fbpx

Kan bli lång väntetid på akuten

Smittspridningen av covid-19, influensa och RS bidrar till en mycket ansträngd situation för akutsjukvården i Norrbotten.

Under jul och nyår väntas fler insjukna, uppger Region Norrbotten.

– Vi räknar med att fler kommer att behöva ambulanstransport, akutsjukvård och sedan vara inskrivna på vårdavdelning för luftvägssymtom, säger Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1, i ett pressmeddelande.

När fler blir sjuka ökar trycket på sjukvården, men det kan också leda till att smittan sprids till sjukvårdspersonal vilket i sin tur påverkar kapaciteten inom hälsa- och sjukvården.

– Det är en besvärlig situation eftersom vår personal måste vara extra noga med att inte gå till jobbet om de är sjuka. De får ju inte riskera att smitta ner patienter, säger Moa Bjerner.

Bemanningssituationen uppges vara ansträngd inför helgerna och det ser olika ut på olika arbetsplatser i länet.

– Vi pusslar så gott det går och erbjuder en särskild julersättning för de som kan tänka sig att ta extra pass, säger Moa Bjerner.

Det kan, på grund av förutspådd hög belastning, bli långa väntetider på akutmottagningarna i länet.

– Vi ber om förståelse för att vi alltid måste prioritera de patienter som har störst behov först. Om du inte har svåra akuta symtom, kontakta 1177 innan du åker till akuten, säger Moa Bjerner.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.