fbpx

Kalix och Pajala får pris för friluftsarbete

Ingela Frisk hälsoinspiratör , Karl-Göran Lindbäck Chef Fritid & Kulturförvaltningen, Sven Nordlund Ordförande Fritid & Kulturnämnden och Reine Sundqvist Kommunikationschef , representerar Kalix kommun. Foto: Kalix kommun

Kalix har blivit utsedd till Sveriges friluftskommun för året 2023 och delar den ärofyllda utmärkelsen med Värnamo kommun. Pajala kommun lyfts fram som Årets förbättrare 2023 efter att ha gjort det mest påtagliga friluftsarbetet under de senaste tre åren.

Det är Naturvårdsverket som varje år delar ut ett pris till årets friluftskommun, efter att i flera år ha legat på top 10-listan lyckades Kalix äntligen knipa förstaplatsen.

– Kalix har legat där i toppen länge men inte riktigt lyckats nå högst upp, så det är jättekul att de äntligen fick vinna. Kalix kommun har under en längre tid strategiskt arbetat för att göra naturen och friluftslivet mer tillgängligt i området, säger Victoria Bystedt, friluftssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Victoria Bystedt betonar också vikten av det så kallade LONA-bidraget för arbetet med friluftslivet. LONA eller ”lokala naturvårdsinsatsen” är ett bidrag för projekt inom naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Satsningen är tänkt att främja ett långsiktigt lokalt naturvårdsengagemang. Bidraget söks via kommunen, men även lokala föreningar eller medborgare kan söka bidraget. Ett exempel på ett LONA-finansierat projekt är skridfinnarleden i Kalix där man anlägger vandringsleder.

Pajala kommun har också uppmärksammats för att vara den kommun som lyckats förbättra sitt friluftsarbete mest under de senaste tre åren och belönas nu som Årets förbättrare 2023. Med en dedikerad tjänsteperson med ansvar för området, budgetresurser och väl etablerat samarbete inom länet, har Pajala påbörjat ett aktivt arbete inom friluftsområdet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN