fbpx

Klart – nytt badhus byggs i Pajala

– Ett modernt badhus i centralorten är livsviktigt för Pajala och inte minst för gruvan, säger Leif Gramner.
– Ett modernt badhus i centralorten är livsviktigt för Pajala och inte minst för gruvan, säger Leif Gramner, vice ordförande i kommunstyrelsen.

PAJALA: Nu är den politiska majoriteten i Pajala överens. Ett nytt badhus ska byggas i centralorten. En arbetsgrupp för det nya badhuset tillsätts.
– Ett nytt badhus är helt nödvändigt, bland annat för gruvan, säger Leif Gramner (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Pajala styrs som bekant av en koalition mellan (S), (KD) och (SJVP). Den skapades för att motverka att allt centraliseras till Pajala. En majoritet av väljarna gav dem sitt stöd. Socialdemokratin sprack i två delar.
Och nu gör koalitionen Pajala kommuns största investering någonsin, ett nytt badhus i centralorten som kommer att kosta betydligt över 100 miljoner kronor. Det nuvarande badhuset är stängt sedan februari i år när bristningar i takkonstruktionen beroende på fuktinträngning upptäcktes.
”Nedläggningar stoppades”
Men var det inte meningen att ni i första hand skulle satsa på de övriga tätorterna?
– Efter att vi kom till makten har nedläggningar stoppas utanför centralorten. Skolorna och äldreomsorgen finns kvar, avloppssystemen är igång, och så vidare. Vi har verkligen värnat om landsbygden utanför centralorten, säger Leif Gramner, som varit en pådrivande kraft när det gäller nytt badhus.
– Gruvans drift och expansion kräver att människor bor kvar och att nya människor flyttar till Pajala. Ett modernt badhus i centralorten tillhör den grundläggande infrastrukturen. Vi kommer aldrig att strunta i Pajala centralort – och det klargjorde vi ju redan före valet. Hela kommunen ska leva, sade vi.
25-30 miljoner extra
– Och ska hela kommunen leva så behöver vi framgångsrik gruva och en attraktiv centralort.
Men har kommunen verkligen råd med en investering på hundratals miljoner?
– Vi lyckades vända ekonomin från stora tidigare förluster till ett plus 2019 utan några extrapengar från staten. Från och med 2020 kommer vi att få mellan 20-25 miljoner kronor extra genom nya skatteutjämningssystemet. I år får vi dessutom coronapengar från staten på nio miljoner kronor.
”Tillfälliga lösningar”
– Arbetsgruppens uppgift blir att utreda finansieringen, upphandlingsformer för byggandet, frågan om vi själva ska äga badhuset eller leasa det av en utomstående fastighetsägare och en mängd andra frågor.
– Fram tills att nya badhuset står färdigt ska vi försökta hålla igång gamla badhuset med olika tillfälliga lösningar, säger Leif Gramner.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Klart – nytt badhus byggs i Pajala

 1. Nu kommer sd:s politik i sin rätta. att alla företagare ska få direkta stöd på ex vis 1 miljon från våra skattemedel utan att visa deras bokslut hur den ser ut- vilken kompetensbrist partiet visar.

 2. Visst ska en kommun ha en fungerande simhall. Om den gamla inte går att åtgärdas, eller ska Pajala vara den enda kommun i Sverige utan badhus i centralorten!? och gramner ska sluta svammla om privata initiativ de har vi nog av kd:s s.k frihetsreformer som hittills har vart rena fiaskon för oss skattebetalare.

 3. Finns kanske någon med entreprenörsanda som kan bygga badhus och finansiera detta med avgifter för dom badande…Alltså var och en bär sin kostnad…

 4. Blir inget badhus på länge, det är bara Gramner som är ute och röstfiskar inför nästa val, han har väl räknat ut att med byarnas röster kan han inte sitta kvar för nu är de Stig o Leif som styr kommunen med några röster….Ulrica som knappt hörs eller syns..

