fbpx

Kaunis om utsläpp i älven

Torne älv. Foto: Marianne Berglund

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Kaunis om utsläpp i älven

 1. Det är gruvan som håller Pajala flytande. Stäng gruvan och ni kan samtidigt stänga Pajala. Utan gruvan så är Pajala helt beroende av stöd från andra skattebetalare i Sverige. Inom 10 år så riskerar samtliga kommuner i Tornedalen att få ställa in sina betalningar, och det på grund av att skatteunderlaget inte räcker till driftskostnaderna. Se på er befolkningsutveckling och dra slutsatserna av det. Ska 90 årige Algot jobba inom äldreomsorgen, och 88 årige Svea inom hemtjänsten?

 2. Fakta??
  Vad har ni som nu hävdar att detta ”måste” vara gruvans fel för belägg för att det är det? Hur har detta skum kommit till tex Erkheikki, Liviöjoki har skummet flutit uppströms från Kengis forsen mm???
  Ni som är emot gruvan kommer aldrig tro acceptera data eller utredningar som inte påvisar”enorma skador” för vissa av er är emot gruvan oavsett.

 3. …till miljonärerna även miljön och få tillbaka korv Ören och en skitig miljö som belöning som tack. Verksamheten ger obetydliga skatteinkomster till kommunen, kan det verkligen vara värt detta?
  Verksamheten är ju så trevlig och kamratlig att jobba i så det kan det vara värt och offra för våra barn !

 4. Åter igen bara massa konspirationer, ni som är negativt inställda till gruvan kommer aldrig att tro på några data eller förklaringar. Men då undrar jag, om det nu är”helt säkert” att det är gruvan som orsakar skummet hur kan då samma skum finnas vid Erkheikki (Liviöjoki) tex inte flyter det uppströms från Kengis i alla
  fall.

 5. Vilket svammel, fattar ni inte att det är ni själva som förgiftar och skapar lödder med allt det ni spolar ner i era avlopp. Salterna som vår mineralrika berggrund avger har skett oförminskat ända sedan istiden. Det är detta som vildlaxen suktar efter.

 6. Ekonomi har alltid gått före miljö, även denna gången.
  Ett annat dagsaktuellt fall är Cementa.

 7. Anledningen till att Kaunis Iron stått utan miljöchef sedan starten är enkel, ingen med kompetens har tordats söka tjänsten. Att KIAB nu fått en lokal förmåga att bära ”hundhuvudet” är bara ett sätt att försöka blidka opinionen.
  Tre mycket tunga myndigheter har en helt annan samstämmig uppfattning om utsläppet till älven. Dessutom ansöker KIAB om att få tredubbla utsläppen till 6 miljoner kubikmeter per år. Det är uppseendeväckande volymer om man jämför med andra gruvor. Helt obegripligt att bolaget inte vill åtgärda problemen med den höga vattenomsättningen.
  NVV anser att brister i ansökan är så stora så att regeringen måste besluta om gruvans framtid. KIAB har mycket större möjligheter till att få till ett miljötillstånd med hjälp av lobbyister som påverkar okunniga politiker inför ett ev. beslut. Därefter återstår endast villkorsättning. Ja, och såklart överklagas det till Europadomstolen av oss troll🙂

 8. Skumbildning helt normalt! Vad i såfall orsaker denna skumbildning? Det är detta bl.a. ni måste kunna bevisa i eran 800-hundra sidor i miljö beskrivning som kostat 50 miljoner kronor. Vi som bor nedströms Torneälv är oroliga. Gruvverksamhet ett antal år, är inte värt om ni förstör vattnet och fisket i älven för all framtid!!!

 9. Ytterst ansvarig för vattenkvalitén i de aktuelle älvarna är Vattenvårdsdirektör Johanna Söderasp på Bottenvikens vattendistrikt, verkande under Länsstyrelsen Norrbottens län.

  Hörs det något från det hållet?

 10. kaunis verkar vara säkra att dom inte påverkar miljön i torne älv. ja vad ska dom annars svara! fast ingen vet i nuläget hur gruvbrytningen i framtiden ev. förgiftar älven och övriga vattendrag. tror ingen vill riskera om gruvbrytningen kommer att förgifta torne älv nedströms till haparanda. inga arbetstillfällen kommer att kompentsera denna fara. fast högern håller inte med mig med centern i spetsen. de viktiga för högern är att företagen ska fortsätta profitera aktieägarna med utdelning i form av vinsten. som centern som ”skiter” i miljöeffekterna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN