fbpx

Fler laddstationer med hjälp av Klimatklivet

Med hjälp av Klimatklivet har 320 publika laddstationer blivit beviljade stöd under 2022. Åtta av de nya laddstationerna kommer att sättas upp i Norrbotten.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen kommer nya snabbladdare för personbilar att etableras i Luleå, Boden, Piteå och Gällivare. Dessutom kommer en ny laddstation för tunga transporter att etableras i Junosuando. Vid dessa platser blir det möjligt att ladda sina elbilar på 20 minuter – vilket innebär att det blir enklare att köra elbil i Norrbotten.

– Runt 40 procent av länets utsläpp kommer idag från inrikes transporter det är därför glädjande att satsningar görs på laddinfrastrukturen. De stora avstånden och mindre kundunderlag kombinerat med högre driftskostnader gör det betydligt svårare att göra omställningen till elektrifiering i Norrbotten jämfört med södra Sverige så jag hoppas att vi kan bidra till ännu fler etableringar under 2023, säger Arvid Boström, handläggare för Klimatklivet vid Länsstyrelsen.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Av de 4,5 miljarder kronor i investeringsstöd som Klimatklivet totalt beviljat under 2022 gick 40 procent till produktion av biogas. ”De som stått för den största ökningen inom biogasproduktionen är lantbrukarna”.

För 2023 är anslaget för Klimatklivet 3,1 miljarder kronor varav 400 miljoner är en särskild satsning på laddinfrastruktur.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.