petter Niklas. Om det inte fanns jobb åt jossa varför säger inte chefen det då? Han gör bort sig hela tiden om han inte ens kan säga det

  • Det Osar tjänsteman i kommunhuset om Petter Niklas om man läser ”hens” kommentarer…

   • Nja, jag är varken tjänsteman eller hos kommunen. Jobbar visserligen statligt om man kan räkna pensionär som statligt anställd.

    Men hur vet ni att han inte har sagt det? Var ni med på mötet?

    • som hans fru VET jag att han inte angett någon som helst orsak varför han inte ville förlänga kontraktet.

  • Med tanke på missnöjet som finns, varför startar man inte ett parti med huvudfrågan ”nu ska det rensas upp i kommunhuset!”. Ni blir garanterat det största partiet efter valet……

   • Är det inte dags att politikerna börjar ta sitt ansvar? Hur kan man låta ledande tjänstemän köra kommunen i botten? på t.e.x Resursverkstan/arbetsmarknadsenheten låter man det största problemet i verksamheten göra en utvärdering av var problemet i verksamheten finns? så sjukt!

 29. Det blir säkert någon från arbetsmarknadsenhet, som får arbetet efter han. Det blir staten som står för lönen då. Haparanda måste spara,nya badhuset kostar och Hemstranden är väl inte så billig heller.

 30. Ett tips till Jossa, ansök om trygghetspension, fackförbundet kommunal kan hjälpa till med det.
  Strunta i Haparanda kommun som behandlar sin personal på detta viset. Som är under all kritik.
  Lycka till !

 31. Jag har i flera år undrat ifall Haparanda kommun har en enda kompetent chef. Jag har ännu inte stött på någon, men det kanske finns någon väl gömd någonstans?!

 32. Nog är der många politiker som inte gör mer än att delta på gratis evenemang när de bjuds på mat.
  Högsta chefen har noll koll från Juoksengi där han bor.
  Hur länge får detta fortgå?
  Analysera cheferna kära media

  • Nog för att Juoksengi är ett maktcentra i Norrbotten, men jag tror inte att Juoksengi styr Haparanda. Eller förresten, jag är nu lite osäker, det var länge sedan jag var upp till dessa trakter. Övertorneå och delar av Luleå styr Juoksengi, så det kan vara som Härskarstil säger. No niin, grattis till Juoksengi. En av Sveriges finaste byar.

  • Här har Politikerna en ypperlig chans att ta ställning och rensa/läxa upp folk på kommunhuset! Så mycket som Cheferna och arbetsgivarna ”skyller ifrån sig” och säger till arbetarna att det är Politikerna som har bestämt dittan och dattan, och sedan visar det sig att Politikerna inte hade en susning om vad man pratar om när man ifrågarsätter Politikerna. Det är nog därför kommunhuset nu istortsett är som rena Alcatraz. du tar dig knappt in dit, och du får knappt ut papper/information som du som medborgare har full rätt till. Dem bryter istort helt ÖPPET mot LAGEN. Som medborgare ska du kunna ta del av information och besöka huset UTAN att registrera ditt namn.
   Det luktar fiffel så det bara sjunger om det.

 33. Många vill veta vilka meriter Fälldin har när en chefstjänst inte annonseras ut, som enligt lag måste annonseras ut enligt min kunskap och erfarenhet på kommunen sedan länge.
  HB snälla gräv vidare och kräv svar på dessa många avsked och anställningar.
  Varför har denna kommun så många dåliga chefer?
  Inte konstigt att det går neråt med allt i kommunen.

 34. Är det inte HR-chefens uppgift,att se till att personalen mår bra och behålla kompetent personal. Det gör då inte Haparandas HR-chef. Undrar hur han har fått tjänsten.

 35. Dags att städa kommunalhuset !!!!! Det blir val om några år o är inte ”huset” städat lär ni åka ut.

 36. Det verkar som Haparanda kommun ensidigt beslutat detta.
  Ett sådant beslut ska föregås av ett möte mellan representant från Af och arbetsgivaren och självklart arbetstagaren.
  Där en motivering till beslutet ska förklaras både för Af och arbetstagaren.
  Detta har verkligen inte gått rätt till.
  Det finns lagstiftning och regler kring anställda med lönebidrag.
  Gör om och gör rätt.
  Det är bara att göra en pudel för Haparanda kommun.
  Om de ska vara trovärdiga som arbetsgivare i framtiden.

