Kaunis Irons nya miljöansökan klar – 10.000 sidor

PAJALA: Kaunis Iron presenterade verksamhet, ekonomi, framtidsplaner och bolagets miljöarbete på ett mycket öppet sätt inför ett 20-tal journalister i Luleå på tisdagen. Nu är ansökan om nytt miljötillstånd klart – 10.000 sidor till en kostnad av 10 miljoner kronor. 

– Vi lovade när vi startade i juli 2018 att vi skulle lämna in ny ansökan om miljötillstånd för både befintlig och planerade gruvor senast ett år efter produktionsstart, och det håller vi, sade vd Per-Erik Lindvall.

– Det har varit ett jättearbete av miljötekniker och miljöjurister. En ansökan där vi, förutom miljöfrågor, fokuserat starkt på socioekonomiska frågor och hållbarhet, sade platschefen Åsa Allan. Allt i enlighet med miljöbalken.

”Ta tillbaka återkallelseansökan!”

– Naturvårdsverkets ansökan om återkallelse av nuvarande miljötillstånd har kostat oss massor av energi och pengar att bemöta.

– När vi har vår nya utökade ansökan inne så borde Naturvårdsverket återkalla sin ansökan för att också spara pengar och energi hos Mark- och Miljödomstolen, som annars 0tvingas arbeta med samma frågor i två parallella ärenden, sade Lindvall.

”Renare än reningsverk”

Åsa Allan presenterade utförligt vilken miljöpåverkan gruvan innebär idag, bland annat för att ge perspektiv till finska Yles skandalisering av utsläppen.

– Det vatten som vi efter sandmagasin och klarningsdamm släpper ut i Muonio älv ligger långt under gränsvärdena för alla typer av metaller. Det är betydligt renare än det som reningsverk i centrala Stockholm släpper ut efter rening, visade Åsa Allan.

”Mindre metaller än i dricksvatten”

– Det vatten vi släpper ut i Muonoälven innehåller mindre metaller än gränsvärdena för dricksvatten.

HB återkommer med mer detaljer om Kaunis Irons ekonomi, betydelse för lokalsamhället och regionen, med mera.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kaunis Irons nya miljöansökan klar – 10.000 sidor

  1. …….borde man väl kunna bygga proffsiga dammar och reningsverk och inte låta skiten fortsätta att förfalla.
    Rena snåljopar som inte lägger ens 10% av summa och klagar tom på att de måste avsätta mer till saneringsfonden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kaunisanställd buskör

JUNOSUANDO: På jobbet hanterar han bland annat säkerhetsfrågor för malmbilarna. På fritiden gör han burnouter och buskör på byn. Nu har invånarna i Junosuando fått nog.

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.