fbpx

Kalix sjukhus åter bäst på strokevård

Enligt Riksstroke har Kalix sjukhus för andra året i rad den bästa strokevården i landet.

– Vi har kämpat hårt, det är enklare att nå en hög placering än att behålla den. Att vi har klarat det betyder jättemycket för oss. En första plats är otroligt motiverande för oss. Vi vill fortsätta att utvecklas och kunna ge ännu bättre vård, berättar Ivo Savinc, överläkare på Kalix sjukhus, i ett pressmeddelande.

Det är fler personer per capita som får stroke i östra Norrbotten än resten av länet. Om man jämför med resten av landet tar Kalix sjukhus emot lika många patienter med stroke som sjukhus med betydligt större upptagningsområden.

Under förra året då pandemin blev en svår prövning för vården flyttades medarbetare från strokevården för att ta hand om svårt sjuka covid-patienter. Trots det har strokesjukvården fungerat bra.

Enligt Ivo Savinc är  de många som står bakom den fina förstaplaceringen.

Vidare uppges att Kalix sjukhus är bland det fåtalet sjukhus som har så kallade smarta glasögon, som patienter tränas upp med efter en stroke. Vid rehabilitering kan patenten sitta flera mil bort och ha på sig glasögonen samtidigt som en arbetsterapeut styr dem från sjukhuset. ”Plötsligt simmar till exempel en fisk in i patientens blickfång och då ska hen försöka peka på fisken med sin sjuka arm”.

Riksstroke är ett kvalitetsregister som ska bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. När Riksstroke utser bästa strokevårdsenhet tittar de på hur väl olika sjukhus uppfyller de mål som finns för strokevård.

Bedömningen är en kombination av uppgifter om vård och omhändertagande, rehabilitering samt patientens upplevelser, dels under akutskedet, dels tre och tolv månader efter insjuknandet.

Riksstroke har funnits sedan 1994 och alla svenska sjukhus som vårdar strokepatienter i akutskeendet deltar i registreringen och tävlingen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.