 37. Verkar inte kunna stå för sitt egna beslut när han vägrar svara på frågor när HB frågar med Jussas medgivande.
  Svagt ledarskap, dags att Roger börjar agera i både det ena och andra som händer när hans lärljungar inte sköter sig som det förväntas

  • Roger håller Daniel bakom ryggen. Han stöttar nog det här!

   Det är så dåligt gjort av dom! Men så typiskt kommunen.
   Tjänster annonseras inte ut, man tillsätter internt, då tar de vem de vill
   Ifrågasätter man får man till svar att det har du inte att göra med.
   Chefer som ljuger och pratar illa om sin personal. Om du vill komma nån vart i denna koomun dka du ha din tunga så långt upp i chefens bak så de inte behöver en egen!!

   Håller med om att cheferna behöver granskas. Börja med att kolla deras löner och jämför med likvärdiga kommuner! En av de som är chef i kommunen så själv att vi har snuskigt höga löner!
   Usch de ska skämmas för hur de styr och hur de behandlar folk!

 38. Bra jobbat HB! Vad är det som sker i kommunhuset? Fälldin tilldelas chef tjänsten utan att tjänsten har varit ute? Lagar, regler följs inte. Tjänstemannen köps ut med miljonbelopp. En som arbetat troget i kommunen 23 år sparkar man ut i kylan utan korv öre!! Kolla HB om HR chefen har utbildning att vara HR chef, kolla vilka utbildningar/meriter Fälldin har. har han inte vandrat åratal i kommunhuset och haft olika tjänster? Dags för politiken agera! ni är där för medborgarna och inte för tjänstemännen!!!

  • Just så!
   Chefer slänger 1,6 miljoner så att en slutar.
   Anställer chef??? Utan Annons? Olagligt!
   Skicka ut värdelösa chefer.
   Vakna politiker!

  • Denna tjänst har tydligen legat ute tidigare men den togs ”bort?” pga av någon anledning, nu är jag inte 100 % säker, men jag har något minne om att den togs bort för att den inte behövdes just då, eller att ingen riktigt hade vad som krävdes? Men det fick jag höra på omvägar. Hursom helst., Vad jag förstår så är detta den tjänsten. MEN då borde den kanske ha lagt ut igen??

 39. Man blir illamående av allt som händer i kommunen. Funderar på vart man ska flytta? Och då kollar jag inte på hur kommunens grafiska profil ser ut! Bra jobbat HB, det här som händer här skulle även vara ett fall för uppdrag granskning!

  • Tänkte samma.
   Man vågar inte snacka när chefer går runt och sparkar folk fast de båda borde få sparken.
   De skiter i vad vi andra tycker ändå. Hur har de kvalat in? Svårt att förstå. Kontakter eller fjäsk?
   Man kan ju inte låta bli att undra hur…

  • Ingen har väl glömt tidigare kommunchefen och Barents Center? Han anställde en massa nickedockor till ledande tjänster inom Haparanda Stad som han kallade ledningsgruppen! många av dom har sedan avancerat internt till högre tjänster där dom i sin tur internt har delat ut tjänster till nya nickedockor!

 40. Haparanda kommun, nepotismens högkvarter. Det finns väl någon släkting eller bekant ska ersätta Johan. Ingen får ifrågasätta cheferna och deras beslut. Att såna här får sitta kvar och att de får fortsätta som de gör går över mitt förstånd! Tack gudförbannat att man är utflyttad Haparandabo. Och inte är inte första gången kommunen gör så här. Och Kommunal kan inte göra något påstår dem. Undrar om Fälldin har bekanta inom Kommunal också? Låter otroligt att det får gå till så här. Fy fan… det är så att man blir illamående.

