fbpx

Kallar till krismöte om Vasikkavuoma

PAJALA: Föreningen Vasikkavuoma Utveckling inbjuder nu länsstyrelsen, region Norrbotten och kommunen till ett krismöte på jättemyren om dess framtid.

Mötet ska hållas den 21 april i Camp Vasikkavuoma intill den 250 hektar stora gamla slåttermyran. De inbjudna är regionrådet Anders Öberg, Region Norrbotten, avdelningschef Susanne Friberg, Länsstyrelsen Norrbotten samt kommunalrådet Ulrica Hammarström, Pajala.

Gemensam aktion

Syftet är naturligtvis att försöka få till stånd en gemensam aktion mellan de tre myndigheterna för att skaka fram finansierning till fortsatta underhåll av Vasikkavuoma, norra Europas största slåttermyr.

– Ett sådant kulturarv får bara inte tillåtas förfalla. Här måste årligen bytas ut timmervarv och spåntak lagas för att de månghundraåriga ladorna inte ska ruttna, säger Bengt Niska, ledamot i Vasikkavuoma Utvecklings styrelse.

– Dessutom kommer anläggningen vid Struves meridianbåge, ett av UNESKOS världsarv, på berget Jupukka att förfalla eftersom det har underhållits med slåtterpengar.

– Det vore också helt oförlåtligt, säger Niska som själv är född och uppvuxen i närheten av både Vasikkavuoma och Jupukka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Kallar till krismöte om Vasikkavuoma

 1. Jäkla svammel att folk fått pengar för att göra hö på myrar som ingen besöker. Man har lejt in öststatare som jobbat för undermåliga löner och arbetsförhållanden. Bra jobbat Ebba!

 2. Ett bra beslut av politiken, ett jäkla bidrag även markägarna har tagit del av, nog måste vi använda våra skattepengar till nåt bättre,,,sjukvård och skola,,ha jag fel Bengt Niska…

 3. Varför bjuder ni inte in höger regeringen med bl.a. KD och L som ansvariga i budget neddragningen? KD.s lokala regeringens ledamot Kero i Pajala, är svaret skyldig, Varför denna ”slakt” i natur vårdens resurser?

  • Ja det är helt obegripligt när dem, staten (Ebba B.) ensidigt bryter ett 5-årigt skötselåtagande oss emellan varav 2 år återstår för min del, för satsat en hel del pengar runt detta i tron att avtal skall hållas (tiden ut) och det i synnerhet när staten är motpart. Detta land börjar likna förbanne mig bananrepublik mer och mer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.