fbpx

Kan bli lång väntetid på akuten

Smittspridningen av covid-19, influensa och RS bidrar till en mycket ansträngd situation för akutsjukvården i Norrbotten.

Under jul och nyår väntas fler insjukna, uppger Region Norrbotten.

– Vi räknar med att fler kommer att behöva ambulanstransport, akutsjukvård och sedan vara inskrivna på vårdavdelning för luftvägssymtom, säger Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1, i ett pressmeddelande.

När fler blir sjuka ökar trycket på sjukvården, men det kan också leda till att smittan sprids till sjukvårdspersonal vilket i sin tur påverkar kapaciteten inom hälsa- och sjukvården.

– Det är en besvärlig situation eftersom vår personal måste vara extra noga med att inte gå till jobbet om de är sjuka. De får ju inte riskera att smitta ner patienter, säger Moa Bjerner.

Bemanningssituationen uppges vara ansträngd inför helgerna och det ser olika ut på olika arbetsplatser i länet.

– Vi pusslar så gott det går och erbjuder en särskild julersättning för de som kan tänka sig att ta extra pass, säger Moa Bjerner.

Det kan, på grund av förutspådd hög belastning, bli långa väntetider på akutmottagningarna i länet.

– Vi ber om förståelse för att vi alltid måste prioritera de patienter som har störst behov först. Om du inte har svåra akuta symtom, kontakta 1177 innan du åker till akuten, säger Moa Bjerner.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.