 5. Då får man väl hoppas att arkitekt/ingenjör anlitas som ritar ett badhus som ska stå i snö 6 månader om året, inga stora fönster så kylan viner i kåken och material som gör underhållet lätt så inte golv är ingrodda med skit, inga platta tak. Lite realistiskt bygge och inget skryt-bygge tack. Vi kan inte köra ”lappa o laga”-metoden en gång till och skrota nästa badhus igen om 50 år. En kommun ska inte äga ett badhus med ett oändligt underhåll, det kräver intäkter. Åk till Levi och betala inträde på deras bad så vet alla vad inträdet är. Här har vi färre besökare, smakar det så kostar det. Höj inträdet!

 6. Var glada att ni ens har badhus!

  Vi i Haparanda har nu närmaste i Kalix 5 mil bort.

 7. På gränsen…anser du att vi ska betala olika skatt beroende var i kommunen vi bor? Hur sjutton ska det gå till i verkligheten? Pajala är centralorten. Klart att det nya badhuset ska byggas där. Inte kan vi kommunmedborgare fordra ett badhus i alla byar. De flesta av oss besöker väl centralorten varje vecka. Det är väl bra att det händer något där. Vi kanske ska känna lite glädje över nya bygget. Nej, jag bor inte i Pajala. Utan i Tärendö för er som undrar.

 8. Finns ingen anledning att bli upprörd över ett nytt badhus i Pajala. Ett måste för kommunen om man vill kunna erbjuda kommuninvånare och inflyttare möjlighet till bad. Trots allt så bor hälften av kommunens befolkning i Pajala med närmaste omgivning samt att besökare även kommer från finska Kolari till badhuset.

 9. Så länge övriga delar av den s.k kommunen slipper höjd skatt. Blir det tal om skattehöjningar låt det falla på intressenter i centralorten.

 10. Fantastiska nyheter!
  Vilket uppsving för centralorten, som före detta badmästare på simhallen i Pajala gratulerar jag alla kommunmedborgare! 👍

 11. Visst behövs det ett fungerande badhus speciellt för yngre men de ansvariga för skötsel och underhåll i Pajala tycks sakna kunskaper vad gäller fastigheter när vissa säger att en byggnad med en ålder på 50 år har gjort sitt, det kan stämma men pga knappt något underhåll….vad man borde ha gjort: anställt en som förstår sig på fastighetsunderhåll i verkligheten och sluta med dessa ödehusprojekt i byarna, de som vill sälja klarar det utan inblandning av kommuntjänstemän/kvinnor.

 12. Vilken härlig nyhet i dessa coronatider. Grattis Pajala. Ett nytt badhus behövs verkligen. Vi som bor i utbyarna behöver väl inte känna avundsjuka. Var glad istället.

 13. I Haparanda kan man inte ens hålla liv i ett befintligt badhus och än mindre fixa gatorna. Undrar just hur det går för KD mannen Wikbergs resa och om det mynnade ut i nåt tropikhus till slut?! 😂 Men allvetaren Umebo vet säkert..

 14. Jo jo har kommunen pengar så har dom..Spännande att få följa upp…håller den budgeterade kostnaden…om det fattas pengar var skall dom tagas ifrån…

 15. Kanske dags för en kraftSSSamlning av de riktiga Socialdemokrascharna i kommunen för att påskynda processen… Ett steg i rätt riktning är ju att Korpilombolo får en egenstyrd månadsblaska skriven av lokaliiiförmågorna.

  Låt rösterna svalla… UTEBAD för alla…

 16. självklart ska en centralort i en kommun ha en välfungerande simhall. småbyarna får säga vad dom vill. är dom emot satsningen är de bara av egoistiska skäl. erkänn att Pajala centralort är kommunens centralort och inte ni i Tärendö , korpis eller i juno. svårare är de inte.

 17. Vilket vansinne bygga nytt badhus de var inte bättre med dom här partierna dom är som dom som var tidigare då vet man till nästa val.De finns utomhus bad i kommunen som behöver rustas

 18. Designen lappkåta skulle vara passande.
  Den saknar väggar, takstolar och öppningen längst upp fläktar.
  Och framför allt, skotta, det slipper man.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.