fbpx

Klimatklivet bidrar till ökad självförsörjning

Under 2022 inkom rekordmånga ansökningar till Klimatklivet och behovet av investeringsstöd är fortsatt stort. Den lägesrapport som Naturvårdsverket lämnat in till regeringen visar att Klimatklivet utöver att minska utsläppen även bidrar till att stärka självförsörjningsgraden

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen blev förra året 26 ansökningar beviljade investeringsstöd i Norrbotten. De flesta avser laddstationer eller olika typer av elektrifieringar. Andra åtgärder som beviljats omfattar omhändertagande av spillvärme och framställning av grön betong.

Klimatklivet har även prioriterat ansökningar inom lantbruket där det i Norrbotten beviljats stöd till eldrivna fodersystem, effektivare gödselhantering, biogasproduktion för el och drivmedel samt en flispanna för uppvärmning och torkning av spannmål.

Länsstyrelsen framhåller att Klimatinvesteringarna bidrar sammantaget till att minska behovet av import av fossila bränslen, kapa effekttoppar och öka stabiliteten i energisystemet.

– Förutom att vara bra ur miljösynpunkt så bidrar många av dessa åtgärder med att minska beroendet av fossila bränslen och en ökad självförsörjning av energi, material och livsmedel, säger Ann Murugan, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.