fbpx

Kalix sjukhus åter bäst på strokevård

Enligt Riksstroke har Kalix sjukhus för andra året i rad den bästa strokevården i landet.

– Vi har kämpat hårt, det är enklare att nå en hög placering än att behålla den. Att vi har klarat det betyder jättemycket för oss. En första plats är otroligt motiverande för oss. Vi vill fortsätta att utvecklas och kunna ge ännu bättre vård, berättar Ivo Savinc, överläkare på Kalix sjukhus, i ett pressmeddelande.

Det är fler personer per capita som får stroke i östra Norrbotten än resten av länet. Om man jämför med resten av landet tar Kalix sjukhus emot lika många patienter med stroke som sjukhus med betydligt större upptagningsområden.

Under förra året då pandemin blev en svår prövning för vården flyttades medarbetare från strokevården för att ta hand om svårt sjuka covid-patienter. Trots det har strokesjukvården fungerat bra.

Enligt Ivo Savinc är  de många som står bakom den fina förstaplaceringen.

Vidare uppges att Kalix sjukhus är bland det fåtalet sjukhus som har så kallade smarta glasögon, som patienter tränas upp med efter en stroke. Vid rehabilitering kan patenten sitta flera mil bort och ha på sig glasögonen samtidigt som en arbetsterapeut styr dem från sjukhuset. ”Plötsligt simmar till exempel en fisk in i patientens blickfång och då ska hen försöka peka på fisken med sin sjuka arm”.

Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevårdsenhet tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

Bedömningen är en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, rehabilitering samt patientens upplevelser, dels under akutskedet, dels tre och tolv månader efter insjuknandet.

Riksstroke har funnits sedan 1994 och alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskeendet deltar i registreringen och tävlingen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.