  • Vissa har glidit runt i kommunkorridoren i många år men vad har de gjort? Säkert blivit vän med högsta hönset som sparkar och anställer som han vill.
   Pratar sen runt poilitikerna så att alla tror på honom…

   • Han har dock inte blivit sparkad, det står ju i artikeln att hans anställning inte förlängts. Kan det helt enkelt vara så att det inte finns arbete åt han? Så det inte blir en till som ”glider runt” som du uttrycker det?

    • Det finns hur mkt jobb som helst. Trasiga grejer staplas på hög, de har ingen som lagar och fixar.

     En stor tävling går snart av stapeln och tränaren har ringt och frågat om Johan inte kan tänka sig att jobba då. Det finns ingen som kan se till att det rullar på, ingen som kan finnas behjälplig att ordna med det som behövs.

     Jobb finns hur mkt som helst!

  • Visar det sig att en ny vaktmästare ska anställas, så har den avskedade personen rätt till företräde till tjänsten inom 9 månader.

 41. Haparandas HR-chef brisrer i kompetens. Nya kommunchefen tycks inte heller ha rätt kompetens. Stans politiker har dock inte fattat galoppen och många politiker vill antingen inte engagera sig eller håller tjänstemän om ryggen och allt det tokiga fortsätter… Men lyfta arvode orkar de år efter år!

 42. Bland landets största kommunal skatter och det är sånt här man betalar för, att högt uppsatta inhoppare sparkar på liggande happis profiler som ägnat sitt liv åt att tjäna happis och ungdomarna på aspen. fyfan säger vilket jäkla svineri säger jag bara.

 43. Ja herre gud säger man då bara… många fel blir inget rätt:
  1) Åldersdiskriminering.
  2) Finns krav på arbetsgivaren som tar emot lönebidrag.
  3) Chefer i kommunen kan inte arbetsrätt, uppenbart i flera ärenden som varit upp sista 5 åren.
  Hoppas någon är snabb och ger Johan en anställning och goda arbetsförhållanden, precis ingen ska behöva avsluta ett långt arbetsliv på så här ovärdigt sätt! Hoppas karma slår tillbaka… även Fälldin åldras…

 44. Kom igen nu Hb. Släpp inte detta. Gräv i det här! Varför vägrar de o svara? Gå högre upp då! Kräv svar! Nog måste man ju som chef tåla o svara på frågor….

  Och även jag vill veta vilka meriter Fälldin har för sin tjänst?

 45. Haparanda Stad har en förjävlig personalpolitik! det är bara att se på omsorgen som har tappat en massa kompetent personal p.g.a att en högre chef som är allsmäktig.

 46. Svåger politik och avtal så ett företag får alla jobben.och sossarna tänker stänga alla nya skolor nog är det bättre att registrera villan som sommarställe och flytta

 47. Undrar hur många anställda har den senaste tiden blivit utköpta eller att deras anställningar inte förlängs ?? Det borde verkligen granskas ordentligt i Kommunhuset ifall det begås stora tjänstefel . Saker och ting står inte rätt till det är ett som är säkert . Undrar varför inte Kommunchefen eller Kommunalrådet reagerar på dessa utköp och avslutande av tjänster och varför man inte vill kommentera ärenden till pressen ???

 48. Jaha! Man är tydligen int värd nått efter 23 års anställning, inte ens ett svar på varför. Så osmakligt och omänskligt! Fy på er Haparanda kommun!

 49. Vad håller dom på med, herrarna på kommunhuset?! Göran, Johan och hur många fler får gå, som inte ”passar” dom? Skrämmande!

  • Det är väl ingen överraskning att Kommundirektören börjat rensa i leden hejvilt. Det är ju så han gjort på de tidigare ställen han varit på. Mer förvånande att det tagit så här lång tid!

   • Högsta cheferna bor i byar utanför Haparanda kommun.
    Klart de inte bryr sig om de som gör ett bra jobb.
    De önskar inflyttning men vill inte själv flytta hit. De som jobbar på bra, dom ska ut.
    De som är tysta in?
    Där blev det helt fel och tvärtom.

 50. Daniel Fälldin, allt han rör i blir kaos. Och alla frågor han får för allt han är inblandad i vägrar han kommentera. Vilka meriter har han innan han satte foten in i kommunhuset?

