fbpx

Klart för nödvändig pendling

Kommundirektören Lena Ekh. Foto: Eva Spiik
Kommundirektören Lena Ekh. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Haparanda stad tolkar Finlands beslut som att all gränspendling är tillåten om den är nödvändig.
Kommunledningens tolkning är att finsk personal som har permanent anställningsförhållande i Sverige får arbetspendla. Kravet är dock att de ska hålla sig ”i förhållanden som motsvarar karantän” när de befinner sig i Finland.

– Men det krävs också ett intyg av arbetsgivaren om att arbetet är nödvändigt. Och det har det inte krävts förut. Så vi håller på att skriva nya intyg om att de anställda har ett permanent anställningsförhållande och att de arbetar i Haparanda kommun, säger kommundirektören Lena Ekh till Haparandabladet.

Finska regeringen uppmuntrar även till distanslösningar och andra lösningar för att minska trafiken över gränsen.  En lösning som Haparanda kommun har tittat på är att erbjuda finsk personal att bo på hotell i Haparanda, vilket ett 20-tal anställda har nappat på.

– Men det är inte aktuellt att dra igång det, utan vi har det i beredskap. För vi tror att de som kan åka hem vill åka hem. Men om det blir ett sämre läge i Finland och reglerna skärps, då är vi redo med den här lösningen, säger Ekh.

Enligt henne kommer det dock inte att lösa det stora problemet eftersom bara en bråkdel av den finska personalen har nappat på att tillfälligt bo i Haparanda.

– Det som är oklart är när de nya reglerna börjar gälla. Men Gränstjänsten håller på att hjälpa oss med tolkning och är i kontakt med UD.

Det måste väl kännas skönt att ha fått det här beskedet?

– Ja, om vi nu har tolkat det rätt, säger Ekh.

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) uppger i ett pressmeddelande att de har jobbat för att gränsen inte ska stängas för arbetspendling.

– Från utgångsläget är det ändå en oerhörd lättnad att beslutet blev mjukare än vad vi befarat. Många har jobbat intensivt och vi har haft täta kontakter med regeringen och en rad ministrar för att säkerställa ett undantag för samhällskritisk personal, säger hon och tillägger:

– Det täta samarbetet över nationsgränsen i Tornedalen har byggts upp under lång tid och vi är ömsesidigt beroende av varandra. Med hjälp av fortsatt samarbete över nationsgränsen kan vi gemensamt klara Coronakrisen bättre, inte minst inom hälso- och sjukvården. Det är i tider av kris som behovet och vikten av samarbete är som starkast.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Klart för nödvändig pendling

 1. Tja, verkar som att flera kloka skribenter och debattörer har hittat den enda självklara lösningen för att motverka smittspridning: förbjud folk att röra på sig, och förhindra vårdpersonal och patienter och boende och besökare att uppsöka eller vistas på alla vårdinrättningar, då är problemet löst! Tänk att man inte kommit på det innan det skrevs på hbwebben?

 2. Lena tar inget ansvar och verkar inte ha färdigheten för detta jobb.

 3. Lena Ekh jobbar ju jättemycket hemifrån själv och föregår med gott exempel

 4. Det är fruktansvärt. Finlands regering anser att goda relationer med Sverige är viktigare än medborgarnas liv.

 5. kommunledningen i Haparanda är ju galna! Ska ni låta en massa folk springa fram och tillbaka över gränsen så att smittan sprids ännu mer? Personalen på äldreboenden, sjukvård mm kommer att sprida smittan vidare – fattar ni inte detta? På samma sätt som personal spridit smittan på äldreboenden och inom sjukvården i landet så kommer smittan att spridas mellan länderna pga av en massa spring över gränsen. Fattar ni inte att även sk ”friska” utan symptom smittar andra människor.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN