Kalix sjukhus åter bäst på strokevård

Enligt Riksstroke har Kalix sjukhus för andra året i rad den bästa strokevården i landet.

– Vi har kämpat hårt, det är enklare att nå en hög placering än att behålla den. Att vi har klarat det betyder jättemycket för oss. En första plats är otroligt motiverande för oss. Vi vill fortsätta att utvecklas och kunna ge ännu bättre vård, berättar Ivo Savinc, överläkare på Kalix sjukhus, i ett pressmeddelande.

Det är fler personer per capita som får stroke i östra Norrbotten än resten av länet. Om man jämför med resten av landet tar Kalix sjukhus emot lika många patienter med stroke som sjukhus med betydligt större upptagningsområden.

Under förra året då pandemin blev en svår prövning för vården flyttades medarbetare från strokevården för att ta hand om svårt sjuka covid-patienter. Trots det har strokesjukvården fungerat bra.

Enligt Ivo Savinc är  de många som står bakom den fina förstaplaceringen.

Vidare uppges att Kalix sjukhus är bland det fåtalet sjukhus som har så kallade smarta glasögon, som patienter tränas upp med efter en stroke. Vid rehabilitering kan patenten sitta flera mil bort och ha på sig glasögonen samtidigt som en arbetsterapeut styr dem från sjukhuset. ”Plötsligt simmar till exempel en fisk in i patientens blickfång och då ska hen försöka peka på fisken med sin sjuka arm”.

Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevårdsenhet tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

Bedömningen är en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, rehabilitering samt patientens upplevelser, dels under akutskedet, dels tre och tolv månader efter insjuknandet.

Riksstroke har funnits sedan 1994 och alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskeendet deltar i registreringen och tävlingen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

I avstressad miljö får unga lära sig ta ansvar

Smådjursstallet i Haparanda satsar vidare för att barn och ungdomar ska ha tillgång till olika aktiviteter som handlar om bland annat djurskötsel. 

Droger och missbruk får inte tystas ned

Föräldrar och anhöriga till personer som har hamnat i missbruk pratar sällan öppet om problemet. Marita Slotte som själv har en missbrukande dotter menar att det i många fall beror på känslan av skuld och skam, vilket är något hon

Nu satsas det stort på ungdomar i Haparanda

Kultur- och fritidsenheten i Haparanda har fått en utökad budget med 900.000 kronor som ska gå till olika fritidsaktiviteter för ungdomar. ”Det här var det roligaste beslutet jag varit med om”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur- och fritidsutskottet.

Ungdomarna har fått ett garage att skruva i

Nu är Pajalaungdomarnas motor- och ungdomsgård invigd. ”Det känns som att man kommer hem med sin epa när man kommer hit till garaget”, säger Anton Jatko Björnström, 17 år, som även ingår i ungdomsrådet. Han hoppas att även ungdomsgården i