  • Exakt på pricken så är det. Vi har ju också sett tidigare herrar i hagen som kommer som stormvindar med fina meriter men det slutar i kaos.
   Här är en kille som samhället hjälper så han inte sitter hemma och rullar tummarna och kanske med socialhjälp utan bidrar med något han visat sig duktig på trots sina sjukdomsproblem.
   Sånt agerande av Fälldin sprider sig långt utanför kommungränsen och det blir inte positivt om man säger så.
   Så j-a dåligt,måtte facket ta till storsläggan och HR Asplund som smyger i korridoren kan väl visa vad hans fina vitsord är värda!

  • Svar: Hans merit som hjälpte honom in i kommunhuset är kontakter med någon inom kommunen.

  • Vill också verkligen veta det.
   Vad kan chefen inom sina chefsområden?
   Chef över flera områden?
   Vilka hemliga meriter eller kontakter har han för att stiga från noll till detta? Han sa upp någon som folket gillar och någon som gör jobbet.
   Roger håller handen med fjäskare men hur bra är Roger?
   Upprepar Vad Monica säger på skolmöten och vill stänga byaskolor fast han envisas själv att bo i byn långt bort

 51. Tacken efter 23 års slit åt kommunen. Fy fan vad dåligt alltså….

  • Nu verkar vi ha många fritids sjukförsäkrings utredare i kommunen. Fy skäms å ifrågasätta!! Han har haft upplägget i 23 år och inom fiskeverksamheter behövs många händer o fötter.. å heter man Innala så går fisket i arv med modersmjölken. Upplägget har varit godkänt hos myndigheter o kommunen är den fula fisken som borde fångas i sitt eget nät och inte den drabbade som ska ifrågasätta och kritiseras.

 52. Har inte berörd herre varit öppen med att han jobbat som yrkesfiskare sommarhalvåret? Vad säger AF om det, trots att han endast kunna jobba halvtid? Eller är fiskeriet bara något som ”inte syns” hos myndigheterna?

  • Johan Innala slutade som yrkesfiskare för 30 år sedan. Hans roll som fiskare är inget arbete utan är en del i rehabiliteringen efter hjärnblödningen, vars skador är bestående. Läkarna rekommenderade Johan Innala att vara i miljön till havs eftersom det ökar välmåendet att få känna delaktighet. Artikeln är uppdaterad med informationen att allt kring lönebidraget är känt av alla berörda myndigheter.

   • Hur kommer det sig då att HB väljer att skriva en ”snyftartikel” där det trycks på att han endast kunnat jobba halvtid men bevisligen jobbat minst heltid?

    • Som ”Yrkesfiskare” kan det räcka med halvtid om det är flera som hjälper till.
     Sen är det här inte en snyftartikel utan beskriver en fruktansvärd personalpolitik av sämsta sorten.
     Hur ända in i glödheta h-e kan det få gå till på det här sättet?
     Oavsett vad Jussa sagt eller gjort är det här en stor skandal….
     Skicka iväg Fälldin,tätt följd av Asplund och Danell……
     Nu finns några jordnära politiker från SD i fullmäktige hoppas dom kan vända ut och in på ”skiten”!!!

     • Jussa har ingen yrkesfiskelicens sen 1993 p.g.a. hjärnblödningen till följd av det fick han epilepsi med svåra kramper. Det han gör på sommaren med fisket är att han hjälper sin bror och brorson med det han kan och orkar, för att ta nåt exempel: lagar nät, rensar fisk,
      håller dom andra med mat och kaffe. Det är där han mår som bäst och laddar sina batterier. Om det räknas som ”yrkesfiske” så vet jag inte vad???

  • Han har slutat som yerkesfiskare för 30 år sen. Han hjälper bara sin bror när kroppen orkar under sommaren.

  • ””Enligt överenskommelsen mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen har Innala jobbat vinterhalvåret på Aspenhallen på en skräddarsydd anställning med anpassningar utifrån hans sjukdomsbild och sommarhalvåret som fiskare i egen regi””

   Inte för att vara den. Men det står i artikeln…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka